Nerobte tieto chyby pri intímnej hygiene! Ktoré to sú a ako sa im vyhnúť?

Intímna hygiena

Vedeli ste, že intímna hygiena hrá kľúčovú rolu v celkovom zdraví a pohode? Správna intímna hygiena je základom prevencie pred rôznymi zdravotnými problémami. No viete, ako si môžete udržať intímnu oblasť zdravú a pohodlnú? Pamätajte, menej je niekedy viac, a jemná starostlivosť s dôrazom na prirodzenú rovnováhu je kľúčová.

S intímnou hygienou, okrem iného, súvisí i celková starostlivosť o vaginálny mikrobióm. Aj napriek tomu sa stále dopúšťame chýb, ktoré môžu viesť k nepríjemným problémom, ako sú infekcie alebo zápaly.

Toto sú najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťame:

Používanie bežných mydiel na intímne partie

Jednou z najväčších chýb je používanie bežných mydiel na intímnu oblasť. Bežné mydlá sú často príliš agresívne a obsahujú parfumy, ktoré môžu narušiť prirodzené pH intímnych partií. Intímna oblasť má prirodzene kyslé prostredie, ktoré chráni pred infekciami, no bežné mydlá toto prostredie menia na zásadité, čo môže podporiť rast škodlivých baktérií.

Riešenie: Vyberte si špeciálne produkty určené na intímnu hygienu, ktoré sú jemné, bez parfumácie a rešpektujú prirodzené pH. Vhodné sú aj čistiace gély alebo peny, ktoré sú šetrné k citlivej pokožke.

Prečítajte si: Intímna hygiena u žien: Nájsť správny balans je veľmi dôležité!

Používanie bežných mydiel je chyba
Depositphotos

Časté umývanie intímnych partií

Hoci sa zdá, že časté umývanie je kľúčom k čistote, pre intímne partie to môže byť kontraproduktívne. Časté umývanie, najmä agresívnymi čistiacimi prostriedkami, môže narušiť prirodzenú rovnováhu baktérií a spôsobiť podráždenie, suchosť alebo infekcie. Prehnaná hygiena totiž odstraňuje aj ochranné vrstvy, ktoré intímnu oblasť prirodzene chránia.

Riešenie: Umývanie intímnych partií postačí raz denne. Počas menštruácie alebo po fyzickej aktivite môžete hygienu zvýšiť, ale používajte len vodu alebo jemné prípravky určené na intímnu hygienu.

Nosenie nevhodného spodného prádla

Ďalšou chybou je nosenie nevhodného spodného prádla, najmä z nepriedušných syntetických materiálov. Tesné spodné prádlo alebo to z umelých materiálov môže spôsobiť podráždenie a neumožní dostatočnú priedušnosť, čo môže viesť k vlhkosti a vytváraniu prostredia ideálneho pre množenie baktérií a vznik infekcií.

Riešenie: Voľte spodné prádlo z prírodných materiálov, ako je bavlna, ktorá je priedušná a jemná k pokožke. Zároveň sa vyhýbajte príliš tesným strihom a tangám, ktoré môžu spôsobiť podráždenie.

Odporúčame aj: Už si skúsila menštruačné nohavičky? Sú práve pre teba tou najlepšou voľbou?

Bavlna je priedušná a jemná k pokožke
Depositphotos

Nedostatočné sušenie intímnej oblasti

Vlhké prostredie je ideálne pre rast baktérií a kvasiniek. Preto je po umytí intímnej oblasti dôležité ju dôkladne osušiť. Zostávajúca vlhkosť vytvára ideálne podmienky pre vznik plesní alebo bakteriálnych infekcií. Mnohé ženy zabúdajú na tento krok alebo si oblasť utierajú len povrchne.

Riešenie: Po každom umytí si intímnu oblasť jemne, ale dôkladne osušte čistým uterákom. Vždy používajte uterák určený len na intímnu oblasť a pravidelne ho perte. Ak ste v situácii, kde nemáte prístup k uteráku, môžete použiť jemný papierový obrúsok, ktorý dobre absorbuje vlhkosť.

Bude vás zaujímať: Intímna hygiena pod lupou – sú intímne prípravky na niečo dobré?

Ďalšie tipy pre zdravú intímnu hygienu

Menštruačné produkty: Počas menštruácie je dôležité pravidelne meniť tampóny alebo vložky, aby sa zamedzilo nadmernému množeniu baktérií. Pri výbere hygienických vložiek alebo tampónov voľte neparfumované produkty z prírodných materiálov, ktoré sú šetrné k pokožke.

Vetranie: Dajte pokožke dýchať aj v noci tým, že sa vyhnete noseniu spodného prádla počas spánku.

Používajte vlhčené obrúsky: Ak máte citlivú pokožku alebo chcete byť extra opatrná, používajte jemné vlhčené obrúsky určené pre intímnu hygienu. Tie pomôžu udržať oblasť sviežu a hydratovanú, najmä počas menštruácie alebo fyzickej aktivity.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE