Hermelín je označovaný ako kráľ syrov, ktorý počas leta nesmie chýbať na žiadnom grile. Grilovaný je najlepší, no ani taký čerstvo kúpený nie je na zahodenie. A aj keď je to len akási napodobenina francúzskeho syra camembert, jeho chuť stojí za vyskúšanie. Je to mäkký zrejúci syr vyrobený z kravského mlieka s bielou chrumkavou krustou plesne na jeho vrchu. Jeho pôvod nie je úplne známy, no traduje sa s nim historka, podľa ktorej mala sedliačka syr zabudnúť v pivnici a keď ho znovu po čase objavila, bol celý obrastený bielou plesňou. Namiesto toho, aby ho vyhodila, tak jej to nedalo a ochutnala ho. Prekvapila ju smotanová chuť, ktorú tento syr získal. A keďže sedliačka pochádzala z francúzskej dediny zvanej Camembert, syr dostal pomenovanie Camembert. U nás sa ujalo aj pomenovanie encián, hermelín alebo plesnivec.
Na hermelínovú pomazánku potrebujeme:
- hermelín
- 1 tavený syr (v črievku)
- 250 g zmäknutého masla
- 2 PL bieleho jogurtu
- soľ podľa potreby
Najskôr si z chladničky vyberieme maslo, aby malo izbovú teplotu a zmäklo. Do misky nastrúhame hermelín (je jedno aké strúhadlo volíte) a pridáme maslo. Pomocou ponorného mixéra poriadne rozmixujeme. Následne pridáme tavený syr a biely jogurt. Opäť poriadne premiešame a rozmixujeme. Na záver celú nátierku dochutíme soľou. Ak chcete nátierke dodať možno lepšiu chuť a zaujímavú farbu, tak pokojne do nej vmiešajte lyžičku červenej papriky.
Hermelínová nátierka najlepšie chutí na čerstvom chlebíku alebo na zapečenej hrianke. Ak chcete touto pomazánkou prekvapiť hostí, tak ju použite ako základ na jednohubky. K nátierke sa hodí čerstvá zelenina alebo rôzne bylinky, ako napríklad pažítka. Ak by ste ju chceli trochu zjemniť, tak môžete do nej pridať aj vajíčka uvarené natvrdo. Tie stačí postrúhať na jemnom strúhadle a do pomazánky vmiešať varechou. A pre možno netradičnejších maškrtníkov, ktorí nikdy nepohrdnú ani mäsom, môžete do pomazánky pridať nakrájanú kvalitnú šunku. Nenechajte si teda zájsť chúťky a pripravte si túto lahodnú nátierku. Prajeme vám dobrú chuť!