Na raňajky aj večeru: Lahodná cuketová omeleta s ricottou je hotová raz-dva!

Cuketa je dokonalá všestranná zelenina, s ktorou sa dajú v kuchyni robiť hotové zázraky. Ak ste jej ešte stále neprišli na chuť, pravdepodobne ste nenatrafili na tie správne recepty. Cuketu stačí len dobre pripraviť a pochutí si na nej aj najväčší odporca zeleniny. Napríklad také cuketové placky so syrom sú hotové raz-dva a ešte rýchlejšie zmiznú zo stola, navyše skvelo zaženú hlad. Aj plnená a zapekaná cuketa je dobrou voľbou. Stačí popustiť uzdu svojej fantázie, cuketu naplniť obľúbenými surovinami a zapiecť v rúre so syrom. Je to hotová delikatesa. Táto zelenina tiež nájde miesto v cestovinových jedlách, rizote či dokonca sladkých aj slaných múčnikoch.

Navyše, je mnoho dôvodov, prečo jesť cuketu pravidelne. Je vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička a vhodná je i pri redukcii váhy. Obsahuje len minimum kalórií a z veľkej časti je tvorená iba vodou. Je však zdrojom viacerých vitamínov aj minerálov, má priaznivý vplyv na trávenie aj kardiovaskulárne zdravie. Ak obľubujete cuketu, alebo ste ešte nenašli ten správny recept, máme dnes pre vás jeden tip. Cuketová omeleta s lahodným krémovým syrom ricotta je skvelou voľbou nielen na raňajky, ale pokojne aj na výživnú večeru. Vajíčka telu dodajú energiu hneď zrána, no sú rovnako dobrou potravinou aj vo večerných hodinách. Poďme sa však už pozrieť na to, ako si túto lahôdku pripraviť.

Odporúčame: Rýchle letné recepty bez varenia: Na stole budú raz, dva, tri!

recept s cuketou

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • cukety (podľa veľkosti 3 – 4 menšie kúsky alebo 1 – 2 väčšie)
  • 6 vajec
  • 500 g syru ricotta
  • 1 cibuľu
  • 2 – 3 PL celozrnnej strúhanky
  • olivový olej
  • soľ a čierne korenie podľa potreby
čo pripraviť z cukety

Zdroj: Shutterstock®

Postup prírpavy:

  • Ako prvé cukety dôkladne umyjeme a nakrájame na malé kúsky, napríklad kocky. Rovnako si očistíme cibuľu a nakrájame nadrobno.
  • Následne si na panvici necháme rozohriať trochu olivového oleja a do zlatista na ňom osmažíme cibuľu. Potom pridáme aj cuketu a dusíme do zmäknutia.
  • Podľa chuti pridáme soľ a korenie, prípadne obľúbené bylinky. Keď cuketa zmäkne, necháme ju mierne ochladnúť.
  • Medzitým si v miske rozšľaháme vajíčka a zľahka osolíme. Podľa chuti môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať.
  • Ricottu necháme v sitku odkvapkať a zapracujeme ju do vajíčok. Pridáme udusenú cuketu aj strúhanku a poriadne premiešame.
  • Na dostatočne veľkej panvici s nepriľnavým povrchom necháme rozohriať trochu olivového oleja a následne na ňu rovnomerne rozlejeme zmes.
  • Z každej strany opekáme omeletu na strednom plameni asi 6 až 8 minút.
  • Keď je omeleta hotová, mala by mať krásnu zlatohnedú farbu. Potom môžeme podávať. Dobrú chuť!

TIP: Uvedené množstvá surovín postačia na prípravu omelety pre asi 4 až 5 osôb, čiže pre celú rodinu. Množstvá si však môžete upraviť podľa toho, koľko omelety chcete pripraviť. Táto jemná cuketová omeleta je chutná teplá i studená, vhodná na raňajky aj večeru. Môžete ju tiež nakrájať na menšie kúsky a podávať ako drobné občerstvenie pre návštevu či na oslave. S ingredienciami neváhajte experimentovať. Do tejto omelety môžete pridať ďalšie obľúbené prísady, napríklad huby, sušené paradajky či červenú aj žltú papriku. Fantázii sa medze nekladú!

Pozri aj: Domáci hummus 5-krát inak: Skúsiš cviklový, pikantný či sladký?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.09.2020 09:15

namiesto cukety aj s brokolicou by to nebolo zlé, určite vyskúšam

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

03.09.2020 14:02

Vyskúšam, myslím, že minimálne ja a náš 15 mesač. synček si tam pochutnáme :-)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

04.09.2020 05:42

Tak podobny recept som este neskusala,aspon bude zmena.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.09.2020 07:06

Výborná; pripravujem i podobným spôsobom!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.09.2020 23:48

Dobre to vyzerá.Cukety máme tento rok veľa,už sme jej pomaly prejedení,lebo ju robíme na všetky možné spôsoby,ale tento recept sa mi páči.Poradím aj dcére.

Vaše meno:

Mária Beniačová

Mária Beniačová

07.09.2020 19:07

Určite to chutí výborne, niekedy vyskúšame.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

26.09.2020 15:44

vyskúšané- chutilo

Vaše meno:

Zuzana Jasna

Zuzana Jasna

06.04.2021 09:03

Omeletu môžem vždy a všade:) Cuketa je super ľahká, rýchlo stráviteľná zelenina plná vlákniny, určite vyskúšam túto kombináciu.

Vaše meno:

Daniela Balakova

Daniela Balakova

24.06.2021 15:16

Recept vypadá super,milujem cuketu ,určite vyskúšam.

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:19

Tak toto by som uvítala na večeru aj hneď teraz :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.