Inflácia vzrastá a s ňou aj ceny všetkých potravín. Čochvíľa možno bude luxus kúpiť si nejaké základné potraviny v obchode. A tak sa opäť vraciame k našim koreňom a zháňame všetky recepty po babičkách, ktoré si vedeli takmer všetko doma upiecť alebo uvariť. Minimálne v prípade pečiva to tak bolo. Kedysi sa chlieb vôbec nekupoval. V sobotu ráno sa zahnietlo cesto a pripravilo sa hneď niekoľko bochníkov na celý týždeň.
My vám však namiesto chleba ponúkame inú variantu. Aj keď možno tradičné domáce rožky by boli skvelé, s nami si dnes pripravíte domáce žemle.
Vôňa čerstvo upečeného pečiva sa bude vznášať v celej vašej domácnosti. Navyše, tieto super jednoduché žemle zvládne upiecť každá gazdinka. Dôležité je vedieť si pripraviť kvások a všetko ostatne je už hračka. Tak poďme spolu piecť!
Odporúčame: Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka
Zdroj: Depositphotos
Na hrnčekové žemle potrebujete:
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček vody
- 10 g droždia
- 3 PL oleja
- 1 PL cukru
- 1 vajíčko
- štipku soli
- maslo
- cesnak
Ako prvé si zarobíme kvások. V troche teplej vody rozmiešame cukor a pridáme podrvené droždie. Necháme vykysnúť.
V extra miske zmiešame hladkú múku, olej, vajíčko a pridáme štipku soli. V strede spravíme dieru a pridáme kvások. Miesime cesto a podľa potreby prilievame vodu. Hotové cesto necháme na teplom mieste podrásť, teda vykysnúť.
Cesto si vyklopíme a pomúčenú pracovnú dosku, trochu prehnetieme a oddeľujeme cesto, z ktorého vytvarujeme menšie žemle. Premiestnime ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme roztopeným maslom zmiešaným s pretlačeným cesnakom.
Žemle necháme na plechu pár minút postáť, aby podrástli a následne ich pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C. Žemle pečieme približne 20 minút. Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke a následne konzumujete. Skvelé sú s džemom, maslom, no pokojne ich môžete „naplniť“ a spraviť si tak dokonalý domáci burger.
Skvelé recepty na domáce pečivo:
- Grahamovo-špaldové žemle: Zdravé domáce pečivo
- Recept: Cmarové hamburgerové žemle
- Poznáš Ezechielov chlieb? Priprav si najzdravší chlieb doma i ty!
- Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou
- Sladké domáce makovky ako od pekára, ktoré prevoňajú celú domácnosť
- Recept na domáce rožky bez kysnutia: Kupovať ich už nebudeš!