S jedlom sa stretávame dennodenne. Bodaj by aj nie, keďže ide o náš hlavný zdroj energie, živín a dôležitých látok. Bez jedla to skrátka nejde. Mnohí však jedlu pripisujú oveľa viac dôležitosti ako iní a rovnako platí, že pre každého má jedlo aj sčasti iný význam.
Pre niektorých je jedlo len spomínaným zdrojom energie a nezáleží im na jeho forme, druhu a podobne. Ďalšia skupina zase kladie v súvislosti s jedlom dôraz na jeho kvalitu a zloženie. Na jedlo hľadia ako na zdroj živín pre telo, ktorý je základom dobrého zdravia.
No a pre ďalšiu skupinu je rozhodujúca zase chuť a radosť, ktorú im nejaký lahodný pokrm dokáže priniesť. Do ktorej skupiny by ste sa zaradili vy?
Vyznáte sa v gastronomických pojmoch?
O gastronómii možno hovoriť ako o teórii kuchárskeho umenia. Ide o náuku o labužníctve, respektíve súhrn vedomostí o kuchárskom umení. V rámci gastronómie sa stretávame s mnohými rôznorodými pojmami, ktoré sa používajú na označenie rozličných potravín, metód ich úpravy a spracovania, alebo aj predmetov a pomôcok, ktoré sa pri príprave jedla používajú alebo ktoré s potravinami a jedlom súvisia.
Pôvod rôznorodých gastronomických pojmov pritom možno hľadať naprieč celým svetom. Typickým príkladom je taliansky pojem al dente, ktorý označuje potravinu pripravenú nie úplne domäkka, ale ktorá zároveň nie je ani tvrdá.
Typicky sa tento pojem používa na označenie stupňa uvarenia cestovín. A čo ďalšie pojmy z gastronómie? Ak ste milovníkom dobrého jedla a máte pocit, že sa v tejto oblasti dobre orientujete, preverte svoje znalosti v našom kvíze!
Skús ďalší kvíz: Poznáš najvyššie budovy sveta? Prever svoje znalosti!
Kvíz - Pojmy z gastronómie
Článok aktualizovaný 30.4.2024