Plodina, ktorá sa v našich zemepisných šírkach pestuje takmer v každej záhrade. Tak by sa dala opísať nie veľmi obľúbená hlúbová zelenina – kaleráb. Väčšinou ho pridávame do zeleninových polievok či kapustových šalátov.
Kaleráb si však zaslúži omnoho viac našej pozornosti, pretože obsahuje nemalé množstvo vlákniny a vitamínov, ktoré v chladnom období potrebuje naše telo ako soľ.
Čo obsahuje?
Kaleráb obsahuje vitamíny skupiny B ako sú B1, B2, B3, B5, nemalé množstvo vitamínu C, ktorý zabezpečuje optimálnu hladinu hormónov a posilňuje imunitný systém a mnohé minerálne látky. Nájdeme v ňom železo, vápnik, horčík, draslík, zinok alebo mangán.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Zelený zdroj vlákniny
Kaleráb obsahuje veľa rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Tá sa nachádza najmä v ovocí, zelenine, celozrnných výrobkoch a strukovinách. Pomáha pri problémoch so zápchou, vysokým cholesterolom a rovnako sa považuje za účinnú prevenciu rakoviny hrubého čreva a chorôb srdca.
Aké sú účinky kalerábu?
- spevňuje pokožku a vlasy
- pomáha telu udržiavať zdravé zuby a ďasná
- má minimálne množstvo tuku a žiadny cholesterol
- posilňuje srdce
- zlepšuje náladu a pomáha prekonávať stres
- stimuluje okysličenie organizmu
- zlepšuje koncentráciu
- pomáha pri problémoch so zápchou
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Kalerábový šalát
Suroviny:
- 1 kaleráb
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 10 g chrenu
- 100 g kyslej smotany
- citrónová šťava
- soľ
Príprava:
Kaleráb očistíme, opláchneme a spolu s cibuľou a mrkvou nakrájame na jemné rezance. Kyslú smotanu dochutíme soľou, postrúhaným chrenom, citrónovou šťavou a premiešame. Dresing pridáme k pokrájanej zelenine a zľahka premiešame.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.shutterstock.com
13 komentárov
Kristína Sekeráková
07.11.2021 21:47Kalerábové placky sú tiež super :-)
Jana Komadová
13.02.2017 18:16Zaujímavý šalát
simona v.
27.01.2017 08:51často chystam detom aj do skoly do desiatovych boxov, samozrejme na zelanie deti :)
Ján
23.12.2016 00:04treba ho jesť s mierou
Ján
23.12.2016 00:04vyprážaný je dobrý
Ján
23.12.2016 00:04pestujeme
Mia Lock
21.12.2016 12:55Nie je nad ten domáci :)
Ivana Goliašová
15.12.2016 21:30Konzumujem pravidelne - občas si zmixujem kaleráb,mrkvu s tofu a pridám himalájsku soľ a mám nátierku ;)
ľubka Olexyová
07.12.2016 10:02už si robím chúťky na šalátik
Soňa Krátka
02.12.2016 20:22papáme
Erika Špacírová
16.11.2016 16:04kaleráb nemám rada
Martina Begalova
16.11.2016 10:31jej to som rada ze ste to pripomenuli.. na nase povodne zeleniny sa akosi zabuda...
Iveta Moravčíková
15.11.2016 18:36taký mladučký zo záhradky mnam