K jesennému obdobiu bezpochyby patrí hustá tekvicová polievka. Polievka zo sezónnych tekvíc zaručene zahreje a zasýti každého jedáka. Nie je v tom žiadna veda a polievka najlepšie chutí so základnými ingredienciami, ktoré pomôžu chuť tekvice lepšie zvýrazniť.
Výhodou je fakt, že na prípravu polievky možno použiť viaceré druhy tekvíc. Určite vám však zachutí najmä známa hokkaido tekvica či maslová tekvica, ktorá je veľmi jemná a mimoriadne chutná. Pomyselnou sladkou čerešničkou zostávajú na dozdobenie už len chrumkavé chlebové krutóny či lahodné tekvicové jadierka.
Odporúčame: Spoznaj obľúbené druhy tekvíc. Čo s nimi nielen v kuchyni?
Na prípravu tekvicovej polievky budete potrebovať
- Stredne veľkú maslovú tekvicu
- 1 smotanu na šľahanie
- 1 smotanu na varenie
- Soľ a korenie podľa chuti
Pozri aj: Recept na tekvicové rizoto trochu inak: Toto mu dodá šmrnc!
Postup
Vyskúšala som už mnohé druhy polievok, no aj pri tekvicovej sa opäť utvrdzujem v tom, že menej je viac. Na to, aby bola polievka chutná naozaj nepotrebujete množstvo ingrediencií a komplikovaný postup. Základom je čerstvá a dostatočne veľká tekvica, ktorú viete využiť nielen do polievky. Získané semienka z nej možno pri pomalom sušení v rúre upiecť. O večerné chrumkanie pri televízii tak máte postarané.
Tekvicu prerežeme na polovicu a odstránime semienka. Príliš ju nedlabeme, dužina bude do polievky taktiež veľmi chutná. Potom tekvicu očistíme od vrchnej šupky a nakrájame na menšie kocky. Takto pripravenú tekvicu zalejeme niekoľko centimetrov nad tekvicové kúsky a varíme až do jej zmäknutia. Po odstavení rozmixujeme tekvicu nahladko ponorným mixérom a za stáleho miešania primiešame do polievky najprv smotanu na šľahanie a potom smotanu na varenie. Polievku na pár minút privedieme do varu a dochutíme soľou a korením podľa chuti. Sladkastá chuť maslovej tekvice vás určite dostane. Na záver polievku dozdobíme už len chlebovými krutónmi či opraženými tekvicovými semienka.
Inšpiruj sa: Recept: Pečená tekvica s kurkumovou majonézou