Som si istá, že mnohým už z Vianoc dávno vytrávilo, a preto by nemali problém s ďalším šalátom. Dnes vám preto prinášame recept na šalát so zaujímavým názvom – Slonie žrádlo. Môžete si ho urobiť kedykoľvek, keď dostanete chuť na poriadne „žrádlo“.
Prečo práve slonie a prečo žrádlo? Nuž, najskôr preto, že keď už sa rozhodnete ho urobiť, jedna dávka vám asi stačiť nebude a nakoniec ho urobíte ako pre stádo slonov. A žrádlo asi preto, lebo keď sa doň pustíte, neprestanete, kým na tanieri nič nezostane. Uvedené množstvo je určené, keď šalát budete chcieť urobiť len na skúšku, ako uvidíte na fotkách, robili sme ho oveľa viac. Tak sa poďte do toho pustiť!
Na šalát SLONIE ŽRÁDLO budeme potrebovať:
- 4 zemiaky
- 40 dkg diétnej salámy alebo šunky
- 1 väčšiu cibuľu
- 3 zavarené uhorky
- 2 vajíčka
Na dresing k šalátu:
- 1 konzervu rajčinového pretlaku (115 g)
- 1 PL octu
- 2 PL kečupu
- 2 PL horčice
- 1 ČL čierneho korenia
- 1 ČL sladkej papriky
- 2 ČL cukru
- 1 malú majonézu
Postup prípravy slonieho žrádla:
1. Najprv si pripravíme dresing. Všetky ingrediencie okrem majonézy zmiešame, dáme do hrnca a necháme pri občasnom miešaní zovrieť. Po vychladnutí do tejto zmesi primiešame majonézu. Dresing je hotový, prípadne ho môžeme ešte dochutiť.
2. Uvaríme zemiaky v šupke, necháme úplne vychladnúť, potom ich ošúpeme. Vajíčka uvaríme natvrdo, potom ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Cibuľu posekáme nadrobno alebo postrúhame. Salámu (šunku) pokrájame na malé slížiky a na koniec pokrájame aj zavarené uhorky.
3. Zemiaky „prelisujeme“ na hranolčeky, tak ako sa robí klasický zemiakový šalát. Pridáme k nim všetky ostatné suroviny, premiešame a na záver pridáme dresing. Ešte raz všetko dobre premiešame, otestujeme a môžeme ešte dochutiť. Šalát skladujeme v chladničke a podávame ho buď samotný alebo s pečivom, prípade ak k mäsu. Je to na vás.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora VizváryováŠalát s vtipným názvom Slonie žrádlo máme hotový. Verím, že vám bude chutiť a pripravíte si ho pri najbližšej príležitosti. Je vhodný napríklad aj na Silvestra, ale keďže to už máme za sebou, môžete si recept aspoň odložiť na budúci rok. Alebo si ho pripraviť len tak.
Prajem vám dobrú chuť!
Aktualizovaný článok: 31.12.2024
9 komentárov
Mária Slováková
23.01.2023 07:44My si ho robievame často, aj ked bez toho rajčinového pretlaku. Vyskúšam to urobiť aj na tento spôsob.
Zuzana Szocsova
02.12.2018 11:03uzasny recept, dnes nie lebo uz je navarene, ale zajtra alebo pozajtra urcite urobim :)
Jana Čipková
07.01.2018 18:19Robievam, ale bez paradajkového pretlaku.
Darina Božiková
02.01.2018 11:55tiež ho robíme.skúste si doma urobiť majonézu bez vajíčok.dáme si cca 1/2deci mlieka namiesto žĺtkov a postupujeme rovnako ako pri klasickej majonéze,t.j. prišľahávame olej do úplného zhustnutia.potom len prichutíme.
Jana Komadová
13.02.2017 20:48Tiež ho robievam je mňam
Mia Lock
22.01.2017 13:04Mňam :)
Jana Mariaková
14.01.2017 19:26už som ho robila, je fakt super
Iveta Moravčíková
06.01.2017 23:26musím vyskušat
tofica
06.01.2017 13:20Mňaaaaam , určite vyskúšam ..