Výmena receptov z cukiet naberá na obrátkach – všade dozrievajú a denne sa presviedčame o univerzálnosti tejto zeleniny. Cukety narýchlo grilované s cesnakom, cuketové placky nahradili klasické zemiakové placky (tie sú lepšie v zime), cuketové lečo, plnené zapekané cukety, výborná cuketová krémová polievka... Lenže táto chutná zelenina je výborná aj pri príprave rôznych koláčov, dáva cestu vláčnosť a neovplyvňuje chuť.
Cuketa je takmer bez kalórií, neobsahuje tuk, mladé cukety nie je nutné ošúpať. Obsahuje veľké množstvo vody a keď ju nastrúhate do cesta, nechajte ju pred zamiešaním odkvapkať na site. Väčšie cukety sú suchšie, ale je potrebné vybrať vnútro so zrniečkami. V tejto bábovke je použitá moja obľúbená múka z pohánky a teším sa z možnosti použiť mak, ktorý má veľmi významné výživové hodnoty. Kúpte si na trhu domáci mak, jeho chuť je intenzívnejšia :-). V tomto ceste mletý mak nahradí aj pridaný tuk. Ja som z cesta piekla bábovku, ale môžete si upiecť srnčí chrbát, okrúhlu tortu alebo jednoducho rezy.
Budete potrebovať do klasickej bábovkovej formy:
- 4 vajcia
- 170 g mletého maku
- 160 g pohánkovej múky
- 130 g trstinového cukru
- 4 čajové lyžičky prášku do pečiva ( bezlepkový)
- vanilkový extrakt
- kôru z jedného citrónu
- 2 pol. lyžice rumu
- 3 pol. lyžice horúcej vody
- štipku soli
- 500 g najemno strúhanej cukety
Odporúčame tiež: Jeden deň s chia semienkami
Postup prípravy:
Cuketu ošúpte (ak je staršia vyberte aj vnútro lyžicou ) a nastrúhajte ju najemno. Nechajte ju v site odkvapkať. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky šľahajte s cukrom do peny, pridajte 3 polievkové lyžice horúcej vody, dobre vyšľahajte, postupne vmiešajte vanilkový extrakt, strúhanú citrónovú kôru (pri používaní kôry vždy použite bio citrón) a rum. Do žĺtkovej zmesi primiešajte mletý mak a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pridajte vyšľahaný sneh, ktorý zapracujte s varechou. Na záver pridajte strúhanú cuketu a vmiešajte do cesta.
Bábovkovú formu vymažte tukom (použila som olej) a vysypte pohánkovou múkou. Formu naplňte a vložte do vyhriatej rúry. Pečte pri 180°C cca. 1 hodinu. Upečenú bábovku nechajte pár minút vychladnúť a bábovku vyklopte.
Odporúčame tiež: Recept na vynikajúci broskyňový koláč
12 komentárov
Kristína Sekeráková
07.11.2021 20:22Makovú bábovku robievam bežne, ale s cuketou som ju ešte neskúšala, takže ďakujem za skvelý recept :-)
Ján
28.12.2016 01:52dobré tipy
Ján
28.12.2016 01:52výborné
Ján
28.12.2016 01:52zaujímavé
Mia Lock
21.12.2016 17:15Tento recept znie super :)..Robievame koláčiky z cukety a je naozaj super :)
Marianna Rajniaková
31.08.2016 20:09vyskúšam, pozdáva sa mi tento recept
Adriána Jakubová
31.08.2016 09:30zaujímave určite vyskúšam
Katarina Hovancova
19.08.2016 12:40zaujímave, doteraz som niečo také nevyskúšala
Lucia Valková
19.08.2016 09:44Tak to ma zaujalo,cuketu mám,som zvedavá.
Lucia Kobíková
19.08.2016 09:20niekedy skúsim :)
Iveta Moravčíková
17.08.2016 12:44cukety máme nie je problém
Soňa Krátka
17.08.2016 12:07cukety máme veru dosť, určite vyskúšam