Hydrocefalus sa objavuje nielen u detí. Aké sú jeho symptómy?

Viete, čo je hydrocefalus, inak nazývaný aj vodnatieľka mozgu? Možno sa vám toto ochorenie spája s malými deťmi. Áno, hydrocefalus sa v mnohých prípadoch týka hlavne detí, no vyskytnúť sa môže aj u dospelých jedincov. O aký chorobný stav ide? Ako sa prejavuje a prečo vzniká?

Čo je hydrocefalus?

Hydrocefalus predstavuje patologický stav, ktorý najvýstižnejšie definuje preklad termínu hydrocefalus – vodnatieľka mozgu. Tento stav je totiž charakteristický abnormálnym hromadením väčšieho množstva cerebrospinálneho, respektíve mozgovomiechového moku, inak likvoru, v komorách a dutinách mozgu. Mozgovomiechový mok je za normálnych okolností neoddeliteľnou súčasťou centrálneho nervového systému. Ide o číru bezfarebnú tekutinu, ktorá má viacero funkcií, okrem iného napríklad mozgu a mieche poskytuje ochranu pred otrasmi pri nárazoch. 

Likvor sa tvorí v mozgových komorách, čo je systém dutín v mozgu. Jeho množstvo je vždy regulované, koľko tekutiny sa vytvorí, toľko sa musí vstrebať. Za istých okolností, napríklad v dôsledku nadmernej tvorby, zníženého spätného vstrebávania alebo poruchy cirkulácie tejto tekutiny, môže dôjsť k jej nadmernému hromadeniu, čo následne vedie k útlaku a opuchu mozgu i zvýšeniu vnútrolebečného tlaku. Výsledkom môžu byť fyzické, intelektuálne aj vývojové poruchy u jedinca. Hydrocefalus sa veľmi často objavuje najmä u dojčiat a batoliat, prípadne i starších detí.

Normotenzný hydrocefalus

Hydrocefalus sa niekedy môže objaviť aj u starších jedincov. V tomto prípade často hovoríme o takzvanom normotenznom hydrocefale (NPH – normal pressure hydrocephalus). Pri tomto type hydrocefalu spravidla dochádza k zvýšeniu tekutiny v mozgu, ale intrakraniálny (vnútrolebečný) tlak je zároveň normálny.

Idiopatický normotenzný hydrocefalus, teda NPH bez zjavnej príčiny, sa predovšetkým vyskytuje u jedincov starších ako 60 rokov. Neraz pritom býva zamieňaný v dôsledku podobných symptómov s inými ochoreniami stareckého veku. Sekundárny NPH, ktorý vznikol v dôsledku nejakého iného chorobného stavu, sa môže objaviť aj u mladších osôb.

Odporúčame: Vodnaté vyrážky a žlté chrasty – ktoré bakteriálne ochorenie môže byť príčinou?

príznaky hydrocefalu

Zdroj: Shutterstock®

Prečo hydrocefalus vzniká?

Príčiny hydrocefalu môžu byť skutočne rôznorodé a nie vždy sú plne objasnené. U detí môže byť vodnatieľka mozgu vrodená alebo získaná. V prvom prípade sa stav začína rozvíjať pred narodením dieťaťa, teda počas vývoja v maternici. Získaný hydrocefalus sa rozvíja u dojčiat, batoliat i starších detí, pričom je následkom nejakého vzniknutého chorobného stavu, prípadne vzniká v dôsledku poranenia hlavy. 

Príčiny vrodeného hydrocefalu:

  • vrodená chyba (napr. v komorovom systéme),
  • iné vrodené ochorenia, napr. rázštep chrbtice,
  • genetické abnormality,
  • infekcia počas tehotenstva.

Príčiny získaného hydrocefalu:

  • krvácanie do mozgu (hlavne u predčasne narodených detí, alebo pri traumatickom pôrode),
  • infekcia centrálneho nervového systému,
  • úrazy hlavy,
  • nádor centrálneho nervového systému.

Normotenzný hydrocefalus u dospelých sa rovnako môže rozvinúť v dôsledku odlišných príčin. Niekedy sú príčiny neznáme, inokedy môže byť vodnatieľka následkom cievnej mozgovej príhody, meningitídy, nádoru v hlave, úrazu alebo aj operácie mozgu. 

Aké príznaky sú charakteristické pre hydrocefalus?

Hydrocefalus je vážny stav, ktorý sa prejavuje rôznorodými príznakmi. Symptómy súvisia s hromadením likvoru a následným utláčaním mozgu a zvyšovaním vnútrolebečného tlaku. Príznaky sú spravidla odlišné u najmenších detí, a to hlavne u novorodencov a dojčiat a iné u starších detí. Súvisí to do istej miery aj s tým, že malé deti nemajú ešte zatvorenú fontanelu, čo je väzivová blana v prednej časti hlavy novorodenca, tiež lebečné švy.

Kosti ich lebky tak ešte nie sú pevne zrastené, čo v prípade výskytu hydrocefalu umožní viditeľný rast hlavičky. Obvod hlavičky presahuje normu, fontanela je vypuklá, kosti lebky sa od seba vzďaľujú a vznikajú medzi nimi mäkké časti. Koža na hlavičke môže byť tenká a môžu byť na nej viditeľné cievy. Ďalšími príznakmi bývajú vytočenie očných buliev smerom dole, záchvaty, podráždenosť, zlé kŕmenie, ospalosť a celkové neprospievanie. 

U starších detí sa môžu objaviť nasledujúce príznaky:

  • zmeny štruktúry tváre,
  • prekrížené oči,
  • oneskorený rast,
  • ospalosť,
  • svalové kŕče, tras končatín,
  • bolesť hlavy,
  • zhoršené videnie,
  • vracanie,
  • problémy s koncentráciou alebo koordináciou,
  • problémy s kontrolou močového mechúra.

Normotenzný hydrocefalus u starších jedincov sa môže prejaviť poruchami chôdze (pádmi), únikom moču, problémami s kontrolou stolice, poruchami krátkodobej pamäti a zhoršením duševných funkcií, tiež bolesťami hlavy. 

Odporúčame: Čo je Heraldova škvrna (pityriasis rosea)? Kožné ochorenie sa môže objaviť u kohokoľvek!

liečba hydrocefalu

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika vodnatieľky mozgu

Hydrocefalus si vyžaduje čo najskoršiu liečbu, inak hrozia vážne komplikácie, vrátane trvalého poškodenia mozgu, dokonca môže byť ohrozený život pacienta. Ochorenie možno odhaliť fyzickým vyšetrením (najmä u najmenších detí lekár kontroluje fontanelu, reflexy očí či obvod hlavičky) a rôznymi zobrazovacími metódami. Hlavne u väčších detí, dospelých a starších sa používa ultrazvuk, magnetická rezonancia, počítačová tomografia a ďalšie.

Po potvrdení diagnózy lekár stanoví vhodnú liečbu, ktorá môže závisieť od viacerých parametrov, napríklad od veku pacienta a jeho zdravotného stavu. Liečba spravidla nedokáže zvrátiť poškodeniu mozgu, ktoré už nastalo, ale dokáže predchádzať ďalšiemu poškodeniu a iným komplikáciám. 

Liečba hydrocefalu

Možnosti pre riešenie problému s vodnatieľkou mozgu sú rôznorodé, pričom zahŕňajú vo väčšine prípadov primárne chirurgické riešenie. Lieky na hydrocefalus spravidla z dlhodobého hľadiska nepredstavujú ideálne riešenie, dajú sa nimi zvyčajne len krátkodobo tlmiť sprievodné príznaky ochorenia. Vo všeobecnosti je liečba zameraná predovšetkým na obnovenie normálneho toku likvoru, odvedenie jeho nadbytočného množstva a odstránenie tlaku na mozog.

Jedným z najčastejšie využívaných chirurgických riešení hydrocefalu je zavedenie tzv. shuntu, respektíve spojky. Do mozgových komôr je zavedená hadička, ktorá je zvyčajne vedená pod kožou hlavy, krku až do brušnej dutiny. Táto hadička zabezpečuje odtekanie prebytočného likvoru z mozgu medzi črevné kľučky, kde sa vstrebe. Niekedy sa tiež aplikuje u pacienta dočasná vonkajšia drenáž, ktorá zabezpečuje odvádzanie prebytočného mozgovomiechového moku cez hadičku do zberného vaku.  

V prípade trvalého poškodenia mozgu je súčasťou liečby i spolupráca s rôznymi odborníkmi, najmä špeciálnymi terapeutmi a pedagógmi, v prípade detí i detskými neurológmi, vývojovými terapeutmi. Cieľom je hlavne zmieriť celoživotné príznaky a zlepšiť kvalitu života pacienta.

Odporúčame: Diabetická nefropatia – vážna komplikácia cukrovky. Ako sa prejavuje?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE