Ako vyčistiť striebro: Jednoduché tipy a triky

Ako vyčistiť striebro

Tiež sa pýtate ako na čistenie striebra? Nečudo, striebro je obľúbený kov, ktorý sa používa nielen pri výrobe šperkov, ale aj rôznych úžitkových predmetov. Aby si udržalo svoju krásu a chladný lesk, je potrebné sa oň správne starať. Prinášame vám preto niekoľko tipov, ako striebro čistiť a čomu sa radšej vyhnúť. 

Čistenie striebra čistiacim prostriedkom na riad

Jednoduchá a šetrná metóda na odstránenie bežných nečistôt z vašich strieborných šperkov

Postup:

  • pripravte si misku s teplou vodou
  • pridajte malé množstvo prostriedku na riad
  • ponorte šperky do vzniknutého roztoku na niekoľko minút
  • použite mäkkú zubnú kefku a opatrne vyčistite povrch a záhyby na šperkoch
  • dôkladne šperky opláchnite čistou vodou a osušte

Výhodou tejto metódy je šetrnosť voči striebru. Jej použitie je dostupné a ekonomické. Nevýhodou je nízka účinnosť na veľmi zoxidované šperky. Preto je vhodná najmä na pravidelnú údržbu. Použitie mäkkej kefky je ideálny spôsob, ako vyčistiť šperky s kamienkami. Jemné štetinky sa dostanú do priestoru okolo kameňa a vrátia mu pôvodný lesk. 

Čistenie striebra sódou bikarbónou a alobalom

Je to jedna z najpopulárnejších domácich metód na čistenie striebra. Vzniknutá elektrochemická reakcia odstráni zčernanie, teda zoxidovaný povrch. Vhodná je však len na šperky a predmety, ktoré sú čisto zo striebra a nemajú osadené drahé kamene, zirkóny či perly.

Ako vyčistiť striebro alobalom a sódou bikarbónou? Postup je jednoduchý:

  • vložte do sklenenej alebo plastovej nádoby alobal
  • pridajte lyžicu sódy bikarbóny
  • zalejte horúcou vodou
  • do vzniknutého roztoku ponorte šperky
  • počkajte približne 3 minúty
  • striebro dôkladne opláchnite čistou vodou a osušte

Výhody spočívajú v jej rýchlosti a jednoduchosti. Môže však byť agresívnejšia na povrch striebra a pri častom používaní viesť k jeho poškodeniu. Túto metódu preto odporúčame len v prípade nutnosti, keď nemáte k dispozícii šetrnejšie prostriedky.

Špeciálne roztoky na čistenie striebra

Na trhu je široká škála špeciálnych roztokov na čistenie striebra. Je to ideálny spôsob čistenia strieborných šperkov a predmetov. Roztoky sú vyvinuté presne na tento účel a sú prispôsobené pre rôzne typy šperkov – bez kameňov, s kameňmi či s perlami. Tieto produkty zaručujú dôkladné čistenie bez poškriabania povrchu. 

Roztoky nie sú vhodné na patinované šperky. Odstránia nielen oxidáciu, ale aj želanú patinu. Neodporúča sa používať ich ani na šperky s povrchovou úpravou.

Použitie je zväčša jednoduché. Riaďte sa vždy pokynmi na konkrétnom produkte a vyhnite sa kontaktu s pokožkou a očami.

Handrička na čistenie striebra

Na čistenie sú vhodné aj špeciálne napustené handričky na striebro. Odporúča sa ich však používať len na šperky bez povrchovej úpravy. Nie sú teda vhodné na ródiované a pozlátené šperky. Pravidelné trenie handričkou môže povrchovú úpravu poškodiť. Naopak ideálne sú na šperky s patinou.

Pri používaní napustených handričiek dochádza k ich stmavnutiu. Tento fakt neznižuje ich účinnosť a môžete ich používať aj naďalej. Handričky nikdy nenamáčajte ani neperte. Prestali by plniť svoju funkciu.

Preleštenie obyčajnou mäkkou handričkou, by mal byť záverečný krok každého čistenia striebra. Ideálne sú handričky z mikrovlákna, ktoré dodajú v záverečnej fáze čistenia ten správny lesk.

Odporúčame: 15 praktických rád, ako cestovať bez stresu počas celého roka

roztok na čistenie striebra
pandora.sk

Ďalšie domáce spôsoby čistenia

Určite ste už počuli aj o rôznych iných spôsoboch na domáce čistenie striebra. Veľmi často spomínaná je zubná pasta alebo pasta zo sódy bikarbóny a trošky vody. Tieto metódy však vďaka abrazívnym časticiam môžu vytvoriť drobné škrabance na povrchu striebra. Špeciálna čistiaca pasta na striebro je vhodná skôr na strieborné úžitkové a dekoračné predmety ako na šperky. Staré mamy používali napríklad aj ocot alebo vodku. Ocot môže narobiť viac škody ako úžitku. A určite ho nesmiete použiť na šperky s perlami a drahými kameňmi. Vodka alebo iný biely alkohol zase nie sú veľmi účinné pri čistení, môžu však pomôcť odmastiť a rozžiariť diamantové a zirkónové šperky.

Čistenie strieborných šperkov Pandora

Šperky značky Pandora majú pri čistení svoje špecifiká. Z domácich metód odporúčame čistenie v prostriedku na riad. Po osušení môžete ešte použiť napustenú handričku, ktorá výborne odstráni prípadnú oxidáciu a následne preleštiť handričkou z mikrovlákna. 

Pandora na svoje produkty vyvinula aj špeciálny roztok, vhodný na čistenie nielen strieborných, ale aj pozlátených šperkov. Nikdy na šperky Pandora nepoužívajte bežný roztok na čistenie striebra. Odstránite si žiadanú charakteristickú patinu a na šperku ostane škaredý, žltobiely povlak. Takto znehodnotený šperk, dokáže do pôvodného stavu vrátiť už len ruka zlatníka.

Tipy na údržbu šperkov

Aby vaše strieborné šperky vydržali pekné čo najdlhšie, je potrebné sa o ne dôkladne starať. Ak šperky nenosíte, skladujte ich na tmavom a suchom mieste, ideálne v šperkovnici. Na skladovanie dlhodobo nenosených šperkov použite uzatvárateľné sáčky, ktoré zabránia prístupu vzduchu. Šperky si skladajte pred manuálnou prácou, športom a wellnessom. Vyhnite sa kontaktu s agresívnymi čistiacimi prostriedkami, make-upom a parfumami.

Starostlivé čistenie striebra je kľúčové pre zachovanie jeho krásy. Či už používate domáce metódy alebo špeciálne produkty, dôležité je dodržať správny postup a frekvenciu čistenia. Pravidelná údržba a správne skladovanie šperkov zabezpečia, že si vaše strieborné poklady zachovajú svoj pôvab dlhé roky.

Zdroj úvodnej fotky: pandora.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.