Plodina, ktorá sa v našich zemepisných šírkach pestuje takmer v každej záhrade. Tak by sa dala opísať nie veľmi obľúbená hlúbová zelenina – kaleráb. Väčšinou ho pridávame do zeleninových polievok či kapustových šalátov.
Kaleráb si však zaslúži omnoho viac našej pozornosti, pretože obsahuje nemalé množstvo vlákniny a vitamínov, ktoré v chladnom období potrebuje naše telo ako soľ.
Čo obsahuje?
Kaleráb obsahuje vitamíny skupiny B ako sú B1, B2, B3, B5, nemalé množstvo vitamínu C, ktorý zabezpečuje optimálnu hladinu hormónov a posilňuje imunitný systém a mnohé minerálne látky. Nájdeme v ňom železo, vápnik, horčík, draslík, zinok alebo mangán.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Zelený zdroj vlákniny
Kaleráb obsahuje veľa rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Tá sa nachádza najmä v ovocí, zelenine, celozrnných výrobkoch a strukovinách. Pomáha pri problémoch so zápchou, vysokým cholesterolom a rovnako sa považuje za účinnú prevenciu rakoviny hrubého čreva a chorôb srdca.
Aké sú účinky kalerábu?
- spevňuje pokožku a vlasy
- pomáha telu udržiavať zdravé zuby a ďasná
- má minimálne množstvo tuku a žiadny cholesterol
- posilňuje srdce
- zlepšuje náladu a pomáha prekonávať stres
- stimuluje okysličenie organizmu
- zlepšuje koncentráciu
- pomáha pri problémoch so zápchou
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Kalerábový šalát
Suroviny:
- 1 kaleráb
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 10 g chrenu
- 100 g kyslej smotany
- citrónová šťava
- soľ
Príprava:
Kaleráb očistíme, opláchneme a spolu s cibuľou a mrkvou nakrájame na jemné rezance. Kyslú smotanu dochutíme soľou, postrúhaným chrenom, citrónovou šťavou a premiešame. Dresing pridáme k pokrájanej zelenine a zľahka premiešame.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.shutterstock.com