Jeseň je v plnom prúde, priniesla so sebou nízke teploty aj dážď, a tak skúša naše imunity. Okrem týchto negatívnych stránok má však ukryté aj nejedno eso v rukáve. Nenechá sa zahanbiť letom a jeho plodmi, ale tiež nám ponúka niekoľko „superplodov“. Jedným z nich je hrozno, ovocie bohaté na antioxidanty, vlákninu a množstvo vitamínov.
Hrozno obsahuje vitamín A, C, E, skupinu vitamínov B, kyselinu listovú, vápnik, fosfor, železo a mnoho ďalšieho. Ak ste ho doteraz používali iba v ovocnom šaláte, prípadne samé, pokračujete v čítaní. Ponúkneme vám niekoľko tipov, ako toto ovocie správne využiť a načerpať silu z jeho výživných látok.
Odporúčame prečítať: Hrozno a jeho účinky na zdravie
Hroznové smoothie
Ste milovníčkou hustých smoothie, ktoré sú plné vlákniny a zasýtia vás na dlhší čas? Hrozno je ideálne ovocie, ktoré naň môžete použiť. Základom pre akékoľvek smoothie môže byť banán. Ak k nemu pridáte bobuľky zeleného hrozna, môžete ho dochutiť ešte šťavou z limetky a pridať aj trošku zázvoru. Ideálna vitamínová bomba na toto obdobie. Môžete však použiť aj tmavé bobule, ku ktorým pridajte napríklad čučoriedky alebo černice.
Cheesecake s hroznom
Blíži sa oslava narodenín alebo len obyčajná nedeľa, no vy máte chuť na niečo špeciálne. Tým nepochybne cheesecake je. Ak ho ešte ozvláštnine pridaním hrozna, vytvoríte výnimočný dezert, ktorí určite každému zachutí. Je niekoľko spôsobov, ako hrozno do cheesecake-u použiť. Buď ho uvaríte spolu so zlatým klasom a vytvoríte tak hustý ovocný puding alebo ho len poukladáte na povrch torty v čerstvej podobe. Prípadne ho môžete poliať čokoládou alebo želatínou.
Odporúčame prečítať: Recept na tvarohový koláč s hroznom
Kurací šalát s hroznom
Znie to všelijako, ale je to už celkom používaná kombinácia. Tak ako k sebe nepochybne patria hrozno a syry, kuracie mäso tiež nie je výnimkou. Pripravte si ľahký obed alebo večeru v podobe šalátu s kuracím mäsom a bobuľkami hrozna. Môžete pridať aj rôzne druhy syrov a zeleniny. Tiež je na vás, či pridáte tmavé alebo biele bobuľky hrozna a ako sa rozhodnete pri použití dressingu. Zvoľte buď olivový olej, šťavu z limetky alebo jogurtový dressing.
Odporúčame prečítať: Recept na vinársky jesenný osúch
Shutterstock.com