Možno ste si všimli, že krásne nastajlované smoothies zdobí čudesný žltý prášok alebo že zmrzlina zrazu nabrala až neprirodzenú sýtožltú farbu. Je tomu tak, pretože novým hitom v gastronómii sa stal včelí peľ. Jeho blahodarné zdravotné benefity však nie sú až takou novinkou, akou je samotný kulinársky objav. Používali ho totiž už v tradičnej čínskej medicíne a je starý ako včelárstvo samé. Prečo sa oplatí včelí peľ vyskúšať?
Produkt robotníc
Čo to vlastne včelí peľ je a ako vzniká? Majú ho na svedomí včely robotnice, ktoré ho usilovne zberajú z vyšších rastlín a prinášajú ho na svojich nôžkach naspäť do úľa. Je to vlastne peľ, ich sliny a nektár spojený dokopy, čo je zmes, ktorá v bunkách úľa podstúpi určitý druh fermentácie. Včelí peľ je teda čisto včelí produkt podobne ako med či včelí vosk, čo z neho robí doslova superpotravinu. Obsahuje veľa dôležitých živín, okrem iného aj vitamín C, flavonoidy, lipidy, bielkoviny, jednoduché cukry či kartenoidy. Tento bohatý nutričný profil vám isto napovedá, že včelí peľ sa naozaj oplatí zaradiť do jedálnička. Všetko, čo má výhody, má však i svoje nevýhody.
Inšpiruj sa: Ako byť pozitívnym človekom? Takto skoncuješ s negativitou!
Dobrý na imunitu aj PMS
Keďže je včelí peľ bohatý na dôležité živiny je logické, že bude i pozitívne vplývať na ľudský organizmus. Podľa vedeckých štúdií včelí peľ pôsobí proti zápalu v tele a podporuje správnu funkciu imunitného systému. Tento včelí produkt podporuje hojenie rán, ďalej zmierňuje symptómy, ktoré prináša predmenštruačný syndróm a niektoré štúdie dokonca tvrdia, že dokáže predĺžiť život. Iné výskumy zasa ukázali, že včelí vosk môže pomôcť pri strate hmotnosti a tiež zlepšiť atletické výkony.
So včelím peľom opatrne
Ako s ničím na svete ani so včelím peľom to nie je až také ružové, ako sa zdá. Nemali by ho konzumovať ľudia alergickí na iný druh peľu, pretože by si mohli privodiť vážnu a ťažkú alergickú reakciu. Včelí peľ nie je vhodný ani pre pacientov, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi a v prípade, že by ho chceli aj tak užívať, mali by sa vopred poradiť so svojím lekárom. Do tretice sa včelí peľ neodporúča tehotným ženám, pretože môže spôsobiť sťahy maternice.
Na jogurt aj cereálie
Nakoľko sú výskumy o účinkoch včelieho peľu ešte len v plienkach, mal by sa konzumovať striedmo a obmedzene. Keďže má zväčša sladkú a mierne trpkú chuť, hodí sa skôr k sladkým jedlám, napríklad ako posýpka vášho obľúbeného smoothie, jogurtu alebo ranných cereálií. Ak to s ním nepreženiete, svojmu telu doprajete extra dávku antioxidantov a zdravých živín. A koľko včelieho peľu denne skonzumovať? Odborníci odporúčajú začať len so štvrťkou lyžičky a postupne jeho množstvo pridávať. Lyžica denne je však podľa nich denné maximum.
Pozri aj: Ako udržať kvety vo váze dlhšie čerstvé? Poznáme skvelý trik!