Recepty šéfkuchárov: Dobroty z lososa

Aj vy patríte k milovníkom lososa. Áno v poslednej dobe sa táto skupina naozaj veľmi rozšírila. Čo sú vlastne veľmi dobré správy. Jesť ryby na Slovensku nebolo až takým trendom ako je tomu teraz.

 

Okrem množstva vitamínov obsahujú ryby aj vzácny jód a samozrejme rybí tuk. Ten je hlavným zdrojom omega 3 mastných kyselín, ktoré výrazne znižujú riziko srdcovocievnych ochorení, podporujú taktiež činnosť mozgu, zmierňujú tiež kožné problémy (napríklad pri psoriáze) a pôsobia pozitívne aj na zdravý vývoj očí.

 

Najviac vyhľadávanou rybkou je práve losos. Veľkou výhodou je aj to, že sa pri jeho jedení nebudete trápiť s kosťami. Aj preto sme si pre vás pripravili dva výborné recepty, ktoré si určite obľúbite.

 

Odporúčame vyskúšať:  Menu s morským nádychom

losos

Zdroj: Shutterstock®

Tatarák z lososa

 

Ingrediencie:

  • červená cibuľa
  • cesnak
  • citrón
  • olivový olej
  • kôpor
  • koriander

 

Postup: Lososa nasekáme nadrobno nožom, pridáme olivový olej, citrón, ochutíme soľou a čiernym korením. Ak má rád niekto čili, tak ho nadrobno posekáme a pridáme. Tatarák môžeme dochutiť aj bylinkami, kôprom, k čili sa hodí koriander alebo čerstvý zázvor.

 

Salsa marináda k tataráku

1 koriander, čili, červená cibuľa, olivový olej, citrónová šťava, soľ, korenie čierne mleté

 

Odporúčame vyskúšať:  Účinná trojdňová diéta pre ploché bruško

recept na tatarák z lososa

Zdroj: Shutterstock®

Steak z lososa s violet pyré

 

Nakrájame lososa na steaky

 

Postup: Lososový steak opečieme na panvici s troškou oleja, osolíme, okoreníme a popri rybe opekáme aj limetku a rozmarín. Nakoniec potrieme maslom a pokvapkáme aj opečenou limetkou.

 

Violet pyré:

  • Fialová mrkva 100g

  • Citrón 1 ks

  • Zemiak 1 ks

  • Cukina 100g

  • Cesnak 1 ks

 

Všetko načistíme, nakrájame a uvaríme domäkka v osolenej vode. Po uvarení scedíme, vývar si necháme. Zeleninu rozmixujeme a podľa potreby pridávame vývar.

 

Odporúčame vyskúšať:  Skvelý recept na Levandulový sirup

losos steak

Zdroj: Shutterstock®

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
4 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

03.08.2015 12:16

losos je vynikajúci, jedla som z neho aj tatarák a bol tiež veľmi dobrý

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

25.08.2015 18:48

ooou výborné :)

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

05.12.2018 16:11

mam velmi rada ryby a hlavne lososa, aj ho casto jedavam, musim skusit aj tento sposob

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

12.11.2021 11:23

Losos u nás nesmie chýbať na Vianoce, ale aj kedykoľvek počas roka, ak na neho dostaneme chuť :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE