Som si istá, že mnohým už z Vianoc dávno vytrávilo, a preto by nemali problém s ďalším šalátom. Dnes vám preto prinášame recept na šalát so zaujímavým názvom – Slonie žrádlo. Môžete si ho urobiť kedykoľvek, keď dostanete chuť na poriadne „žrádlo“.
Prečo práve slonie a prečo žrádlo? Nuž, najskôr preto, že keď už sa rozhodnete ho urobiť, jedna dávka vám asi stačiť nebude a nakoniec ho urobíte ako pre stádo slonov. A žrádlo asi preto, lebo keď sa doň pustíte, neprestanete, kým na tanieri nič nezostane. Uvedené množstvo je určené, keď šalát budete chcieť urobiť len na skúšku, ako uvidíte na fotkách, robili sme ho oveľa viac. Tak sa poďte do toho pustiť!
Odporúčame prečítať: Raňajkový tip: Sýte vajíčkové muffiny so slaninou a syrom
Budeme potrebovať:
- 4 zemiaky
- 40 dkg diétnej salámy alebo šunky
- 1 väčšiu cibuľu
- 3 zavarené uhorky
- 2 vajíčka
Na dresing:
- 1 konzervu rajčinového pretlaku (115 g)
- 1 PL octu
- 2 PL kečupu
- 2 PL horčice
- 1 ČL čierneho korenia
- 1 ČL sladkej papriky
- 2 ČL cukru
- 1 malú majonézu
Postup:
1. Najprv si pripravíme dresing. Všetky ingrediencie okrem majonézy zmiešame, dáme do hrnca a necháme pri občasnom miešaní zovrieť. Po vychladnutí do tejto zmesi primiešame majonézu. Dresing je hotový, prípadne ho môžeme ešte dochutiť.
2. Uvaríme zemiaky v šupke, necháme úplne vychladnúť, potom ich ošúpeme. Vajíčka uvaríme natvrdo, potom ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Cibuľu posekáme nadrobno alebo postrúhame. Salámu (šunku) pokrájame na malé slížiky a na koniec pokrájame aj zavarené uhorky.
3. Zemiaky „prelisujeme“ na hranolčeky, tak ako sa robí klasický zemiakový šalát. Pridáme k nim všetky ostatné suroviny, premiešame a na záver pridáme dresing. Ešte raz všetko dobre premiešame, otestujeme a môžeme ešte dochutiť. Šalát skladujeme v chladničke a podávame ho buď samotný alebo s pečivom, prípade ak k mäsu. Je to na vás.
Šalát s vtipným názvom Slonie žrádlo máme hotový. Verím, že vám bude chutiť a pripravíte si ho pri najbližšej príležitosti. Je vhodný napríklad aj na Silvestra, ale keďže to už máme za sebou, môžete si recept aspoň odložiť na budúci rok. Alebo si ho pripraviť len tak.
Prajem vám dobrú chuť!