Sezónna špecialita - Kačacie Creme brulée

Aj klasické jedlo sa dá pripraviť inak. Tradičná chuť ostane, no koncept varenia je úplne iný. Hodnota jedla je vyššia, zdravšia a cena vôbec nemusí byť vysoká

Kačacie a husacie hody už nemusia znamenať len prípravu pečeného stehna a lokše s kapustou. Známy šéfkuchár roka Ľubomír Herko, ktorý pôsobí v Hoteli Salamandra a v Horskom hoteli Sliezsky dom, pripravuje tradičné slovenské špeciality netradične.


Aj klasické jedlo sa dá pripraviť inak. Tradičná chuť ostane, no koncept varenia je úplne iný. Hodnota jedla je vyššia, zdravšia a cena vôbec nemusí byť vysoká. Mali by sme sa konečne naučiť žiadať v reštauráciách hodnotné a kvalitné jedlá. Ľudia chcú kvalitu všade inde, len nie v jedle. Kde inde ponúkať kvalitné jedlá, ak nie v rodinnom hoteli a v pod najvyšším tatranským štítom?“ vysvetľuje Ľubomír Herko svoju filozofiu varenia.
 

Kačacie Créme brulée spĺňa kritéria inovatívnosti a zachovania tradičnej chute. Šikovnejšie kuchárky sa môžu pokúsiť pripraviť túto delikatesu doma - gurmánsky zážitok je zaručený.

 

Sezónna špecialita - Kačacie Creme brulée
 
 

Ingrediencie:
kačacie pečienky, koňak/portské/červené víno, kačací tuk, žĺtky, soľ, čierne korenie, tymián, nové korenie, muškátový oriešok
 

Ako na to:
Najprv si poriadne očistíme pečienky od šliach, vložíme do nádoby a pridáme tymián, nové korenie, koňak, portské alebo červené víno: všetko tak, aby boli pečienky pekne pokryté. Necháme 1 až 2 dni marinovať v chladničke. Neskôr ich vytiahneme z kúpeľa, očistíme od všetkých prísad a usušené vložíme do mixéra spolu s rozpusteným kačacím tukom. Pridáme žĺtky, čierne korenie, soľ, muškátový oriešok a dobre rozmixujeme. Masu vlejeme do patentovaných sklíčok, zakryjeme poklopom a vložíme do pekáča do 2/3 s vodou.

 

Pečieme pri 100 stupňoch, na pare 15 minút. Kto má tepelnú sondu, v jadre paštéty by malo byť 60°C. Po vybratí z rúry môžeme zaliať ešte vrstvou tekutého tuku, čím sa zabráni oxidácii a aj pre krajší efekt môžeme ozdobiť vytopenou kačacou kožou a zeleným korením. Vložíme do chladničky a necháme dobre stuhnúť. Vychladená paštéta sa doslova roztápa na jazyku - kto má rád teplú, môže ju rýchlo prihriať na panvici.

 

Sezónna špecialita - Kačacie Creme brulée


O hoteli Salamandra


Štvorhviezdičkový hotel Salamandra, ktorý sa nachádza v krásnom prostredí Štiavnických vrchov, v tesnej blízkosti Hodrušského tajchu, uspokojí požiadavky aj náročnejších návštevníkov. Hotel je špeciálne prispôsobený pre rodiny s deťmi, kde je pre malých hostí možné zabezpečiť animácie a babysitting. V hoteli je je vybudované wellness centrum s nádherným výhľadom na okolité vrchy. Vďaka výbornej polohe hotela majú hostia na výber z rôznorodej ponuky aktívneho oddychu. Hotel sa nachádza hneď vedľa svahu a štvorsedačkovej lanovky, a preto je v zimnej sezóne populárne najmä lyžovanie. Počas leta sú dostupné mnohé turistické chodníky, vodné atrakcie na tajchu či požičovňa bicyklov. Kvalitnú kuchyňu zabezpečuje známy šéfkuchár roka Ľubomír Herko.
 

 

 

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
4 komentárov
Jana Komadová

Jana Komadová

12.01.2014 21:07

Kačacie Créme brulée vela som o ňom počula aj čítala no ešte som nejedla

Vaše meno:

Iveta Sýkorová

Iveta Sýkorová

02.01.2017 21:39

kačacie a husacie hody milujem! a kačaciu pečeň veľmi!!!

Vaše meno:

Jaroslav Novák

Jaroslav Novák

11.02.2017 18:03

V hotely Salamandra som bol a fakt varia výborne.

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

21.10.2017 19:41

zaujimavy recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE