Ak ste doteraz slovo branč nepočuli, jedná sa o raňajky spojené s obedom. Okrem studených maškŕt si však môžete doobeda dopriať aj teplé jedlo v podobe broskyňového koláča.
Je to zdravá maškrta, z knihy Bufetový branč od Tanje Dusyovej, ktorú si môžete kedykoľvek za pár minút pripraviť.
Recept (6 porcií):
- 750 g zrelých broskýň
- 1 vrecúško vanilínového cukru
- 150 g múky
- 100 g hnedého cukru
- ¼ ČL mletého kardamónu
- ¼ ČL mletej škorice
- 80 g studeného masla
- 100 g mandľových lupienkov
- maslo na formu
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Bufetový branč (recenzia)
Príprava:
Kožku broskýň krížom narežeme. Potom broskyne obaríme vriacou vodou a kožu z nich stiahneme. Vzápätí ich rozštvrtíme a vyberieme kôstku. Ohňovzdornú formu vymastíme, poukladáme do nej broskyne a posypeme ich vanilínovým cukrom.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Múku, cukor a koreniny zmiešame. Na zmes poukladáme vločky masla, potom rukami sformujeme na hrudky. Pridáme mandle a rýchlo rozmrvíme na posýpku. Rozložíme ju na broskyne. V horúcej rúre na strednej priečke (v teplovzdušnej pri 180 °C) pečieme 30 – 35 minút do zlatohneda. Podávame teplé, najlepšie s vanilkovou omáčkou.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk