TOP recepty z brokolice – jednoduché a chutné

V rubrike o varení si dnes predstavíme známu a najmä zdravú zelenú ružičkovú zeleninu, ktorou je práve brokolica. Brokolicu nemá rád každý, avšak treba vedieť, že je bohatým zdrojom vitamínu C, karoténov i vápnika. Zlepšuje naše trávenie, pôsobí proti infekciám či podporuje náš imunitný systém. Ako vidíte, brokolica by jednoducho vo vašej kuchyni nemala chýbať. Poďme si preto predstaviť zopár chutných receptov.

Pozri aj: Štrúdľa na slano so špenátom a kozím syrom: Skús niečo netradičné

brokolicová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Krémová brokolicová polievka

Táto polievočka zachutí snáď každému milovníkovi brokolice. Navyše je rýchla a sýta. Receptov na polievku je mnoho, stačí si len vybrať ten svoj.

Na polievku budeme potrebovať:

  • brokolicu (strednej veľkosti),
  • 2 menšie cibuľky,
  • mlieko (podľa potreby),
  • 1 šľahačkovú smotanu (bude stačiť približne polovica),
  • 2 – 3 zemiaky na zahustenie,
  • soľ, čierne korenie,
  • chlebík na chutné krutóny (najlepšie starý).

Postup: Cibuľku ošúpeme, nakrájame a opražíme na oleji, pokým nestratí farbu. Medzitým si brokolicu rozkrájame na drobné ružičky (čím budú menšie, tým si skrátime čas ich varenia). Brokolicu pridáme k cibuľke a spolu popražíme. Po miernom zmäknutí brokolice podlejeme vodou, dochutíme soľou, okoreníme a pridáme i nakrájané zemiaky.

Po dostatočnom zmäknutí zeleniny si odoberieme trochu vzniknutého vývaru, ktorý samostatne vymiešame so šľahačkou a trochou mlieka. Po dôkladnom zmiešaní vrátime späť do hrnca a mixérom zmes rozmixujeme. Podľa potreby pridávame mlieko a dochutíme. K polievke najlepšie chutia krutóny, ktoré pripravíme zo starého chlebíka, nakrájaného na kocky a opraženého na rozpálenom oleji.

Pozri aj: Kulajda – vyskúšala si už túto výbornú staročeskú klasiku?

brokolicové karbonátky

Zdroj: Shutterstock®

Karbonátky z brokolice

Karbonátky sa dajú vyrobiť takmer z ktorejkoľvek zeleniny, nás však zaujali tie brokolicové.

Na karbonátky budeme potrebovať:

  • menšiu brokolicu (alebo polovicu z veľkej, podľa počtu stravníkov),
  • 2 vajíčka,
  • syr Niva,
  • strúhanku na obalenie.

Postup: Postup je veľmi jednoduchý. Vo vriacej vode si do mäkka uvaríme brokolicu. Nivu (alebo iný vhodný syr) si nadrobno rozmrvíme. Vidličkou mäkkú brokolicu spolu s nivou roztlačíme na zmes, do ktorej pridáme rozšľahané vajíčka. V prípade potreby dosypeme do zmesi strúhanku k zahusteniu. Tvarujeme malé oválne karbonátky, ktoré obalíme v strúhanke a do zlatista opražíme v rozpálenom oleji. Ako príloha je najvhodnejšia zemiaková kaša, ale i pečené zemiaky.

Pozri aj: Rýchla tuniakova nátierka s vajíčkom: Jemná pomazánka na chlebík

cestoviny s brokolicou

Zdroj: Shutterstock®

Cestoviny s brokolicovou omáčkou

Tento recept je vhodný pre všetkých, ktorým sa nechce dlho zotrvať v kuchyni, no napriek tomu majú chuť na niečo chutné a navyše i zdravé.

Na cestoviny s omáčkou budeme potrebovať:

  • balenie obľúbených cestovín (najlepšie sa však k omáčke hodia klasické penne),
  • menšiu brokolicu,
  • syr Niva (podľa potreby),
  • tavený syr v črievku,
  • 1 sladkú smotanu,
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku,
  • soľ, korenie na dochutenie.

Postup: Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode na spôsob al dente. Medzitým si uvaríme v mierne osolenej vode i brokolicu. Po uvarení brokolicu rozmixujeme, pridáme pomaly smotanu, syr v črievku, rozdrvenú nivu. Syr necháme rozpustiť a zmes zmiešame. V prípade rozriedenia môžeme pridať i mlieko. Na záver pridáme pretlačený cesnak, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a omáčku podávame preliatu cez cestoviny.

 Prajeme Vám dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Martina Csefová

Martina Csefová

24.04.2014 12:00

Brokolicu mám veľmi rada, často robím cestoviny, aj tieto vyzerajú chutne, určite vyskúšam tento recept

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

24.04.2014 14:28

brokolicu máme doma radi a najradšej z nej pripravujem polievku

Vaše meno:

Gabriela Slivečková

Gabriela Slivečková

25.04.2014 16:38

brokolicu mam poslednu dobu stale radsej.. aj ked som ju kedysi nejedla velmi..

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.