Dobré rady od skúsených gazdiniek sú často na nezaplatenie. Začínajúcim kuchárom môžu pomôcť aj dobré recepty alebo správne postupy pri príprave jedál, ktoré v kuchyni určite ocenia.
Touto myšlienkou sa pravdepodobne riadila aj Martina Kittlerová, autorka kuchárskej knihy Rýchlokurz varenia, ktorá vás prevedie základmi varenia a naučí vás chutné a jednoduché recepty.
Knihu Rýchlokurz varenia však nemusíte ihneď zavrhnúť, aj keď sa v gastronómií pohybujete už dlhšie. Je to kniha, ktorá ponúka okrem základných rád pri varení aj desiatky receptov, ktoré ocenia práve skutočné gazdinky. Okrem toho sa môžete naučiť niekoľko užitočných informácií, ktoré v kuchyni určite využijete.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
„Chcete sa naučiť variť? A chcete to aj rýchlo? Táto kniha vám zaručene pomôže. Neobsahuje iba recepty, ale aj základné informácie o jednotlivých potravinách a postupoch úprav. Z jedného dňa na druhý sa zo začiatočníka stanete kuchárskym profíkom. Nenaučíte sa iba rýchlo variť, ale budete mať z toho ozajstné potešenie.“
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
V knihe sa nachádza niekoľko väčších kapitol rozdelených podľa ingrediencií, z ktorých jedlo pripravujete – zemiaky, cestoviny, ryža, vajcia, šalát, zelenina, mäso, hydina, ovocie, ryby a mušle. V úvode každej kapitoly nájdete všetky potrebné informácie o danej surovine ako je uskladnenie, rady pri nákupe alebo správne čistenie.
Na ďalších stranách nasleduje niekoľko fotopostupov základných príprav suroviny. Práve táto časť vie pomôcť začínajúcim kuchárom naučiť sa správne piecť, vyprážať alebo porciovať potraviny, ktoré tvoria základ mnohých jedál.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Táto takmer 200 stranová kuchárska kniha obsahuje desiatky základných receptov ako sú palacinky, halušky, rizoto alebo majonéza, ale taktiež tu nájdete aj mnoho iných zaujímavých jedál. K nim patria napríklad hovädzie závitky s hríbovou omáčkou, tekvicové rizoto, špenát s fetou, bolonské špagety alebo šalát caesar.
Pri každom recepte sa nachádza zoznam surovín, počet porcií a čas prípravy jedla. Príjemným spestrením je aj energetická hodnota každého jedla v kilojouloch, ktorá je doplnená aj množstvom bielkovín, tukov a sacharidov zahrnuté v jednej porcií. Kniha taktiež obsahuje množstvo fotografií, ktoré sa nachádzajú pri každom recepte.
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
Kniha Rýchlokurz varenia môže byť dobrým kuchárskym kúskom, ktorým začnete svoje kulinárske umenie. Nespraví z vás špičkového kuchára po pár dňoch v kuchyni a ani po dlhšom čase, no pre tieto ambície je na trhu mnoho iných kuchárskych kníh. Táto je vhodná pre začiatky, kedy aj dobre uvarená ryža alebo chutné pečené kura bude pre vás vďačná odmena.
Odporúčame prečítať: Dukanova diéta 2014 s novými receptami (recenzia)
Zdroj foto: www.luci.sk