Kuriatka, lišky, hubky alebo tanečnice… To sú všetko mená krásnych žltých voňavých húb, ktoré nám skákali do košíka na Orave. U našej babky v Rovnom to boli tanečnice. Dubáčiky ešte spali a schovávali sa, ale tanečníc bolo neúrekom. Bola z nich chutná omeleta a aj omáčka z kuriatok je vynikajúca.
Mám rada slané koláče, hlavne v lete ako obed, alebo večera s čerstvým šalátom. Pri ich príprave je nespočítateľné množstvo kombinácií a každý máme svoj recept. Slaný koláč môžete urobiť takmer zo všetkého, čo nájdete v chladničke. Pripravte si dobré krehké cesto, do ktorého nepridáte cukor, ale je dobré ho viac osoliť a môžete do cesta pridať čerstvé, alebo aj sušené bylinky. Pripravené cesto si môžete aj zamraziť a v časovej tiesni vám rýchlo pomôže pripraviť pochúťku.
Ja som dnes robila cesto zo špaldovej múky, ale dá sa pripraviť aj z klasickej múky, alebo prirodzene bezlepkových múk.
Odporúčame prečítať: Recept na: Čokoládovo-čerešňoný koláč
Postup:
Recept na cesto:
- 250 g špaldovej hladkej múky
- 125 g masla
- 1 čajová lyžička soli
- 1 vajce
- hrsť čerstvého oregana
- 2 polievkové lyžice studenej vody
Postup:
Cesto v miske rýchlo spracujte a odložte ho do chladu na 30 minút. Vychladené cesto vtlačte do formy, urobte si 2 cm okraje a popichajte dno vidličkou. Takto pripravené cesto predpečte pri teplote 200°C asi 10 minút.
Odporúčame prečítať: Recepty: Domáci kváskový chlieb so slnečnicovými semiačkami
Príprava náplne :
- 150 g póru
- 150 g červenej cibule
- 300 g čerstvých húb
- 15 g kokosového tuku
- 100 g zelenej papriky
- 125 g mozzarely
- 4 vajcia
- 30 g horčice
- 200 ml mlieka
- soľ, čerstvé oregano, čierne mleté korenie
Postup:
- Pór a cibuľu nakrájajte na krúžky a poduste na kokosovom tuku, pridajte nakrájané očistené huby, osoľte a nechajte 10 minút dusiť. Zmes dajte vychladiť. Do mlieka pridajte horčicu, celé vajcia, mleté korenie a bylinky podľa chuti. Prešľahajte.
- Na predpečený korpus navrstvite hubovú zmes, pridajte nakrájanú zelenú papriku, na kolieska nakrájanú mozzarelu a rozdeľte na plnku. Celý koláč zalejte vajíčkovou hmotou a pečte cca 35-40 minút pri teplote 190°C.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk