Ocot je častým dochucovadlom rôznych jedál a polievok. Okrem jedál vieme ocot využiť aj v domácnosti. Existuje niekoľko druhov, pričom každý z nich má inú chuť a je vhodný do iných jedál. Najznámejší liehový ocot má v kuchyni takmer každý. Okrem neho ale natrafíte aj na nemenej známy jablčný ocot, červený a biely vínny ocot, balzamikový ocot, ryžový ocot a rôzne iné. Počuli ste však už niekedy o zdravej alternatíve octu pod názvom umeocot?
Tento zvláštny názov v sebe ukrýva množstvo telu prospešných látok, ktoré majú ozdravujúce účinky. Na čo všetko vieme umeocot využiť a s čím nám dokáže pomôcť?
Neprehliadni: Biely ocot: Geniálne spôsoby, ako ho využiť čo najefektívnejšie!
Zdravý ocot z ázijských sliviek
Možno ste sa práve zamysleli nad tým, o aký druh octu ide a z čoho sa vyrába. Umeocot je od toho klasického octu odlišný a spoločné má s ním iba málo. Jeho červenkastá farba pochádza z japonských malých sliviek, ktoré sa nazývajú aj umeboshi. Spôsob výroby spočíva v nasolení týchto sliviek a ich vysušení na slnku. Po dôkladnom presušení sa slivky nakladajú do slaného nálevu, pričom sa pridávajú takzvané Shiso listy (známe aj ako čierna žihľava či perila, z ktorej sa vyrába aj vzácny perilový olej) a prejdú procesom kvasenia. Fermentácia je v ázijských krajinách vo všeobecnosti obľúbeným spôsobom spracovania potravín (od ryže zeleniny či rias až po mäso). Chuť umeoctu je skôr kyslo-slaná a najčastejšie ho zoženiete v obchodoch so zdravou výživou. Prečo by teda umeocot nemal chýbať v našej kuchyni?
Pozri aj: Kvasená zelenina ako odpoveď na mnohé trápenia. Pozri, ktoré!
Umeocot = zhmotnené zdravie
Umeocot toho v sebe ukrýva viac než dosť a je bohatým zdrojom vápnika, železa, sodíka či mangánu. Má aj silné antibakteriálne a antiseptické účinky a pôsobí ako antioxidant, pretože z tela dokáže vylúčiť škodlivé jedy a toxíny. Poradí si aj so zápalom v tele alebo prechladnutím a dokáže vás dobiť dávkou energie.
Pomoc pri trávení
Ako ste sa už mohli vyššie presvedčiť, tieto malé slivky umeboshi majú priam čarovnú silu. Hravo si vedia poradiť aj s problematickým trávením, zlepšujú peristaltiku čriev, odstraňujú nechutenstvo a celkovo pomáhajú na tráviace ťažkosti. V Japonsku ich vyhľadávajú najmä tehotné ženy s nevoľnosťami či ľudia, ktorým býva zle počas dlhých ciest autom. Umeocot ocenia i tí, ktorých trápi často záha, pretože si dokáže poradiť s nadbytočnou kyselinou.
Neprehliadni: Objavte ázijskú lahôdku: umeboshi slivky
Umeocot vás zahreje
Ak patríte medzi večne zimomravých ľudí, ktorých nezohreje ani čaj, vyskúšajte umeocot. Dokáže telo ľahko a rýchlo zahriať. Stačí zmiešať 1 plnú lyžicu umeoctu s 2 dcl vlažnej vody. Pitie tohto hrejivého nápoja sa odporúča najmä ráno nalačno.
Zdravá náhrada soli
Je bežné, že jedlo si často ešte dochucujeme soľou. So soľou to však nie je vhodné preháňať, pretože priveľa soli škodí našim obličkám a zaťažuje ich. Ak by ste si predsa len jedlo radi finálne dochutili, vyskúšajte to s umeoctom. Chuť zeleniny či iného jedla výborne podporí a vy navyše môžete ,,soliť“ zdravo. Ak pripravujete šalát, vyskúšajte preliať umeocot do fľaštičky s rozprašovačom a zeleninu postriekať. Získate tak chutný šalát a navyše aj zdraviu prospešné látky z neho.
Odporúčame: Malinový ocot: Neuveríš, aké sú jeho účinky na krásu a zdravie!