Kuchárske knihy od známych osobností sú už bežnou súčasťou ponuky kníhkupectiev a tentokrát sa svojím novým kuchárskym titulom môže pochváliť známy český režisér Zdeněk Troška. Ten však v týchto vodách nie je nový, pretože jeho kniha Nebe v hubě 2 aneb Čertuv švagr je pokračovaním jeho predchádzajúcej kuchárky s Názvom Nebe v hubě aneb Chrocht, chrocht...
Prvú kuchársku knihu českého režiséra ste mohli na pultoch kníhkupectiev vidieť už pred takmer 8 rokmi. V nej sa sústredil na mnoho rýchlych, chutných a najmä jednoduchých jedál, ktoré zvládnu aj úplní nováčikovia v kuchyni. Teraz sa opäť zameral na nátierky, šaláty, polievky a mnoho iných jedál, ktoré počas svojho filmového života nazbieral.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
"Umět si uvařit je přece něco úžasného. A když se chce, čas se k tomu vždycky najde. Ono udělat si čas na přípravu dobrého jídla i jeho pojídání je půl životní radosti a pohody. Naši předkové uměli vařit z mála, a přece chutně, s nápadem a zdravě. Živým důkazem toho jsou oblíbená rodinná jídla, jejichž recepty s předávají z generace na generaci. Láska k vaření a dobrému jídlu totiž nebyla ani nemůže být ničím sebetechničtějším, dokonalejším a modernějším překonaná a nahrazená."
Odporúčame prečítať: Talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko (recenzia)
Kniha je vydaná v českom jazyku, ale jazyková bariéra je minimálna. Po dočítaní vyše 135 strán budete radi za autentickosť, ktorú tomu originálny text a Troškove české výrazy dodali. Je rozdelená do niekoľkých kapitol ako pomazánky, saláty, pozapomenutá jídla alebo jídla bramborová a houbová, ale pri hľadaní konkrétnych receptov najlepšie poslúži register na posledných stranách. V ňom sú jedlá rozdelené do rôznych kategórii, čo hľadanie ešte viac zjednoduší.
Po prelistovaní knihy zistíte, že sa nejedná o typickú kuchársku knihu. Zdeněk Troška sa pri tvorení jej konceptu prejavil ako pravý režisér a vytvoril takpovediac svoju zbierku príbehov. Tie sú popretkávané receptami, či už jeho alebo ľudí, s ktorými sa stretával a doplnené úsmevnými príhodami.
Odporúčame prečítať: Napečené s láskou 2 (recenzia)
Recepty sú písané bez bližších mierok v súvislom texte a aspoň vďaka zvýraznenému názvu jedla sa v množstve textu nestratíte. Fotky receptov by ste spočítali na prstoch jednej ruky, no oproti tomu nešetril svojimi súkromnými fotografiami z jeho života. Tie nájdete takmer na každej strane. Uvidíte fotky z filmových natáčaní, jeho priateľov, rodinu či fotografie z dovolenky.
Rozmanitosť receptov je však široká. Zaujať vás môžu typicky české jedlá, ktoré sa snaží režisér aj týmto spôsobom priniesť opäť do našich kuchýň, ako sú cesnačka, cibuľová polievka alebo segedín. Okrem nich si môžete doma pripraviť aj sladké múčniky ako napríklad orechové rezy, vanilkové rožky, domáce laskonky či slezský makový koláč.
Odporúčame prečítať: Z hrnca do rozprávky (recenzia)
Kniha Nebe v hubě 2 bude ideálna pre tých, ktorým je humor tohto českého režiséra blízky a radi sa pri čítaní kníh zasmejú. Odmenou im budú recepty, na ktoré popri čítaní natrafia a inšpirujú ich k uvareniu niečoho podobného. Ide najmä o radosť z varenia, ktorú chcel Zdeněk Troška ukázať aj ostatným.
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Knihu Nebe v hubě 2 si môžete zakúpiť na bux.sk - bežná cena 10,90€ - tu v zľave za 10,36€.
Zdroj foto: www.luci.sk