Ako odstrániť dvojitú bradu prirodzene bez skalpela? Pomôžu jednoduché cviky!

ako odstrániť dvojitú bradu

Mnohé z nás trápi dvojitá brada. V podstate nejde o zdravotný problém, ale len o kozmetický, no predsa vadí nám samotným. Dvojitá brada sa tvorí prevažne atrofiou povrchového svalu krku – platysmy. Sval sa scvrkáva, pokožka nemá na čom držať a ovísa. Výsledkom nie je iba dvojitá brada, ale aj uvoľnená pleť na spodných líčkach, tzv. buldog tvar.

Dvojitá brada ako estetický problém môže mať negatívny vplyv na sebavedomie a celkový vzhľad človeka. Vzniká z rôznych príčin, vrátane genetiky, starnutia, nadváhy a nesprávneho držania tela. V dnešnej dobe, kedy sa kladie veľký dôraz na vizuálny vzhľad, je pochopenie príčin a možností riešenia dvojitej brady dôležité pre mnoho ľudí, ktorí túžia po štíhlejšom a mladistvejšom profile.

Trápi vás dvojitá brata? Rozhodne v tom nie ste sami! Je možné zbaviť sa dvojitej brady? Existuje nejaký najrýchlejší spôsob pre zlepšenie vzhľadu? Pomôžu cviky na dvojitú bradu? Čítajte ďalej!

Čo je dvojitá brada?

Dvojitá brada je stav, kedy sa pod bradou vytvorí viditeľná vrstva tuku. Tento jav spôsobuje dojem druhej brady, čo môže ovplyvniť celkový vzhľad tváre a profil človeka. Aj keď nie je zdravotne nebezpečná, mnohí ľudia ju vnímajú ako kozmetický problém a hľadajú spôsoby, ako ju zredukovať alebo odstrániť.

Odporúčame: Bórová voda: Skutočný zázrak, ktorý dokáže byť nápomocný?!

odstránenie dvojitej brady Shutterstock®

Rizikové faktory dvojitej brady

Prečo sa tvorí druhá brada? Dvojitá brada môže byť výsledkom kombinácie viacerých faktorov, ktoré ovplyvňujú jej vznik a výskyt. Medzi hlavné rizikové faktory patria:

  • Genetika: Dedičnosť hrá významnú úlohu v tvorbe dvojitej brady. Ak majú rodičia alebo starí rodičia tendenciu k hromadeniu tuku v oblasti brady, je pravdepodobné, že sa to prenesie aj na potomkov.

  • Starnutie: S pribúdajúcim vekom koža stráca svoju elasticitu a pevnosť, čo môže viesť k ochabnutiu kože pod bradou a tvorbe dvojitej brady. Svaly v tejto oblasti tiež oslabujú, čo prispieva k jej vzniku.

  • Nadváha a obezita: Nadbytočný telesný tuk sa môže hromadiť v rôznych častiach tela vrátane oblasti pod bradou. Zvýšený telesný tuk zvyšuje riziko vzniku dvojitej brady.

  • Zlé držanie tela: Nesprávne držanie tela, najmä ohýbanie krku a hlavy pri sedení alebo používaní elektronických zariadení, môže oslabiť svaly na krku a čeľusti, čo môže prispieť k ochabnutiu kože a vzniku dvojitej brady.

  • Strava a životný štýl: Strava s vysokým obsahom tukov, cukrov a kalórií môže viesť k priberaniu na váhe a zvýšenému ukladaniu tuku v oblasti brady. Nedostatok pohybu a celkovo nezdravý životný štýl tiež prispievajú k tomuto problému.

  • Hormonálne zmeny: Hormonálne výkyvy, najmä u žien, môžu ovplyvniť rozloženie tuku v tele, čo môže viesť k vzniku dvojitej brady. Riziková je hormonálna nerovnováha. 

  • Dehydratácia: Nedostatočný príjem vody môže spôsobiť, že pokožka stratí svoju pevnosť a elasticitu, čo môže viesť k ochabnutiu kože pod bradou.

Trápi vás dvojitá brada? Skúste cviky proti dvojitej brade

Pre zbavenie sa dvojitej brady sú skvelé a účinné rôzne cvičenia. Cviky na dvojitú bradu pomáhajú posilňovať a tonizovať svaly v oblasti krku a spodnej čeľuste. Silnejšie svaly môžu lepšie podporovať kožu, čím sa znižuje výskyt ochabnutej kože a dvojitej brady.

Pravidelné cvičenie môže zlepšiť prietok krvi do oblasti krku a brady, čo podporuje produkciu kolagénu. Kolagén je dôležitý pre udržanie elasticity pokožky, čo môže pomôcť zmenšiť viditeľnosť dvojitej brady.

Cvičenia na krk a bradu často taktiež zahŕňajú aj zlepšovanie celkového držania tela. Správne držanie tela môže zabrániť ochabnutiu svalov a kože v oblasti krku, čím sa predchádza vzniku dvojitej brady.

Rýchle techniky proti dvojitej brade

Ešte predtým ako si opíšeme cvik na dvojitú bradu a masáž krku, musíme si uvedomiť, že ľudské telo je prepojené. Najmä svaly na krku a tvári na seba nadväzujú.

Pre okamžitú elimináciu dvojitej brady odporúčame:

1. Vystrieť chrbát a naučiť sa ho správne držať. Poproste niekoho, nech vám urobí fotku z profilu pred (s ohnutým chrbtom) a po (s vystretým), určite uvidíte pozitívnu zmenu v zmenšení dvojitej brady. Správne držať telo vás naučí každý fyzioterapeut, dôležité je zvyknúť si na to.

2. Jednoduchý cvik – vyplazovanie jazyka. Čo sa stane, keď začnete krk posilňovať? Svaly krku prestanú atrofovať (scvrkávať sa), nadobudnú objem a pokožka opäť získa podporu svalstva. Dvojitá brada zmizne a zvýraznia sa línie dolnej čeľuste.

Pozri aj: Bolesť pri zápale močových ciest: Táto (ne)obyčajná bylina ti pomôže!

cvik vyplazovanie jazyka Shutterstock®

Cviky na dvojitú bradu:

1. Vyplazovanie jazyka

Ak je aj u vás dvojitá brada je postrachom, skúste tento cvik. Ľahnete si na chrbát, plecia uvoľníte. Budete dvíhať hlavu, a to tak, aby sa brada dostala čo najbližšie k hrudnej kosti. Pri každom zdvihu vyplazíte jazyk čo najviac a na chvíľu podržíte hlavu vo vzduchu. Opakujete 10-krát alebo ako vládzete a ako je vám príjemné.

Po cvičení je potrebné krk rozmasírovať. Sadnete si, nakrémujete si pokožku a dvihnete bradu jemne dohora. Používajte chrbty oboch rúk. Postupujete od kľúčnej kosti smerom ku brade. Masírujete celý krk a aj po stranách.

Nakoniec uvoľníte dôležitý sval – zdvíhač hlavy. Je to pevný remeňový sval. Keď jemne otočíte hlavu nabok, nahmatáme si ho. Začína pri hrudnej kosti a upína sa za uchom. Bruškami ukazováka, prostredníka a palca na jednej ruke si ho uchopte a poštipkávajte od ucha smerom dole ku kľúčnej kosti. Nezabudnite na obe strany.

2. Cvik na spevnenie krku pre nechirurgický lifting brady 

Sadnite si alebo postavte sa vzpriamene, s rovným chrbtom a ramenami uvoľnenými. Hlavu držte v neutrálnej pozícii, teda s pohľadom priamo pred seba. Pomaly zakloňte hlavu dozadu, až kým nebudete pozerať na strop. Dávajte pozor, aby ste mali krk uvoľnený a nepreťažovali ho.

S perami pevne zavretými, skúste spodnú peru ťahať cez hornú peru, čím sa napne oblasť pod bradou. Mali by ste cítiť napätie a jemné ťahanie v oblasti krku a spodnej čeľuste. V tejto pozícii vydržte približne 5-10 sekúnd, potom pomaly uvoľnite svaly a vráťte hlavu do východiskovej pozície. Cvik zopakujte 10-15 krát, ideálne každý deň pre dosiahnutie najlepších výsledkov.

Ako často cvičiť?

Vždy je najúčinnejšie cvičiť všetky svaly na tvári a krku. Dosiahnete tým vyrovnanú a prirodzenú štruktúru svalov . Cvik na dvojitú bradu cvičte denne, kým nedosiahnete výsledky. Potom už stačí preventívne cvičenie, cca 3-krát do týždňa.

Nezabúdajte, že každá z nás je originál. To znamená, že výsledky sa dostavia niekomu rýchlejšie, niekomu pomalšie. Dôležité však je – naučiť sa vnímať svoju pleť a vedieť, čo jej prospieva. Cieľom  cvičenia je predovšetkým zdravá, žiarivá pleť a rovnomerné črty tváre bez ovísania pleti, a to aj v pokročilom veku.

Článok aktualizovaný 22.5.2024

9 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

07.01.2019 10:31

Super, ďakujem za článok i videonávod!

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

07.01.2019 19:25

Super.. Tak toto je dobrý tip ..Vôbec som netušila ,že aj vyplazovanie jazyka môže ovplyniť dvojitú bradu .. !! Roky idú ,čím dalej ,tým rýchlejšie , a treba určite cvičiť ,a nielen bradu ale aj celé telo ..!!!

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

08.01.2019 11:47

Super článok už som to aj skúšala :)

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

08.01.2019 13:43

zaujímavý článok, dozvedela som sa mnoho informácií

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

08.01.2019 20:31

Skvelý článok aj z návodom určite vyskúšam

Vaše meno:

Miriam Kubinová

Miriam Kubinová

08.01.2019 20:57

super článok,určite to vyskúšam..

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

27.02.2019 18:54

Ďakujem ...idem vyskúšať...hádam to vyplazovanie pomôže aj na spevnene svalstva na dolnej časti tváre. :o)

Vaše meno:

Sona Rojkova

Sona Rojkova

14.03.2019 12:06

Vyskúšam, lebo cvičím telo a tvár to tiež potrebuje !

Vaše meno:

Danica Bolhajová

Danica Bolhajová

20.03.2019 18:44

Ozaj ďakujem za videa tohto typu, zaujímavé, jasné, stručné návody, tak idem vyskúšať

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE