Kto by nemiloval poctivý chlieb? Niekedy je taký vynikajúci, že nám k nemu stačí maslo a soľ, inokedy si ho doprajeme ako prílohu k rôznym jedlám… Nanešťastie však mnoho žien môže o pravom chlebe väčšinu času len snívať a doprajú si ho naozaj len vo výnimočných prípadoch.
Z chleba sa totiž, ako z každého cesta z bielej múky, priberá, a s tým, žiaľ, nič nenarobíme. Ale čo ak máme aj tak chuť na toast s vajíčkom, avokádom alebo kvalitným arašidovým maslom a banánom? Potom postačí táto zdravá náhrada chleba z batátu, ktorá vás nesklame naslano ani nasladko!
Pozri aj: Hlásime návrat trvalej! Ktorá oscarová herečka ju už otestovala?
Dokonalý toast
Áno, sladký zemiak alebo inak batát vám teda poslúži ako oveľa zdravšia alternatíva chlebíka pod ingrediencie, ktoré si zvolíte sami. Dôležité je, aby ste batát nakrájali pozdĺžne na plátky. Hrúbka jedného plátu má byť asi 2-3 centimetre. Rozložte ich na papier na pečenie a pečte pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.
Zaujme ťa: RECEPT: Bezlepkové cestoviny so zeleninou a šunkou
Batáty majú byť mäkkšie, no nie celkom uvarené, aby sa vám nerozpadli pri ďalšej manipulácii. Takto predpečené batáty môžete obložiť ingredienciami alebo ich môžete zapiecť v toastovači. Chytia tak chrumkavejšiu štruktúru.
Takto pripravený batát potrite obľúbenou nátierkou, rozložte naň avokádo alebo ho použite ako podklad pod stratené vajíčko či volské oko. Nasladko je vynikajúci s džemom, so zdravým arašidovým maslom s banánom alebo s medom.
Dobrú chuť!
19 komentárov
Kristína Sekeráková
08.11.2021 14:15Tak na toto by som sama nikdy neprišla, super nápad, aj keď bataty veľmi nemusím, ale v kombinácii s inými ingredienciami a chuťami to môže byť veľká pochúťka :-)
Andrea Petrušková
30.08.2018 22:18Batat - sladký zemiak som ešte neskúsila, tak mám dôvod ho vyskúšať s vašimi receptami.
Katarína Gašová
24.06.2018 21:46Bataty doma pestujeme ale toto ma veru nikdy nenapadlo :D
Jana Komadová
10.06.2018 21:45Ešte som ho nejedla
Marta Kendrová
07.06.2018 10:10Vyskúšam - tohto roku pestujem batáty aj v záhradke
Marianna Rajniaková
10.04.2018 09:43Tak toto určite vyskúšam..
Blažena Sádovská
05.04.2018 13:50Dobré vedieť, vyskúšam čo to urobí, ale chlieb určite nenahradí, ja si kupujem tmavý chlebík so semiačkami a je vynikajúci:))
Patrícia Paškanová
31.03.2018 11:46No toto by ma asi nenapadlo, skvely typ, azda vyskusame :)
Táňa Slahučková
28.03.2018 00:02Zaujímavé, toto určite vyskúšam :)
Anna Bútorová
27.03.2018 12:55batátom som stále neprišla na chuť...
Zdena Paňková
26.03.2018 09:39Neskúšala som to, ale náhradu za chlieb alebo pečivo uvítam a to z dôvodu, že ma po ňom nafukuje. Vyskúšam:)
Elena Švachová
25.03.2018 19:37no toto,to by ma teda nenapadlo-batát miesto hrianky...palec hore.
Milka Damašková
25.03.2018 17:41Batáty som ešte nikdy nemala, no som zvedavá na ich chuť, asi si ich kúpim a vyskúšam niektorý z receptov.
Ivana Goliašová
25.03.2018 16:53Milujem batáty, aj ich príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.
benynka
23.03.2018 14:22už som dosť veľa receptov z tejto stránky vyskúšala a boli úspešné takže musím aj toto skúsiť, vďaka
Mária Chromíková
23.03.2018 11:28Batáty som ešte nejedla.
Soňa Kelemenová
23.03.2018 08:08... takto nakrájené a upečené chipsy si často robím z batátov..... k tomu nakrájaná cvikla je to mnamka..... s tým toastom to je super nápad.... ani by ma to nenapadlo.... chutná večera...
Žofia Mažáriová
23.03.2018 07:39Už som ich piekla v rúre, ale skúsim aj toto
Ľubica Šťastná
23.03.2018 06:45Batát ako toast sme ešte neskúsili, ďakujem za tip!