Sushi si buď zamilujete, alebo ho po prvom ochutnaní zavrhnete. Vo väčšine prípadov však vyhráva tá prvá možnosť. Nejde však o lacný špás. Pravidelnejšia konzumácia tejto japonskej pochúťky ide celkom do peňazí. Jedno stredné menu vás môže vyjsť okolo 10 až 15 eur. Ak sa štítite exotickej príchuti, vedzte, že sushi je veľmi zdravé a ešte aj diétne! Obsahuje veľa prospešných látok pre naše telo: mastné kyseliny, jód, proteíny a minerály. Vykúzliť domáce sushi pritom vôbec nie je tak problematické, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Stačí mať tie správne ingrediencie, dôsledne pripraviť ryžu a máte vyhraté!
Odporúčame: Syrovo-slaninové fondue – zasýtiš ním celú rodinu aj susedov!
Potrebné ingrediencie
Okrúhla ryža – zoženiete ju pod názvom Nishiki (kalifornská ryža) alebo Premium. Cena jedného balenia sa pohybuje okolo 8 Eur.
Ryby – keďže sa ryby dávajú do sushi obvykle surové, dbajte na ich kvalitu. Vyskúšať môžete rôzne verzie s tuniakom, sardinkami, lososom, ale aj s krevetami, ustricami, či dokonca mušľami. Lacnejšia verzia vznikne napríklad aj s krabími tyčinkami.
Ovocie, zelenina aj morské riasy – aj tieto ingrediencie patria do sushi, nebojte sa pestrosti. Nakúpte avokádo, uhorku, špenát, bambus, papriku, huby, tekvicu, pokojne sa riaďte svojimi chuťovými pohárikmi! Morské riasy sú rovnako veľmi chutnou náplňou. Ideálne sú lisované a sušené morské riasy Nori. Zároveň sú dôležitou súčasťou pri tvorbe roliek.
Mäso aj tofu – keďže variantov sushi je naozaj veľa, ako náplň použite aj šunku alebo kuracie či hovädzie mäso. Sushi vám môže zachutiť napríklad aj s tofu, prípadne so sójou.
Pochúťky na omáčku – výbornými prísadami sú wasabi chren, ryžový ocot, sójová omáčka, alebo nakladaný zázvor.
Ako na to?
Približne 200 g ryže uvarte na prudkom ohni, cca 3 minúty. Vody dajte do hrnca pomenej (okolo 400 – 500ml), aby do ryže kompletne vsiakla. Potom hrniec prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni do tej doby, než sa vyvarí naozaj všetka voda. Medzitým si pripravte nálev z jednej lyžice cukru, jednej lyžičky soli a dvoch lyžíc octu. Ryžu dajte do misy, prilejte nálev a zmiešajte. Potom si pripravte plátky rias. Na dolnú polovicu rozprestrite ryžu. Okraje nechajte asi 2 cm voľné. Doprostred ryže naneste trochu wasabi a pridajte náplň, pre ktorú ste sa rozhodli. Okraje riasy navlhčite vodou alebo octom a pomocou fólie opatrne zrolujte. Rolku nechajte chvíľku odležať, potom ju nakrájajte ostrým nožom na kúsky hrubé 2 – 4 cm a môžete podávať.
Odporúčame: Videorecept: Dokonalý makový koláč s mascarpone a lesným ovocím