Kaleráb – zelenina plná vlákniny

Plodina, ktorá sa v našich zemepisných šírkach pestuje takmer v každej záhrade. Tak by sa dala opísať nie veľmi obľúbená hlúbová zelenina – kaleráb. Väčšinou ho pridávame do zeleninových polievok či kapustových šalátov.

 

Kaleráb si však zaslúži omnoho viac našej pozornosti, pretože obsahuje nemalé množstvo vlákniny a vitamínov, ktoré v chladnom období potrebuje naše telo ako soľ. 

 

 Čo obsahuje?

 

Kaleráb obsahuje vitamíny skupiny B ako sú  B1, B2, B3, B5, nemalé množstvo vitamínu C, ktorý zabezpečuje optimálnu hladinu hormónov a posilňuje imunitný systém a mnohé minerálne látky. Nájdeme v ňom železo, vápnik, horčík, draslík, zinok alebo mangán.

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Kaleráb – zelenina plná vlákniny

Zdroj: Shutterstock®

Zelený zdroj vlákniny

Kaleráb obsahuje veľa rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Tá sa nachádza najmä v ovocí, zelenine, celozrnných výrobkoch a strukovinách. Pomáha pri problémoch so zápchou, vysokým cholesterolom a rovnako sa považuje za účinnú prevenciu rakoviny hrubého čreva a chorôb srdca.

 

 

 Aké sú účinky kalerábu?

  • spevňuje pokožku a vlasy
  • pomáha telu udržiavať zdravé zuby a ďasná
  • má minimálne množstvo tuku a žiadny cholesterol
  • posilňuje srdce
  • zlepšuje náladu a pomáha prekonávať stres
  • stimuluje okysličenie organizmu
  • zlepšuje koncentráciu
  • pomáha pri problémoch so zápchou

 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Kaleráb – zelenina plná vlákniny

Zdroj: Shutterstock®

 Kalerábový šalát

Suroviny:

  • 1 kaleráb
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 10 g chrenu  
  • 100 g kyslej smotany
  • citrónová šťava 
  • soľ

 

Príprava:

 

Kaleráb očistíme, opláchneme a spolu s cibuľou a mrkvou nakrájame na jemné rezance. Kyslú smotanu dochutíme soľou, postrúhaným chrenom, citrónovou šťavou a premiešame. Dresing pridáme k pokrájanej zelenine a zľahka premiešame.

 

 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Kaleráb – zelenina plná vlákniny

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

13 komentárov
Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

15.11.2016 18:36

taký mladučký zo záhradky mnam

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

16.11.2016 10:31

jej to som rada ze ste to pripomenuli.. na nase povodne zeleniny sa akosi zabuda...

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

16.11.2016 16:04

kaleráb nemám rada

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

02.12.2016 20:22

papáme

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

07.12.2016 10:02

už si robím chúťky na šalátik

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

15.12.2016 21:30

Konzumujem pravidelne - občas si zmixujem kaleráb,mrkvu s tofu a pridám himalájsku soľ a mám nátierku ;)

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 12:55

Nie je nad ten domáci :)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:04

pestujeme

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:04

vyprážaný je dobrý

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:04

treba ho jesť s mierou

Vaše meno:

simona v.

simona v.

27.01.2017 08:51

často chystam detom aj do skoly do desiatovych boxov, samozrejme na zelanie deti :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

13.02.2017 18:16

Zaujímavý šalát

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

07.11.2021 21:47

Kalerábové placky sú tiež super :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE