Cuketa je dokonalá všestranná zelenina, s ktorou sa dajú v kuchyni robiť hotové zázraky. Ak ste jej ešte stále neprišli na chuť, pravdepodobne ste nenatrafili na tie správne recepty. Cuketu stačí len dobre pripraviť a pochutí si na nej aj najväčší odporca zeleniny. Napríklad také cuketové placky so syrom sú hotové raz-dva a ešte rýchlejšie zmiznú zo stola, navyše skvelo zaženú hlad. Aj plnená a zapekaná cuketa je dobrou voľbou. Stačí popustiť uzdu svojej fantázie, cuketu naplniť obľúbenými surovinami a zapiecť v rúre so syrom. Je to hotová delikatesa. Táto zelenina tiež nájde miesto v cestovinových jedlách, rizote či dokonca sladkých aj slaných múčnikoch.
Navyše, je mnoho dôvodov, prečo jesť cuketu pravidelne. Je vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička a vhodná je i pri redukcii váhy. Obsahuje len minimum kalórií a z veľkej časti je tvorená iba vodou. Je však zdrojom viacerých vitamínov aj minerálov, má priaznivý vplyv na trávenie aj kardiovaskulárne zdravie. Ak obľubujete cuketu, alebo ste ešte nenašli ten správny recept, máme dnes pre vás jeden tip. Cuketová omeleta s lahodným krémovým syrom ricotta je skvelou voľbou nielen na raňajky, ale pokojne aj na výživnú večeru. Vajíčka telu dodajú energiu hneď zrána, no sú rovnako dobrou potravinou aj vo večerných hodinách. Poďme sa však už pozrieť na to, ako si túto lahôdku pripraviť.
Odporúčame: Rýchle letné recepty bez varenia: Na stole budú raz, dva, tri!
Budeme potrebovať:
- cukety (podľa veľkosti 3 – 4 menšie kúsky alebo 1 – 2 väčšie)
- 6 vajec
- 500 g syru ricotta
- 1 cibuľu
- 2 – 3 PL celozrnnej strúhanky
- olivový olej
- soľ a čierne korenie podľa potreby
Postup prírpavy:
- Ako prvé cukety dôkladne umyjeme a nakrájame na malé kúsky, napríklad kocky. Rovnako si očistíme cibuľu a nakrájame nadrobno.
- Následne si na panvici necháme rozohriať trochu olivového oleja a do zlatista na ňom osmažíme cibuľu. Potom pridáme aj cuketu a dusíme do zmäknutia.
- Podľa chuti pridáme soľ a korenie, prípadne obľúbené bylinky. Keď cuketa zmäkne, necháme ju mierne ochladnúť.
- Medzitým si v miske rozšľaháme vajíčka a zľahka osolíme. Podľa chuti môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať.
- Ricottu necháme v sitku odkvapkať a zapracujeme ju do vajíčok. Pridáme udusenú cuketu aj strúhanku a poriadne premiešame.
- Na dostatočne veľkej panvici s nepriľnavým povrchom necháme rozohriať trochu olivového oleja a následne na ňu rovnomerne rozlejeme zmes.
- Z každej strany opekáme omeletu na strednom plameni asi 6 až 8 minút.
- Keď je omeleta hotová, mala by mať krásnu zlatohnedú farbu. Potom môžeme podávať. Dobrú chuť!
TIP: Uvedené množstvá surovín postačia na prípravu omelety pre asi 4 až 5 osôb, čiže pre celú rodinu. Množstvá si však môžete upraviť podľa toho, koľko omelety chcete pripraviť. Táto jemná cuketová omeleta je chutná teplá i studená, vhodná na raňajky aj večeru. Môžete ju tiež nakrájať na menšie kúsky a podávať ako drobné občerstvenie pre návštevu či na oslave. S ingredienciami neváhajte experimentovať. Do tejto omelety môžete pridať ďalšie obľúbené prísady, napríklad huby, sušené paradajky či červenú aj žltú papriku. Fantázii sa medze nekladú!
Pozri aj: Domáci hummus 5-krát inak: Skúsiš cviklový, pikantný či sladký?