Aj taký obyčajný vajíčkový šalát sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Aj receptov na vajíčkový šalát je asi milión, no základ je vždy rovnaký. Ten tvoria, samozrejme, vajíčka. Síce domáce sú najlepšie, no šalát je chutný aj v prípade, že ho pripravíte z kúpnych.
Niekde do šalátu pridávajú aj práškový cukor, worcester omáčku, namiesto klasickej cibule volia skôr jarnú cibuľku, no zaujímavú chuť dostane aj vďaka póru, sušeným paradajkám, olivám, citrónovej šťave, strúhanému syru, kukurici a pod. Takže sa nemusíte báť experimentovať. Pridajte do klasického receptu na vajíčkový šalát to, čo máte radi.
Na vajíčkový šalát potrebujeme:
- 10 stredne veľkých vajec
- 3 sterilizované uhorky
- 1 menšiu šalotku
- šunku podľa vlastného výberu (voliteľné)
- 6 lyžíc majonézy alebo bieleho jogurtu
- na dochutenie: soľ, čierne korenie, horčicu, šťavu z kyslých uhoriek
Vajíčka si dáme uvariť na tvrdo. Necháme ich vrieť na miernom stupni približne 10 minút. Potom ich prepláchneme v studenej vode a necháme vychladnúť. Keď nám vajíčka vychladnú, tak si ich ošúpeme. Tip: Aby sa vám vajíčka ľahšie šúpali, tak pridajte do vody, v ktorej sa varia, trochu sódy bikarbóny.
Cibuľu si očistíme a nakrájame ju najemno. Rovnako si nakrájame aj uhorky alebo ich nastrúhame na širokom strúhadle. Vajíčka si tiež nastrúhame alebo nakrájame nadrobno. Poprípade ich pretlačíme cez mriežku na zemiaky. K vajíčkam, uhorkám a cibuli pridáme majonézu alebo hustejší biely jogurt, za lyžicu horčice a podľa potreby osolíme a okoreníme. Ak ste zvolili verziu aj so šunkou, tak tú si nakrájajte na malé štvorčeky a rovnako pridajte do misky s ostatnými ingredienciami. Všetko premiešame. Ak by sa vám zdal šalát hustý, pridajte doň trochu šťavy z kyslých uhoriek. Tú tam však môžete pridať tak či tak, pre lepšiu chuť.
Hotový vajíčkový šalát konzumujeme hneď alebo dáme na chvíľu odležať do chladničky. Podávame na čerstvom chrumkavom chlebe alebo pečive. Dobrú chuť!