Recept na hubovú paštétu: Staň sa vďaka nej kráľovnou večierkov!

Posledné dni sú naše lesy zaplavené hríbmi. I keď sme už zažili aj bohatší zber, na chutné jedlá ich je až až. Zvyčajne po dobrej „hubačke“ nevieme, čo s hríbmi. Väčšinu spracujeme – usušíme, zamrazíme, zavaríme a iba malú časť stihneme zjesť. A ak sa vyberieme do lesa aj viackrát po sebe, klasické recepty, ako je praženica či polievka, nás už nudia. Čo ešte sa dá z hríbov pripraviť?

Inšpirujte sa naším receptom na hríbovú paštétu, ktorá sa hodí nielen na všedné dni, ale aj na slávnostné príležitosti a svojou božskou chuťou vás neomrzí nikdy. Najchutnejšia je, samozrejme, z čerstvých hríbov, no pripraviť si ju môžete aj z mrazených. Čítajte ďalej!

Nielen chutné, ale aj zdravé

Hľadanie hríbov je často tou najpríjemnejšou časťou. Mnohým ľuďom, ktorí ich usilovne hľadajú, dokonca ani nechutia. No my, ktorí ich nielen radi zbierame, ale aj radi konzumujeme, máme veľkú výhodu. Hríby sú totiž aj mimoriadne zdravé. Majú vysoký obsah polysacharidov – betaglukánov, ktoré majú protinádorový, antibiotický, antivirálny a imunostimulačný účinok. Výskumy dokonca hovoria aj o priaznivom vplyve pri liečbe rakoviny. V súčasnosti sa výťažky húb pridávajú do mnohých liekov. Príkladom je napríklad obľúbená hliva ustricová.

Takže neváhajte a vyrazte veselo do lesa, kým ešte rastú a kým nám praje aj počasie. Okrem klasických pokrmov, ktoré si zvyknete z hríbov pripraviť, vyskúšajte aj náš recept na exkluzívnu paštétu, ktorá v mnohom prekoná aj tú mäsovú. Dobrú chuť!

Pozri tiež: Pozor pri zbieraní hríbov, týmto sa určite vyhnite!

recepty z hríbov

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 zväzok petržlenovej vňate

  • 500 g čerstvých hríbov

  • 3 vajcia

  • 1 cibuľu

  • 250 g tvarohu

  • 50 g vlašských orechov

Na omáčku:

  • 100 ml mlieka alebo cmaru

  • 100 g jogurtu

  • 1 zväzok kôpru

  • soľ, korenie

  • tymian

  • oregáno

  • olej

  • maslo

hubová paštéta

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

  • Čerstvé hríby očistíme a nakrájame na kúsky, rovnako tak očistenú cibuľu a opláchnutú petržlenovú vňať. Vajcia rozklepneme a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Orechy nasekáme.

  • Hríby, cibuľu i vňať rozmixujeme. Trúbu si predhrejeme, zmes húb a cibule premiešame s tvarohom, žĺtkami a olejom. Pridáme soľ, korenie, tymian a zľahka pridáme aj vyšľahané bielka.

  • Paštétovú formu vymažeme maslom, do hubovej hmoty vmiešame orechy a zmes nalejeme do formy. Pečieme asi hodinu a pol na 180 °C.

  • Pripravíme si omáčku na podávanie. Jogurt zmiešame s mliekom alebo cmarom, vmiešame nasekaný kôpor a soľ. Upečenú paštétu nakrájame na plátky, polejeme ochutenou jogurtovou omáčkou a podávame s čerstvým chlebom.

Mrkni sem: Neznášate hríby? Hlivu si zamilujete aj vy

8 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.10.2018 06:28

Skvelá inšpirácia, ďakujem!

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

12.10.2018 07:34

huby zberám a mám rád zaváram ich suším mám v mraziaku no paštétu som ešte nerobil vyskúšam

Vaše meno:

viktor labakann

viktor labakann

12.10.2018 09:08

Sa hovorí, že hríby sú potravou chudobných. Okrem prechádzky po hore z nich žiadny osoh nieje. Okrem vajíčok, ktoré na ne dáte.

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

01.12.2018 10:12

absolutne nesuhlasim

Mária Maxianová

Mária Maxianová

12.10.2018 09:55

až sa mi slinky zbiehajú...

Vaše meno:

Kristína Bertová

Kristína Bertová

12.10.2018 12:48

Huby milujem, určite vyskúšam tento recept. ♥

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

12.10.2018 12:53

huby sú u nás veľmi obľúbené ... no paštétu som z nich nikdy nerobila... môže to byť ale vynikajúce

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

01.12.2018 10:11

hriby mam rada na kazdy sposob

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

03.05.2019 20:13

Tak toto vyzerá mňamózne!

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE