Chutný nedeľný vývar troška netradične: Neboj sa objaviť nové chute!

Nielen v studenom počasí nám dobre padne horúci vývar. Má liečivé účinky na náš organizmus, dokáže si poradiť s nachladnutím, ale aj podráždeným žalúdkom. Silný vývar zahreje vaše telo z vnútra a navodí tak aj pozitívnu náladu. Nie nadarmo sa dodnes pripravuje na oslavách, svadbách, ale rozvoniava aj v mnohých domácnostiach, už tradične trebárs v nedeľu na slávnostnejšom obede. Každá z nás má na silný vývar svoj vlastný recept, ale prečo občas nevyskúšať aj niečo iné?

Pozri aj: KVÍZ: Americký dolár, euro či frank – máš prehľad vo svetových menách?

tekvicový vývar

Zdroj: Shutterstock®

Tekvicový vývar

Ingrediencie: dužina z tekvice, cibuľa, maslo, koreňová zelenina, soľ, petržlenová vňať, zelená paprika

Postup: Na masle opečieme cibuľu pokrájanú na drobno, pridáme tekvicovú dužinu a nakrájanú zeleninu. Zalejeme vodou, osolíme, pridáme časť petržlenovej vňate a papriku vcelku. Povaríme cca pol hodinku, podávame s čerstvou nasekanou vňaťou, prípadne tiež s krutónmi.

Odporúčame: Najkrajšie citáty o živote – koľko pravdy a múdrosti sa v nich ukrýva?

kurací vývar

Zdroj: Shutterstock®

Kurací vývar

Ingrediencie: jedno kurča vcelku, dve menšie cibule, stonkový zeler, koreňová zelenina, karfiol, chilli paprička, tri strúčiky cesnaku, klinčeky, soľ a karí korenie

Postup: Umyté kurča dajte variť na slabom ohni, spolu s koreňovou zeleninou vcelku. Pridajte tiež vcelku cesnak a chilli papričky. Do cibule napichajte klinčeky a pridajte do polievky. Varte približne hodinu a pol, vyberte mäso aj zeleninu, nakrájajte. Polievku dolejte vodou, ochuťte soľou a korením a pridajte karfiol a stonkový zeler. Varte cca ďalších 20 minút, zeler vyberte, narežte. Polievku podávajte so zeleninou aj mäsom.

Pozri aj: Čo sú polypy? Zisti, ako sa prejavuje ich prítomnosť na maternici!

cesnakový vývar

Zdroj: Shutterstock®

Cesnakový vývar

Ingrediencie: kurací vývar, cca 10 strúčikov cesnaku, krutóny, balzamikový ocot, strúhaný tvrdý syr, smotana na varenie, pažítka

Postup: Kurací vývar priveďte do varu, pridajte prelisovaný cesnak a 1 lyžičku octu. Nechajte prevrieť, dolejte smotanu, premiešajte a podávajte s krutónmi a posypané syrom a pažítkou.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Ivana Šurániová

Ivana Šurániová

09.12.2015 20:46

vyzra to zaujimavo, vyskusam

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.12.2015 07:31

prave idem robit kuraci vyvar a vidim,co tam mozem este pridat

Vaše meno:

Karolína Zacharová

Karolína Zacharová

04.03.2016 23:03

u nás sú najoblúbenejsie vyvary,najma kurací :)

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

01.12.2018 10:07

tekvicovy vyvar? pre mna novinka... vzdy robim kremovu polievku z tekvice

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.