Skrytá dedinka na kopci s michelinskou reštauráciou: Ventabren

Aqueduct de Roquefavour vo Francúzsku

Juh Francúzska je preslávený najmä azúrovým pobrežím, historickými mestami, nekonečne dlhými vinicami, živou kultúrou a, buďme úprimní, pohodovým životom domácich. Pravdou však je, že v sebe skrýva nespočetné množstvo zákutí či miest, kde by ste turistov hľadali márne.

Jedným z takýchto pokladov je Ventabren, malebná dedinka uhniezdená v kopcoch neďaleko Aix-en-Provence, o ktorej vie skutočne veľmi málo ľudí. Z kopca môžete pozorovať nádherné výhľady, no takisto sa môže pochváliť malebnou provensálskou atmosférou. Je vzdialená iba približne 30 minút od Marseille a na letisko sa dostanete za 15 minút. Oblasť pod Ventabrenom sa za posledných niekoľko rokov značne rozvinula, a z tejto malej provensálskej dediny sa stala rozshiahla obytná obec s novými a nie lacnými sídlami.

Navyše, v blízkosti premáva rýchlovlak, ktorým sa za 3 hodiny dostanete priamo do Paríža, a tak v tejto o blasti nájdete aj veľa ľudí, ktorí pracujú v Paríži, no bývajú v Aix-En-Provence. Práve kvôli pohodliu života a kráse prostredia. Most Aqueduc de Roquefavour sa ale oplatí navštíviť aj keď vlakom zrovna necestujete. Veľkolepá stavba zasadená uprostred “ničoho”.

V okolí tiež nájdete množstvo zelene a cyklistických chodníkov, čo robí toto miesto viac než vhodné pre akékoľvek športové aktivity. Výhľad na okolitú krajinu vrátane Étang de Berre a údolia rieky Durance je proste to, čo chcete pri športe (a svojej dovolenke) zažiť.

Čo si prečítať: Kam na výlet po Európe? Využi víkend a navštív tieto úchvatné mestá!

Reštaurácia s hviezdičkou Michelin

Táto očarujúca destinácia s bohatou históriou a úžasnými výhľadmi je perfektným útočiskom pre cestovateľov, ktorí hľadajú autentický provensálsky zážitok. Žiadna návšteva Ventabrenu sa nezaobíde bez toho, aby ste si dopriali vynikajúcu kuchyňu v Dan B., reštaurácii ocenenej hviezdičkou Michelin, ktorá sa stala kulinárskym medzníkom v tomto regióne. Dan B. ponúka doslova intímny a elegantný kulinársky zážitok, ktorý spája rustikálny šarm oblasti Provence s modernými technikami. No a jesť v michelinskej reštaurácií je samo o sebe veľké vzrušenie.

Pri vstupe si môžete všimnúť nadčasový dizajn interiéru v podobe škandinávskeho nábytku, šikmých zrkadiel na strope a, samozrejme, nádherný panoramatický výhľad na Étang de Berre a údolie rieky Arc.

Ako sme už načrtli, pri večeri zažijete skutočne kreatívny prístup k francúzskej kuchyni. Menu v reštaurácií Dan B., ktorá bola, mimochodom, otvorená pred 12 rokmi, je oslavou miestnych produktov a sezónnych surovín, ktoré sú zároveň inovatívne spracované a zakorenené v tradícii. Každý tanier doslova ponúka symfóniu chutí, ktoré odrážajú bohaté kulinárske dedičstvo Provence. Niet divu, že si táto reštaurácia získala široké uznanie.

Niektoré z výnimočných jedál, ktoré bolo možné zakúsiť a vyskúšať, zahŕňali langošové ravioli s ľahkým bisque a kačacie prsia s medovou a tymiánovou polevou. Rovnako pôsobivý je aj výber dezertov s kreáciami ako crème brûlée s levanduľou a citrusový koláč s bazalkovým sorbetom. Okrem výnimočnej kuchyne je Dan B. známy aj vďaka svojej kurátorskej vínnej karte so širokým výberom miestnych a regionálnych vín. Na požiadanie vám pripravia aj vegetariánsku či vegánsku verziu. Samozrejme, menu je vždy obmieňané a čerstvé a málokedy nájdete totožné jedlá. Krásnou myšlienkou, ktorú reštaurácia realizuje je aj to, že raz do roka pozvú na večeru deti z miestnej školy, ktoré si môžu pochutnať na týchto výnimočných kreáciach.

Nevynechajte ani: Najkúzelnejšie reštaurácie na svete: Tieto miesta ti vyrazia dych!

Čo navštíviť v okolí?  

Château de la Reine Jeanne

Zámok pomenovaný po neapolskej kráľovnej a grófke z Provence, niekoľkokrát zbúraný a obnovený, sa pýši aj svojou romatickou atmosférou. 

Aqueduct de Roquefavour 

Nachádzajúci sa neďaleko juhofrancúzskeho mesta Aix-en-Provence, Roquefavour je najvyšším kamenným akvaduktom na svete.

Aix-en-Provence

Nádherné mesto, ktoré je uvedené medzi 100 významnými historickými mestami vo Francúzsku. 

Aix-en-provence
Depositphotos

Salon-de-Provence 

Mesto, ktoré je preslávené najmä ako bydlisko veštca Michela de Nostradame.

Katedrálu Saint-Sauveur 

Kostol spájajúci mnoho architektonických štýlov, a to práve vďaka mnohým prestavbám, ktorými prešiel v priebehu storočí. 

Marseille 

Najstaršie a druhé najväčšie mesto vo Francúzsku z hľadiska počtu obyvateľov.

Prečítajte si: Najbezpečnejšie európske mestá - týchto 7 si určite pripíš na svoj cestovateľský zoznam

Marseille Francúzsko
Depositphotos

Levanduľové polia 

Levanduľové pole je úplný must, a preto tieto mestá a miesta určite nevynechajte: Musée de la Lavande, Notre-Dame de Senanque, Valensole, Sault. 

Levanduľové pole
Depositphotos

Ansouis 

Mesto, ktoré ponúka krásu viníc a je korunované svojím 1000-ročným zámkom, čím sa považuje za jednu z najkrajších obcí vo Francúzsku.

Chateau de Lourmarin

Jeden z najkrajších renesančných zámkov v Provence, ktorého pôvabná štruktúra dominuje krásnej dedine.

Carry-le-Rouet

Očarujúce prímorské letovisko, ktoré sa nachádza len 30 km od Marseille a ponúka tie najkrajšie pláže.

Pre tých, ktorí hľadajú typický provensálsky únik, je Ventabren skvelou destináciou. Takže neváhajte, zbaľte si kufre a pripravte sa na objavovanie kúziel skrytého klenotu na juhu Francúzska.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE