Aj počas jesene môžete pripraviť chutné sezónne dezerty. Hoci by ste maliny, jahody alebo iné obľúbené ovocie teraz v záhradách už zbytočne hľadali, jeseň ponúka mnoho chutnej zeleniny a ovocia.
Sladké jablká, gaštany, orechy alebo hrušky sú skvelou ingredienciou do každého koláča. Pripravte si sladký gaštanový dezert, jablkový alebo gaštanový koláč, ktoré k jeseni určite patria.
Jablkový koláč
Ingrediencie:
Cesto
- 250 g polohrubej múky
- 50 g práškového cukru
- 100 g masla
- 1 vajce
Náplň
- 800 g jabĺk
- 80 g kryštálového cukru
- ½ balíčka škoricového cukru
- 30 g rozpusteného masla
Príprava:
Ako prvé si jablká ošúpeme a nastrúhame na malé kúsky. V miske ich zmiešame s kryštálovým a škoricovým cukrom a maslom. Potom si pripravíme cesto. Do druhej misky preosejeme múku, cukor, pridáme maslo, vajce a všetko vymiesime. Cesto vložíme na 15 minút do chladnčky.
Vychladené cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu rozvaľkáme a vložíme do maslom vymastenej formy tak, aby obopínalo steny formy.
Jablkovú náplň poukladáme na cesto vo forme. Potom náplň prikryjeme druhou polovicou cesta, ktorú sme rozvaľkali na 0,5 cm plát. Navrch cesta spravíme dierky s nožíkom, aby mohla unikať para. Dáme piecť pri 200 stupňoch na približne 40 až 50 minút.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Gaštanový koláč
Ingrediencie:
- 150 g masla
- 100 g horkej čokolády
- 100 g hnedého cukru
- 100 g gaštanového pyré
- 80 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
Príprava:
Vajcia v miske vyšľaháme s hnedým cukrom. Potom pridáme roztopené maslo, múku s kypriacim práškom, horkú čokoládu a gaštanové pyré. Všetko spolu dobre premiešame a dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 minút pri 180 stupňoch. Na záver koláč dozdobíme čokoládou a mätou.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Tekvicový koláč
Ingrediencie:
Cesto
- 200 g múky
- 80 g masla
- 40 g práškového cukru
- 1 vajce
Náplň
- 500 g tekvice
- 200 g kondenzovaného sladeného mlieka
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 2 vajcia
Príprava:
Všetky ingrediencie na cesto spolu vymiesime, zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky. Po vybratí ho rozvaľkáme a vložíme do formy na pečenie. Potom ho poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do rúry na 15 minút pri 200 stupňoch.
Medzitým uvaríme tekvicu. Náplň pripravíme z rozmixovanej uvarenej tekvice, ktorú zmixujeme s kondenzovaným sladeným mliekom, vanilkovým pudingovým práškom a vajíčkami. Zmes natrieme na vychladené cesto a pečieme 45 minút pri 180 stupňoch. Po upečení môžeme dozdobiť šľahačkou.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.