Osvieženie v pohári môže mať mnoho podôb, no máloktorá je tak čarovná, liečivá a esteticky pôsobivá ako ľadové čaje s kvetmi a koreninami. Tieto nápoje kombinujú pôžitok z vône, farby, chute aj účinku na telo a myseľ. Sú ideálne na letné dni, keď túžime po niečom, čo nás schladí, povzbudí a zároveň dodá telu niečo navyše – antioxidanty, minerály, či len obyčajnú radosť z krásy.
Či už si ich pripravíte pre seba, na záhradné posedenie s priateľmi alebo ako nápaditý welcome drink na svadbe či oslave, kvetinové a koreninové ľadové čaje sú pastvou pre všetky zmysly. Poďme sa pozrieť na to, ako ich tvoriť, s čím ich kombinovať a aké kvety či koreniny sú na to ako stvorené.
Kvety, ktoré sa hodia do čaju – voňavé a jedlé
Nie každý kvet je vhodný na konzumáciu, no niektoré sú priam pokladom pre domáce čajové kreácie. Tu sú najobľúbenejšie:
Levanduľa
Jemne upokojujúca, s ľahko sladkastou chuťou. Pôsobí proti stresu, výborne ladí s citrónom alebo čučoriedkami. Levanduľový čaj je ideálny na večer, pomáha pri nespavosti aj nervovom napätí. V lete ju môžete lúhovať za studena a podávať s kockami ľadu a medom.
Ibištek (hibiscus)
Dáva nápoju nádhernú červenú farbu a mierne kyslastú chuť. Je známy svojimi antioxidačnými účinkami a znižovaním krvného tlaku. Ibištekový čaj osvieži počas horúcich dní, výborne chutí aj s mätou alebo kúskami ovocia. Lúhovanie trvá len pár minút a čaj získa výraznú farbu aj chuť.
Ružové lupene
Ak použijete bio ruže alebo tie z vlastnej záhrady, dodajú nápoju romantickú vôňu a jemnosť. Sú protizápalové a osviežujúce. Ružový čaj povzbudzuje ženský hormonálny systém, ukľudňuje nervy a zlepšuje náladu. Najlepšie vynikne s medom a kvapkou ružovej vody.
Sedmokráska a fialka
Tieto drobné kvety sú krásnou dekoráciou, ale zároveň jemne tonizujú telo. Skvelé do ľadových čajov pre deti i dospelých. Sedmokráska podporuje funkciu pečene a čistí krv, fialka zasa uľavuje pri kašli a dýchacích problémoch. Ich kombinácia je nenápadná, no veľmi pôsobivá.
Nechtík lekársky
Má mierne zemitú chuť, výborne sa kombinuje s citrusmi a zázvorom. Podporuje trávenie a hojenie. Nechtíkový čaj pomáha pri žalúdočných ťažkostiach, zápaloch aj menštruačných bolestiach. Lúhovaný za studena sa hodí ako jemný detoxikačný nápoj.
Koreniny ako posilnenie chuti aj zdravia
Koreniny do čaju vnášajú hĺbku a vrstvenosť. Mnohé z nich sú tradične používané v ajurvéde aj čínskej medicíne.
Zázvor
Pôsobí hrejivo aj chladivo – podľa spôsobu prípravy. Znižuje nevoľnosť, podporuje trávenie a má antibakteriálne účinky. V studenom čaji pôsobí osviežujúco, v teplom zasa prehrieva a uvoľňuje napätie. Skvelo sa kombinuje s citrusmi, mätou či medom a je výborným pomocníkom pri sezónnych výkyvoch imunity.
Škorica
Sladká a pikantná zároveň. Stabilizuje hladinu cukru v krvi a výborne sa kombinuje s ovocím aj kvetmi. V čaji dodá hrejivú arómu a jemnú sladkosť aj bez cukru. Vychutnáte si ju najmä s jablkami, ibištekom či čiernym čajom.
Badián a klinčeky
Exotické a voňavé korenie, ktoré povzbudzuje zmysly a zároveň pôsobí proti vírusom. Skvelé aj do zimnej verzie ľadového čaju. Badián má anízovú, mierne sladkastú chuť, klinčeky sú aromatické a antiseptické. Spoločne vytvárajú bohatý chuťový základ pre výraznejší čaj s hlbším tónom.
Kardamóm
Má citrusovo-eukalyptový nádych a pôsobí povzbudzujúco. Výborne sa hodí k ibišteku alebo levanduli. Uľahčuje trávenie, osviežuje dych a navodzuje pocit ľahkosti. V studenom čaji dodá elegantný nádych orientu a krásne sa snúbi s ovocnými tónmi.
PINTEREST/Lady J3 inšpiratívne recepty na domáce ľadové čaje
Romantický ružovo-levanduľový čaj
1 PL sušených ružových lupienkov
1 ČL sušenej levandule
500 ml vriacej vody
med alebo agávový sirup podľa chuti
plátky citróna, kocky ľadu
Postup: Kvety zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 10 minút. Sceďte, oslaďte a nechajte vychladnúť. Podávajte s ľadom a citrónom.
PINTEREST/Half Baked HarvestChladivý ibištek so škoricou a mätou
2 ČL sušeného ibišteku
1 malá vetvička čerstvej mäty
1 ks celej škorice
600 ml vriacej vody
med alebo trstinový cukor
Postup: Ibištek a škoricu zalejte horúcou vodou, nechajte 10–15 minút. Pridajte mätu, oslaďte, sceďte a podávajte chladené s ľadom.
PINTEREST/Wonky WonderfulOvocno-korenený čaj s broskyňou a zázvorom
1 zrelá broskyňa (nakrájaná)
3 tenké plátky čerstvého zázvoru
1 PL sušeného nechtíka
700 ml vriacej vody
limetková šťava, prípadne pár lístkov bazalky
Postup: Všetko zalejte horúcou vodou, nechajte lúhovať 15 minút, sceďte. Do pohárov pridajte ľad a pár kúskov čerstvej broskyne na ozdobu.
Tipy na servírovanie a kombinácie
Používajte sklenené džbány a poháre, aby vynikla farba čaju aj kvety.
Pridajte jedlé kvety do ľadových kociek – vizuálny efekt je úžasný.
Experimentujte: limetka, pomarančová kôra, uhorka, rebarbora, bazalka – každá kombinácia je originálna.
Na slávnostné príležitosti môžete do čaju pridať kvapku prosecca – vytvoríte tak jemný bylinkovo-kvetinový spritz.
Liečivý účinok – ale s rozumom
Ľadové čaje s kvetmi a koreninami nie sú len chutným nápojom, ale môžu pomôcť aj pri rôznych ťažkostiach – od únavy cez trávenie až po zníženie stresu. Je však dôležité pamätať, že nie všetky bylinky a kvety sú vhodné pre tehotné ženy, malé deti či ľudí s alergiami. Vždy si overte, či sú suroviny bezpečné pre vašu situáciu.
Ľadový čaj ako malý letný rituál radosti
Domáce ľadové čaje s kvetmi a koreninami v sebe nesú niečo viac než len osvieženie počas horúcich dní. Sú vyjadrením starostlivosti o seba, lásky k prírode a kreativity, ktorá sa premieta do každého dúšku. Pripravovať si ich znamená spomaliť, zvoliť si vedomý pôžitok namiesto rýchleho riešenia z obchodu, spojiť sa s bylinkami, ktoré nám príroda štedro ponúka, a zároveň si dopriať zážitok pre chuť aj zmysly.
Či už siahneme po ruži, levanduli, ibišteku alebo koreninách ako škorica či kardamón, vždy ide o viac než len ingrediencie – je to rituál. A aj ten najobyčajnejší deň môže byť výnimočný, keď ho odštartujeme krásnym, chladeným čajom v pohári s ľadom a lupienkami plávajúcimi na hladine. Navyše, tieto čaje sú ako stvorené na letné stretnutia, kde ich môžete ponúknuť ako netradičný, zdravý a esteticky príťažlivý nápoj, ktorý vyvolá nadšené reakcie.
V dobe, keď hľadáme rovnováhu medzi chuťou a zdravím, estetikou a jednoduchosťou, práve ľadové čaje s bylinkami, kvetmi a koreninami ponúkajú ideálny kompromis. Sú zdravé, krásne a pritom nenáročné na prípravu. A hlavne – sú prejavom toho, že malé veci môžu priniesť veľké potešenie. Stačí len trochu vody, fantázie a chuť objavovať.
Zdroj úvodnej fotky: PINTEREST/Zero Möser, PINTEREST/evin is Cooking