Recept na zavárané rýdziky: Jednoduchý, osvedčený a chutný

Doniesli ste si z lesa plný košík rýdzikov? Výborne! V tom prípade ich tentoraz všetky nesušte ani nezjedzte v praženici, ale odložte si zopár pekných kúskov bokom – na zaváranie. 

Pripravíte si tak dokonalú prílohu k rizotu či francúzskym zemiakom (nemusia to byť vždy len kyslé uhorky, no nie?). Recept na zavárané rýdziky v sladko-kyslom náleve, ktorý vám dnes naservírujeme, je absolútne jednoduchý, rýchly, osvedčený a naozaj chutný.

Rýdzik pravý (lat. Lactarius deliciosus) je jedna z najobľúbenejších jedlých húb, rastúcich na našom území. Patrí do skupiny plávkovitých húb a je pomerne ľahko rozpoznateľný, rastúci v skupinách. Typické preň je to, že za vlhka je klzký a za sucha matný a má tiež typickú tmavooranžovú až hnedú farbu. Klobúčik rýdzika pravého má približne desať centimetrov (+- 5 cm) a hlúbik krehký, teda pomerne ľahko lámavý.

Ľudové názvy rýdzika sú hrýdzik, rydzak, no dokonca aj krvávka či podbúrka. Rýdziky rastú najčastejšie od augusta do novembra, a to v borovicových a smrekových lesoch. Výborné sú tak do praženice, ako aj na sušenie (hoci pozor – po usušení strácajú vôňu) alebo nakladanie do octu.

Na prípravu zaváraných rýdzikov budete potrebovať:

  • rýdziky
  • ½ l vody
  • 200 ml octu
  • kryštálový cukor
  • ½ PL soli
  • celé čierne korenie
  • nové korenie
  • bobkový list
  • rascu

Postup prípravy:

Rýdziky, zbavené nečistôt, si povarte vo vode so soľou, bobkovým listom, rascou, celým čiernym korením a novým korením. Varte najviac tri minúty. Sitkom rýdziky povyberajte z vody a nechajte vychladnúť.

Po vychladnutí ich poukladajte do čistých zaváracích fľašiek a zalejte sladko-kyslým nálevom, ktorý si pripravíte podľa nasledujúceho postupu: Ocot, polievkovú lyžicu kryštálového cukru, ½ l vody, ½ PL soli, celé čierne korenie a nové korenie si vymiešajte a pozalievajte ním do fľašiek poukladané rýdziky. Fľašky dôkladne uzavrite a sterilizujte asi desať minút pri teplote 90 °C. Dobrú rýdzikovú chuť!

Neprehliadni: Recept na zdravé raňajky: Farebným smoothie miskám neodoláš! ​

rýdziky v octe

Zdroj: Shutterstock®

Recept na nakladané rýdziky

  • 1/4 l octu
  • 1 l vody
  • 200 g cukru
  • 60 g soli
  • 2 bobkové listy
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • 1 lyžička horčičného semienka
  • 2 klinčeky

Všetky prísady spolu prevaríme a necháme vychladnúť. Do pripravených sklenených pohárov naukladáme očistené rýdziky (môžete k nim pridať aj mrkvu, zeler, karfiol, papriku a pod.) a zalejeme vychladeným nálevom. Uzavrieme viečkom a sterilizujeme 20 minút. 

Aktualizovaný článok: 16.7.2023

8 komentárov
viktor labakann

viktor labakann

30.08.2018 04:38

hríby a huby je strava chudobných. z 99 % je to voda, je to len odpad prírody.
nemajú žiadnu výživnú hodnotu, neviem, prečo to ľudia vôbec zbierajú.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

10.09.2018 13:05

prepáčte, ale nesúhlasím! Čo príroda dá ako jedlo, nie je odpad.Nie sme všetci bohatí, aby sme jedli len drahé veci

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

30.08.2018 13:50

rýdziky máme radi ...

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

30.08.2018 18:08

Rýdziky sme zatiaľ ešte nezavárali, ďakujem za inšpiráciu!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

30.08.2018 19:34

zavárané rýdziky mám ešte v pamäti od rodičov boli vynikajúce, žiaľ ja už v tom nepokračujem.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

31.08.2018 08:26

mňam, u nás je sucho, hádam sa to vylepší

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

07.09.2018 23:02

Zaváram pravé hríby také malinké

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

10.09.2018 13:04

huby ani hríby nemusím, ale členovia mojej rodiny áno- takže je to pre mňa inširácia

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

10.09.2018 13:06

oprava- inšpirácia

Angela Gavlasová

Angela Gavlasová

12.09.2018 00:00

Rýdziky máme radi ale zavárané sme zatiaľ neskúšali.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE