Na pizze si pochutná veľmi rada každá z náj aj napriek tomu, že niektoré si takúto dobrotu nemôžeme dopriať tak často, ako by sme chceli. Preto máme na dnes recept na zdravší variant a to Zeleninovú pizzu...
Suroviny na prípravu chutnej zeleninovej pizze:
Cesto:
• 100 g múka pšeničná bio
• 100 g špaldová múka hladká
• 1/2 ČL soľ
• 1 PL olej olivový
Kvások:
- droždie 1/3 kocky
- voda teplá 125 ml
- cukor trstinový nerafinovaný 1/2 PL
- Paradajková zmes
- paradajkový pretlak 350 g
- cesnak 1-2 strúčiky
- olej olivový 3 PL
- soľ 1 ČL
Zelenina:
- 1 ks fialová cibuľa
- šampiňóny 200 g
- kukurica podľa chuti
- brokolica podľa chuti
Množstvo: 1 - 2 porcie
Doba prípravy: 20 - 25 minút
Doba pečenia: 15 minút na 200 °C
Odporúčame tiež: Pečené zemiaky s paprikou a šampiňónmi
Postup prípravy:
1. Pripravíme si kvások. Do teplej vody pridáme 1/2 PL cukru, rozdrobíme 1/3 kocky droždia, premiešame a necháme odstáť 20 minút.
2. Medzitým si v mise zmiešame špaldovú hladkú múku s pšeničnou múkou, pridáme soľ a všetko premiešame.
3. Kvások vmiešame do múky a pridáme 1 PL olivového oleja a vymiesime cesto. Misu s cestom prekryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň jednu hodinu.
4. Pripravíme si paradajkovú zmes na pizzu. Na oleji orestujeme prelisovaný cesnak do zlata. Pridáme paradajkový pretlak, osolíme a dusíme pod pokrievkou približne 10 až 15 minút.
Odporúčame tiež: Maková štrúdľa s čerešňami
5. Cesto nám už takto krásne vykyslo.
6. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho do tvaru kruhu. Plech na pečenie si potrieme olivovým olejom a cesto preložíme na plech.
7. Cesto potrieme olivovým olejom.
8. Cesto potrieme paradajkovou zmesou.
9. Na cesto si navrstvíme suroviny. Začneme šampiňónmi, ktoré sme si vopred očistili a nakrájali. Na tie navrstvíme cibuľu nakrájanú na kolieska a kukuricu a nakoniec brokolicu (tú som vopred uvarila vo vode, aby zmäkla). Pizzu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 minút pri teplote 200 stupňov.
Odporúčame tiež: Kakaovo-čokoládové truffles
Odporúčame vyskúšať: Recept na chutné Americké lievance
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk