Sezónna špecialita - Kačacie Creme brulée

Aj klasické jedlo sa dá pripraviť inak. Tradičná chuť ostane, no koncept varenia je úplne iný. Hodnota jedla je vyššia, zdravšia a cena vôbec nemusí byť vysoká

Kačacie a husacie hody už nemusia znamenať len prípravu pečeného stehna a lokše s kapustou. Známy šéfkuchár roka Ľubomír Herko, ktorý pôsobí v Hoteli Salamandra a v Horskom hoteli Sliezsky dom, pripravuje tradičné slovenské špeciality netradične.


Aj klasické jedlo sa dá pripraviť inak. Tradičná chuť ostane, no koncept varenia je úplne iný. Hodnota jedla je vyššia, zdravšia a cena vôbec nemusí byť vysoká. Mali by sme sa konečne naučiť žiadať v reštauráciách hodnotné a kvalitné jedlá. Ľudia chcú kvalitu všade inde, len nie v jedle. Kde inde ponúkať kvalitné jedlá, ak nie v rodinnom hoteli a v pod najvyšším tatranským štítom?“ vysvetľuje Ľubomír Herko svoju filozofiu varenia.
 

Kačacie Créme brulée spĺňa kritéria inovatívnosti a zachovania tradičnej chute. Šikovnejšie kuchárky sa môžu pokúsiť pripraviť túto delikatesu doma - gurmánsky zážitok je zaručený.

 

Sezónna špecialita - Kačacie Creme brulée
 
 

Ingrediencie:
kačacie pečienky, koňak/portské/červené víno, kačací tuk, žĺtky, soľ, čierne korenie, tymián, nové korenie, muškátový oriešok
 

Ako na to:
Najprv si poriadne očistíme pečienky od šliach, vložíme do nádoby a pridáme tymián, nové korenie, koňak, portské alebo červené víno: všetko tak, aby boli pečienky pekne pokryté. Necháme 1 až 2 dni marinovať v chladničke. Neskôr ich vytiahneme z kúpeľa, očistíme od všetkých prísad a usušené vložíme do mixéra spolu s rozpusteným kačacím tukom. Pridáme žĺtky, čierne korenie, soľ, muškátový oriešok a dobre rozmixujeme. Masu vlejeme do patentovaných sklíčok, zakryjeme poklopom a vložíme do pekáča do 2/3 s vodou.

 

Pečieme pri 100 stupňoch, na pare 15 minút. Kto má tepelnú sondu, v jadre paštéty by malo byť 60°C. Po vybratí z rúry môžeme zaliať ešte vrstvou tekutého tuku, čím sa zabráni oxidácii a aj pre krajší efekt môžeme ozdobiť vytopenou kačacou kožou a zeleným korením. Vložíme do chladničky a necháme dobre stuhnúť. Vychladená paštéta sa doslova roztápa na jazyku - kto má rád teplú, môže ju rýchlo prihriať na panvici.

 

Sezónna špecialita - Kačacie Creme brulée


O hoteli Salamandra


Štvorhviezdičkový hotel Salamandra, ktorý sa nachádza v krásnom prostredí Štiavnických vrchov, v tesnej blízkosti Hodrušského tajchu, uspokojí požiadavky aj náročnejších návštevníkov. Hotel je špeciálne prispôsobený pre rodiny s deťmi, kde je pre malých hostí možné zabezpečiť animácie a babysitting. V hoteli je je vybudované wellness centrum s nádherným výhľadom na okolité vrchy. Vďaka výbornej polohe hotela majú hostia na výber z rôznorodej ponuky aktívneho oddychu. Hotel sa nachádza hneď vedľa svahu a štvorsedačkovej lanovky, a preto je v zimnej sezóne populárne najmä lyžovanie. Počas leta sú dostupné mnohé turistické chodníky, vodné atrakcie na tajchu či požičovňa bicyklov. Kvalitnú kuchyňu zabezpečuje známy šéfkuchár roka Ľubomír Herko.
 

 

 

4 komentárov
Jana Komadová

Jana Komadová

12.01.2014 21:07

Kačacie Créme brulée vela som o ňom počula aj čítala no ešte som nejedla

Vaše meno:

Iveta Sýkorová

Iveta Sýkorová

02.01.2017 21:39

kačacie a husacie hody milujem! a kačaciu pečeň veľmi!!!

Vaše meno:

Jaroslav Novák

Jaroslav Novák

11.02.2017 18:03

V hotely Salamandra som bol a fakt varia výborne.

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

21.10.2017 19:41

zaujimavy recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE