Poznáme to všetci. Je desať hodín večer a aj napriek výdatnému jedlu zrazu dostanete chuť na niečo sladké. V mysli túto myšlienku razantne potláčate, lebo patríte k tým, ktorí priberajú i pri pohľade na obal z bonboniéry. A ide leto. Ako sa napracete do plaviek, ktoré ste si kúpili v jarných zľavách? I keď to bude asi len dovolenka na záhrade s priateľmi, maximálne kúpalisko, musíte predsa vyzerať dobre. Jablko, hrozno, müsli tyčinka – snažíte sa prekabátiť samých seba, ale nakoniec aj tak skončíte pri čokoláde, z ktorej ostane len polovica. Milí maškrtníci a milovníci sladkého, nezúfajte. Máme pre vás recept na skvelú pochúťku, po konzumácií ktorej sa nebudete cítiť previnilo!
Neprehliadni: Domáca granola s orechmi: Ideálne zdravé raňajky pre každého
Zázračné tekvicové semienka
Tekvica patrí medzi najzdravšie potraviny, a to platí aj o jej semienkach, ktoré sú bohaté na bielkoviny, horčík, draslík, železo, zinok, vlákninu, fosfor. Obsahujú tiež nenasýtené mastné kyseliny omega 3, omega 6 a omega 9, rôzne proteíny, karotény a vitamíny A, C, B1, B2, B3, B17, E. Tekvicové semienka znižujú hladinu cholesterolu v krvi, predchádzajú vzniku osteoporózy, chránia telo pred zápalom, podporujú správne fungovanie kardiovaskulárneho systému, bojujú proti rakovine, zabraňujú kyslosti v žalúdku a sú prevenciou proti cukrovke. Zabudnite na čipsy a iné nezdravé pochutiny, dajte si radšej za hrsť tekvicových semienok. Môžete ich tiež pridať do šalátov a polievok. Vedeli ste, že čím sú staršie, tým sa ich biologická hodnota zvyšuje?
Zdravé, lahodné a iba z troch ingrediencií
Vyskúšajte si pripraviť jednoduché tyčinky z tekvicových semienok. Čo budeme potrebovať?
- 1 šálka / 130 g tekvicových semienok
- 1 šálka / 175 g datlí bez kôstok
- 125 g kvalitnej horkej čokolády
Tekvicové semienka namočte aspoň na hodinu do vody. Môžete ich nechať namočené i celú noc. Opláchnite ich, sceďte a zmiešajte s roztlačenými mandľami až kým vám nevznikne jednotná zmes (najlepšie v mixéri). Roztopte čokoládu v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli. Menší plech vysteľte papierom na pečenie, postláčajte zmes prstami a zarovnajte. Polejte roztopenou čokoládou a rovnomerne ju rozotrite. Nechajte poriadne stuhnúť a nakrájajte. Tyčinky z tekvicových semienok skladujte v chladničke a skonzumujte do troch dní. Dobrú chuť.