Niekedy je náročné vymyslieť rýchlu večeru alebo raňajky pre celú rodinu. V niektorých domácnostiach je zaužívané, že sa na raňajky podávajú lievance a na večeru skôr pečivo s džemom alebo so zeleninou. Tipov na rýchle raňajky alebo večeru je neúrekom – napríklad aj chlebík vo vajíčku je veľkou delikatesou. Poprípade aj omeleta či ham & eggs.
Čo by ste však povedali na sladké raňajky či večeru? Ak ste rozhodne za, tak máme pre vás 5 skvelých receptov na ryžu s mliekom, ktorú mnohí poznajú ako mliečnu ryžu.
Viete, čo je výhodou? Ak máte pripravenú ryžu (nie na slano, ale skôr neutrálne), tak ju spotrebujte a spravte si mliečnu ryžu práve z nej. Vďaka súčasnej inflácii aspoň trochu ušetríte pri varení a zároveň nebudete plytvať jedlom.
Odporúčame aj: Recept na fantastický šalát - Slonie žrádlo: Jeho chuť ťa dostane!
Zdroj: Depositphotos
Mliečna ryža pre deti a dojčatá
- ryža
- voda
- mlieko – umelé, materské alebo kravské
- cukor podľa chuti a uváženia
Postup: Najskôr si vo vode uvaríme ryžu. Keď bude polomäkká pridáme mlieko. A to buď kravské (ak ho už máte zavedené) alebo umelé mlieko rozmiešané vo vode, poprípade odsaté materské mlieko. Ak máte zavedené aj sladidla alebo ich pri dochucovaní pokrmov pre deti používate, tak môžete ryžu osladiť. Keď bude ryža mäkká, odstavíme. Hotovú mliečnu ryžu môžete aj rozmixovať, aby jej konzistencia bola jemnejšia.
Vanilková mliečna ryža (pre 4 osoby)
- hrnček hnedej ryže (použiť môžete aj inú)
- 3 hrnčeky mandľového mlieka
- 3 lyžice medu
- 1 vanilkový struk
- ovocie podľa chuti – mango, čučoriedky, maliny,...
Postup: Ryžu nasypeme do hrnca a zalejeme mliekom. Varíme do zmäknutia. Po uvarení pridáme med a zrniečka z vanilkového struku. Hotovú mliečnu ryžu naservírujte do misiek a dozdobte nakrájaným mangom alebo iným ovocím. Pridať môžete aj lupienky kokosu, strúhaný kokos alebo orechy či semienka podľa vlastnej chuti. Skvelou voľbou budú napríklad chia semienka.
Vyskúšaj tiež: Slané muffiny so slaninou, vajíčkom a syrom – odoláš im?
Zdroj: Depositphotos
Mliečna ryža s jablkom a škoricou (pre 3 osoby)
- 1 diel ryže
- 2 diely mlieka
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- ½ lyžičky škorice
- 1 jablko
Postup: Ryžu dáme do hrnca, zlejeme mliekom a varíme, kým nezmäkne. Po približne 15 minútach pridáme cukor, škoricu a nakrájané jablko. Za stáleho miešania varíme približne 3 minúty. V prípade potreby, samozrejme, môžete pridať mlieko.
Mliečna ryža s horúcim ovocím (pre 4 osoby)
- 500 ml plnotučného mlieka
- voda
- 100 g ryže
- 50 g cukru (pokojne aj menej)
- celá škorica, badián, klinčeky
- 200 g mrazeného ovocia
Postup: Do hrnca nasypeme ryžu, zalejeme vodou, pridáme škoricu, badián, klinčeky a privedieme do varu. Za občasného miešania necháme ryžu zmäknúť. Keď bude mäkká, tak pridáme mlieko a neskôr aj cukor. V extra hrnci si pripravíme horúce ovocie. Ho hrnca teda dáme mrazené ovocie a varíme, kým ovocie nezmäkne. Hotovú mliečnu ryžu dáme do misky, polejeme horúcim ovocím a podávame.
Mliečna ryža s kokosovým mliekom (pre 3 osoby)
- 130 g ryže
- 200 ml plnotučného mlieka
- 125 ml kokosového mlieka
- cukor podľa chuti
- ovocie na dozdobenie
Postup: Ryžu dáme do hrnca a zalejeme plnotučným mliekom. Necháme variť približne 10 minút. Následne pridáme kokosové mlieko a cukor podľa chuti. Varíme približne 10 minút alebo do zmäknutia ryže. Hotovú mliečnu ryžu podávame s ovocím.
Odporúčame ochutnať: Dokonalé čokoládové lievance z cmaru na víkendové maškrtenie