Nielen v studenom počasí nám dobre padne horúci vývar. Má liečivé účinky na náš organizmus, dokáže si poradiť s nachladnutím, ale aj podráždeným žalúdkom. Silný vývar zahreje vaše telo z vnútra a navodí tak aj pozitívnu náladu. Nie nadarmo sa dodnes pripravuje na oslavách, svadbách, ale rozvoniava aj v mnohých domácnostiach, už tradične trebárs v nedeľu na slávnostnejšom obede. Každá z nás má na silný vývar svoj vlastný recept, ale prečo občas nevyskúšať aj niečo iné?
Pozri aj: KVÍZ: Americký dolár, euro či frank – máš prehľad vo svetových menách?
Tekvicový vývar
Ingrediencie: dužina z tekvice, cibuľa, maslo, koreňová zelenina, soľ, petržlenová vňať, zelená paprika
Postup: Na masle opečieme cibuľu pokrájanú na drobno, pridáme tekvicovú dužinu a nakrájanú zeleninu. Zalejeme vodou, osolíme, pridáme časť petržlenovej vňate a papriku vcelku. Povaríme cca pol hodinku, podávame s čerstvou nasekanou vňaťou, prípadne tiež s krutónmi.
Odporúčame: Najkrajšie citáty o živote – koľko pravdy a múdrosti sa v nich ukrýva?
Kurací vývar
Ingrediencie: jedno kurča vcelku, dve menšie cibule, stonkový zeler, koreňová zelenina, karfiol, chilli paprička, tri strúčiky cesnaku, klinčeky, soľ a karí korenie
Postup: Umyté kurča dajte variť na slabom ohni, spolu s koreňovou zeleninou vcelku. Pridajte tiež vcelku cesnak a chilli papričky. Do cibule napichajte klinčeky a pridajte do polievky. Varte približne hodinu a pol, vyberte mäso aj zeleninu, nakrájajte. Polievku dolejte vodou, ochuťte soľou a korením a pridajte karfiol a stonkový zeler. Varte cca ďalších 20 minút, zeler vyberte, narežte. Polievku podávajte so zeleninou aj mäsom.
Pozri aj: Čo sú polypy? Zisti, ako sa prejavuje ich prítomnosť na maternici!
Cesnakový vývar
Ingrediencie: kurací vývar, cca 10 strúčikov cesnaku, krutóny, balzamikový ocot, strúhaný tvrdý syr, smotana na varenie, pažítka
Postup: Kurací vývar priveďte do varu, pridajte prelisovaný cesnak a 1 lyžičku octu. Nechajte prevrieť, dolejte smotanu, premiešajte a podávajte s krutónmi a posypané syrom a pažítkou.