Kto by nemiloval poctivý chlieb? Niekedy je taký vynikajúci, že nám k nemu stačí maslo a soľ, inokedy si ho doprajeme ako prílohu k rôznym jedlám… Nanešťastie však mnoho žien môže o pravom chlebe väčšinu času len snívať a doprajú si ho naozaj len vo výnimočných prípadoch.
Z chleba sa totiž, ako z každého cesta z bielej múky, priberá, a s tým, žiaľ, nič nenarobíme. Ale čo ak máme aj tak chuť na toast s vajíčkom, avokádom alebo kvalitným arašidovým maslom a banánom? Potom postačí táto zdravá náhrada chleba z batátu, ktorá vás nesklame naslano ani nasladko!
Pozri aj: Hlásime návrat trvalej! Ktorá oscarová herečka ju už otestovala?
Dokonalý toast
Áno, sladký zemiak alebo inak batát vám teda poslúži ako oveľa zdravšia alternatíva chlebíka pod ingrediencie, ktoré si zvolíte sami. Dôležité je, aby ste batát nakrájali pozdĺžne na plátky. Hrúbka jedného plátu má byť asi 2-3 centimetre. Rozložte ich na papier na pečenie a pečte pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.
Zaujme ťa: RECEPT: Bezlepkové cestoviny so zeleninou a šunkou
Batáty majú byť mäkkšie, no nie celkom uvarené, aby sa vám nerozpadli pri ďalšej manipulácii. Takto predpečené batáty môžete obložiť ingredienciami alebo ich môžete zapiecť v toastovači. Chytia tak chrumkavejšiu štruktúru.
Takto pripravený batát potrite obľúbenou nátierkou, rozložte naň avokádo alebo ho použite ako podklad pod stratené vajíčko či volské oko. Nasladko je vynikajúci s džemom, so zdravým arašidovým maslom s banánom alebo s medom.
Dobrú chuť!