Čakáte návštevu a neviete čo by ste jej ponúkli? Inšpirujte sa našim najnovším varením, ktoré je mimoriadne bohaté na jedlo.
Naše posledné varenie sme boli fotiť v Slang-u, v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí. Po ukončení reportáže sme sa ledva hýbali. Lahodné chuťovky nás skrátka dostali. Doprajte ich aj svojim hosťom.
1. Tarte Flambée (recept pre 4 osoby)
SUROVINY:
Základné cesto: múka extra špeciál 600 g, soľ 20 g, droždie 2 g, voda 320 g
Plnka na Tarte: smotana kyslá 300 g, figa čerstvá 4 ks, strúhaná niva 200 g, brusnice sušené 32 g
Dekorácia: rukola 40 g, olivový olej 12 g, voda 80 g, rozotrený cesnak 8 g, balsamico ocot 8 g, muškátový oriešok (podľa chuti)
POSTUP:
Z múky , vody, soli, a droždia vypracujeme tuhšie cesto. Rozdelíme na 4 bochníky. Zatiahneme fóliou a necháme odležať. Pred použitím cesto dobre pomúčime a rozvaľkáme na čo najtenšie pláty. Uložíme na plech. Na vrch natrieme asi 4 cm od okraju (kvôli nakysnutiu krajov) dochutenou smotanou (so soľou, mletým korením, pretlačeným cesnakom, a muškátovým orieškom).
Na smotanu rovnomerne rozsypeme postrúhanú nivu, na kolieska nakrájanú čerstvú figu a posypeme sušenými brusnicami. Takto pripravené Tarte dáme piecť do rozpálenej rúry pri teplote 270-280 °C. na cca.1 až 1,5 min. Podľa potreby Tarte otáčame pre pravidelnosť do zlatista opečených krajov. Po vybratí z rúry natrieme kraje olejom rozmiešaným rozotretým cesnakom, a vodou. Hotové Tarte nakrájame na ľubovoľné kúsky. Na koniec vrch Tarte zasypeme rukolou premiešanou balsamicovým octom.
Odporúčame vyskúšať aj: Recepty šéfkuchárov - tradične po košicky
2. Mega Combo pre hostí zložené z drobnejších chuťoviek
Chuck roll:
SUROVINY:
chuck roll 1,5 kg, olej 50 g, soľ maldon 24 g, čierne korenie 1 g, olivový olej 40 g
POSTUP:
Chuck roll nakrájame na hrubšie steaky osolíme a okoreníme z mlynčeka rozdrveným korením. Dáme na rozpálenú panvicu, opečieme po oboch stranách na požadovanú úpravu mäsa podľa vlastnej chuti. Necháme chvíľu odležať na teplom mieste. Pri podávaní mäso osolíme, okoreníme a postriekame olivovým olejom.
Skevers:
Krídelká (100 g)
SUROVINY:
krídelká 0,5 kg, soľ 2 g, čierne korenie 0,1 g, olivový olej 40 g, limeta 120 g, marináda
Krídelká Slang (100 g)
SUROVINY:
krídelká 0,5 kg, halloumi syr 400 g, olivový olej 40 g, marináda gremolata Slang 100 g
Kreveta
SUROVINY:
krevety HOSO 8-12 cca. 400 g /4ks/, soľ, čierne korenie, olivový olej, marináda určená na krevety 100 g.
POSTUP NA SKEWERS:
Suroviny podľa druhu skewers napicháme na ihlu. Osolíme, okoreníme a dáme do rúry, alebo na gril piecť. Pred dokončením potrieme cca trikrát marinádou a necháme krátko skaramelizovat. Skewers podávame s omáčkou podľa chutí.
Odporúčame vyskúšať aj: Recepty šéfkuchárov - sviatočný obed
Prílohy:
Grilovaná zelenina
SUROVINY:
Baklažán 100 g, cuketa 100 g, paprika mix 80 g, cibuľa červená 50 g, fenikel 40 g, olej, 40 g bazalkové pesto Slang, soľ 10 g, čierne korenie 1g, limeta 40 g, grana padano 30 g, olivový olej 20 g, cesnak 50 g
POSTUP:
Cuketu a baklažán nakrájame na hrubšie kusy a osolíme. Ostatnú zeleninu nakrájame na úhľadné kúsky. Cukinu a baklažán osušíme. Pridáme ostatnú zeleninu. Zmiešame zo zvyšnou soľou, korením a pestom. Dáme piecť do rúry alebo grilu na cca. 10 min na 220 °C vyberieme z rúry a premiešame s olivovým olejom. Dáme na tanier a posypeme parmezánom.
Odporúčame vyskúšať aj: Recepty šéfkuchárov - výdatný obed
Grilované zemiaky v šupke zo smotanou
SUROVINY:
baby zemianky 880 g, soľ 6 g, čierne korenie 1 g, cesnak 150 g, rozmarín 2 g, olej 20 g, smotana kyslá 140 g, pažítka sekaná, muškát oriešok
POSTUP:
Umyté zemiaky v šupke osolíme okoreníme. Pridáme struky cesnaku i olej a všetko premiešame. Dáme na pekáč a zapiecť do rúry, alebo na gril. Na cca 20 min. pri 170 °C.
Grilovaná cukrová kukurica
SUROVINY:
Kukurica 880 g, maslo 44 g, čierne korenie 1g, soľ 4g, olej sezam 40 g, limetková šťava 20 g
POSTUP:
Klásky povaríme vo vriacej vode 5-6 min. Klásky vyberieme necháme vychladnúť. Osolíme, okoreníme, dáme piecť do rúry, alebo na gril do zlatista. Kukuricu vyberieme, polejeme maslom, sezamovým olejom, a limetkovou šťavou.
Pizza fashion
SUROVINY:
múka špeciál 280 g, soľ 12 g, voda 140 g, kvasnice 3 g, olej 16 g, cukor 9 g, prosciutto 120 g, pomodorino, pesto, Grana padano 40 g
POSTUP:
Múku, vodu, soľ, cukor a nakvasený kvások zmiešame do kompaktného cesta. Rozdelíme na 4 bochníky, ktoré zapracujeme, a necháme vykvasiť. Po odpočinutí cesta roztiahneme bochníky na požadovaný tvar, aby nám zostali hrubšie kraje. Na vrch uložíme prosciutto, dáme do trúby na cca. 2-3 min. na 250 °C. Po upečení do zlata vyberieme z pece, posypeme hoblinami parmezánu a ozdobíme pestom.
Odporúčame vyskúšať aj: Recepty šéfkuchárov - romantika na tanieri
Menu pripravil: Marián Minarič, šéfkuchár reštaurácie Slang
Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk
Zdroj: www.kavickari.sk