Ešte ani poriadne neskončila sezóna cukiet a čerešní a už tu máme obdobie jabĺk. Tento rok je na úrodu ovocia a zeleniny mimoriadne bohatý a príroda je k nám taká štedrá ako už dávno nie. Treba to teda naplno využiť, zásobiť sa vitamínmi a zdravím v čo najčerstvejšej podobe a zároveň si odložiť z tohto bohatstva aj na neskôr. Práve preto vám prinášame jednoduchý recept na jablkovú detskú výživu, ktorú budú milovať nielen najmenší, ale aj dospelí a navyše si ju môžete vychutnávať po celý rok. Poďme teda na to!
Zaujme ťa: Recept na marinkový sirup: Ohúr najbližších niečím nevšedným!
Čo sa skrýva pod jablkovou šupkou?
Ešte predtým, ako sa naplno pustíme do prípravy detskej výživy alebo takzvanej presnidávky či pyré, pripomeňme si, aké bohatstvo sa skrýva pod šupkou jablka. Okrem množstva vitamínov (A, B, C, E a K), jablko v sebe ukrýva vlákninu, pektín, draslík a mangán. Samozrejme, ak si chcete dopriať skutočnú dávku zdravia, tak jedzte jablká aj so šupkou a ak by ste si chceli dokonca dopriať bonus v podobe dávky jódu, nevyhadzujte ani jadierka. Jablko je už po stáročia (a nie náhodou) symbolom zdravia, veď je oveľa menej toho, čo nedokáže, ako toho, s čím nám vie pomôcť.
Jablká a ich účinok na naše zdravie
Za všetky schopnosti tohto cenného ovocia spomeňme aspoň schopnosť zmierňovať hlad, liečiť migrénu, posilňovať imunitu a znižovať riziko vzniku srdcových ochorení, cukrovky a mozgovej príhody. Šťava z jablka navyše znižuje horúčku, ako obklad slúži na liečbu popálenín aj omrzlín, všeobecne jablko znižuje hladinu cholesterolu a v neposlednom rade chráni mozog pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.
A hoci v poslednej dobe bývajú jablká vytláčané exotickými druhmi ovocia, ktoré sa postupne dostávajú na pulty našich obchodov, rozhodne by sme jablká nemali posúvať do úzadia. Poďme však na sľúbenú detskú výživu!
Bude sa ti páčiť: Recept na cuketový perník: Tá najlepšia pochúťka aj pre celiatikov!
Na prípravu jablkovej detskej výživy budete potrebovať:
- 4 kg jabĺk
- 3 PL kryštálového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru (alebo 1 balíček vanilkového a 1 balíček škoricového cukru)
- ½ citróna
Postup prípravy:
Ošúpané a očistené jablká nakrájajte na menšie kocky, vložte do hrnca, pokropte šťavou z polky citróna, dobre premiešajte, pridajte vodu (najviac 5 cm odo dna) a prikryté duste domäkka, za občasného premiešania. Keď sú jablká mäkké, pridajte kryštálový cukor, potom vanilkový cukor (alebo vanilkový aj škoricový) a dohladka rozmixujte ponorným mixérom.
Naplňte ešte teplou zmesou čisté zaváracie poháre, dobre uzavrite a zasterilizujte, napríklad pol hodinku vo vodnom kúpeli. Po sterilizácii môžete fľašky otočiť hore dnom a nechať tak do ďalšieho dňa. A potom si už len spokojne vychutnávajte jeden z najlepších dezertov, aké boli kedy vynájdené. Napríklad s piškótami. ;-) Dobrú chuť!