Nie je to len burina: Toto sú skryté vlastnosti petržlenovej vňate

Petržlenová vňať je v slovenskej domácnosti celkom bežnou ingredienciou na ozdobu, ako prísada do polievok či zdravých smoothies. Nie je to však tak len na Slovensku, ale petržlenová vňať sa hojne využíva v Amerike, blízkom východe, ale aj po celej Európe.

 

Viete ale, prečo je skutočne dobré ju zaradiť do svojho jedálnička? Že to nie je žiadna burina, dokazujú rozsiahle benefity petržlenovej vňate na ľudský organizmus. Prečítajte si o tom, prečo musíte to, že petržlenovú vňať do varenia až tak priveľmi nepoužívate, ihneď napraviť.

 

Pozri aj: Zabudni na pravidlo troch sekúnd a ďalšie mýty! Takáto je realita

história petržlenovej vňate

Zdroj: Shutterstock®

Vitamínová bomba

Petržlenová vňať, ktorá sa pestuje už viac, ako 2000 rokov, v sebe skrýva oveľa viac, ako tušíte. V prvom rade je nesmierne bohatá na vitamín K. Obsahuje ho na 100 gramov až 574 percent odporúčaného denného príjmu! Aj vitamín C je v petržlenovej vňati v hojnom zastúpení, obsahuje ho trikrát viac, ako pomaranče.

 

V petržlenovej vňati môžu hľadať útechu ľudia, ktorým chýba aj vitamín A, železo, na ktoré je bohatšia, ako špenát, meď a samozrejme aj kyselinu listovú. Teda je skvelá pre tehuľky či ženy, ktoré sa snažia počať.

listová vňať

Zdroj: Shutterstock®

Zdravie v listoch

Konečne sa dostávame k tomu, na čo je vlastne petržlenová vňať dobrá. Nebudeme vám ale hovoriť, čo z nej vykúzliť v kuchyni, ale ako môže pozitívne pôsobiť na váš organizmus. Už starovekí Gréci považovali vňaťku za posvätnú a využívali ju v medicíne v hojnom počte. Vedeli, o čom hovoria.

 

Má protizápalové účinky a posilňuje aj imunitu, čomu vďačí za vitamín C, ktorý obsahuje. Okrem toho má aj hojivé účinky, takže nejaká domáca mastička  vňatky by mohla byť celkom účinná na bolestivé miesta.

 

Zaujme ťa: Tieto nové makeup trendy si osvoj: Budeš vďaka ním neodolateľná!

kardiovaskulárne problémy

Zdroj: Shutterstock®

Lepšia krv aj srdce

Keďže je bohatá na železo, môžu si s ňou k lepšiemu zdraviu dopomôcť anemickí pacienti, no dokáže pomôcť aj slabým kostiam a samozrejme aj k lepšiemu hojeniu zlomenín. Za túto superschopnosť berie zodpovednosť vitamín K.

 

Vďaka petržlenovej vňati môžu prísť k lepšej kondícii aj ľudia s kardiovaskulárnymi problémami. Posilňuje činnosť srdca, takisto aj pôsobí ako prevencia pred infarktom a mŕtvicou.

 

Bude sa ti páčiť: Borovicové ihličie: Čím dokáže prekvapiť a ako poslúži zdraviu?

Túto burinku sa rozhodne oplatí mať doma, nemyslíte?

15 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.03.2018 07:14

Pestujem i v zimných mesiacoch, no nechýbajú ani sušené zásoby.

Vaše meno:

Veronika Marejková

Veronika Marejková

22.03.2018 08:34

V polievke nemôže chýbať :)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

22.03.2018 11:55

ja si na zimu zamrazím všetku vňať, ktorá mi zostane po uskladnení petržlenu z vlastnej záhrady

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

22.03.2018 12:36

milujem petržlenovú vňať a dávam ju do jedál všade ,kde sa dá.

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

22.03.2018 13:02

pestujem pravidelne

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

22.03.2018 13:13

tak ako kôpor suším a konzervujem so soľou tak aj petržlenovú vňať či už so solou alebo bez.... ... celú zimu mám o zásoby postarané..... naozaj ju dávam všade či už do jedál, polievok, nátierok..... dôležité je aby bola domáca z našej vlastnej záhrady...

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

22.03.2018 14:00

milujem vôňu petržlenovej vňate...prvé jarné žltučké zemiaky posypané vňaťkou sú pre mňa neodolateľná dobrota...

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

22.03.2018 14:35

petržlenovú vňať pestujeme a používame pravidelne ...

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

22.03.2018 14:45

Pestujem si ju v okne a pridavam ju do potravin, v lete si aj namrazim...

Vaše meno:

Andrejka Smutňáková

Andrejka Smutňáková

22.03.2018 15:23

ja robím petržlenové pesto, je výborné na hrianky, receptov je na nete dosť :)

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

22.03.2018 17:12

mám v záhradke aj v mrazáku ale netušila som že má až tolko vitamínov

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

22.03.2018 19:26

My sme pestovali zeleninu za domom.Ked som bola malá ,veľmi ma záhradka bavila.No ked som už vyrástla a odsťahovala sa z rodičovského domu,záhradu som už nemala.A veru ,bola to vtedy taká fantastická zeleninka. Pamätám,ako ma mamka vždy posielala do záhradky po peržlenovú vňať a polievočka potom tak nádherne rozvoniavala.Teraz ked kúpim vňať v obchode ,je to humus.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

22.03.2018 19:31

kedysi som ho nechcela jest a teraz ked viem ako je petržlen zdravý aj vnat tak ho vždy v polievke musím mat teda v taniery

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

24.03.2018 05:58

Jedávame pravidelne,máme ju radi ku všetkému.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

25.03.2018 20:09

petržlenová vňať nikdy nesmie chýbať v mojej kuchyni...či už do polievok,alebo na zemiaky.Mám ju stále aj zmrazenú...vňatku nakrájam a vložím do kelímka a potom už len odoberám koľko potrebujem.Alebo pri čistení petržlenu odkrojím jeho vrchnú časť,vložím do plytkej nádoby,na dno nalejem vodu a za pár dní mi začne z tohto odkrojku vyrastať zelená vňatka.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE