Poznáte to. Chcete nakrájať paradajku, je už trošku mäkká a tak sa šťava a zrniečka roztečú po celej doske na krájanie. Neporiadok je všade a z paradajky je niečo neidentifikovateľné. Ako nakrájať paradajku bez toho, aby sme si v kuchyni narobili poriadny neporiadok?
Paradajky sú základnou prísadou prakticky každej kuchyne. Sú základom raňajok, omáčok, polievok a ďalších iných chutných pokrmov. Navyše sú plné výživových výhod, ako je napríklad vitamín A, C a K, a dokonca aj antioxidantov. Existuje však návod na ich správne krájanie?
Pozri aj: Škrabance a ryhy na okuliaroch? Zaručené triky ako sa ich zbaviť!
Potrebujeme špeciálny nôž alebo špeciálny trik?
Na úvod zdôrazňujeme, že pri akomkoľvek druhu rajčiakov, s ktorými pracujete, použite veľmi ostrú čepeľ. Žiadna zúbkovaná, šikmá, či iná špeciálna. V tomto prípade vám postačí obyčajná hladká a ostrá čepeľ noža. To vám pomôže lepšie sa dostať cez vonkajšiu kožu a vnútornú mäkkú dužinu bez toho, aby ste celé vnútro paradajky stratili niekde na doske.
Existuje niekoľko spôsobov, akými môžete paradajku nakrájať. Ak potrebujete klasické hrubé plátky napríklad do šalátov alebo na chlebík, rozkrojte paradajku cez jej špic, čiže cez vrchnú zelenú časť a následne si nakrájajte plátky. Brnkačka. :)
Bude sa ti páčiť: Citrón a limetka: Existuje medzi nimi rozdiel? Toto musíš vedieť!
Ak ste kúpili menšie alebo mäkké paradajky, ich plátky je potrebné krájať vertikálne, zhora nadol a potom po štvrťkách na menšie kúsky. Ak je to príliš časovo náročné pri veľkom množstve malých paradajok, vyskúšajte trik, pri ktorom stlačíte väčšie množstvo paradajok medzi dvoma taniermi alebo viečkami a nakrájate ich všetky súčasne.
Prípadne vyskúšajte tento tip krok za krokom:
- Nakrájajte paradajky na polovicu.
- Plochú stranu paradajky postavte dužinatou časťou nadol na krájaciu dosku. Umiestnite ruku na hornú stranu, aby ste udržali dobrú priľnavosť k doske.
- Pomocou ostrého noža urobte rezy horizontálne cez paradajku, rovnobežne s doskou. Nerozrezávajte celú paradajku, musíte totiž nechať nejaký priestor, aby ste ju mohli dobre držať.
- Následne nakrájajte paradajku smerom dole, čiže vertikálne cez paradajku, podobne ako to robíte pri cibuli.
- Paradajku tak budete mať nakrájanú na malé kocky.
Podrobnejší návod nájdete aj vo videu nižšie. :)
Odporúčame: Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!
19 komentárov
Inga Lodr
16.05.2023 11:46krajat bez neporiadku celkom zvladam, skôr narobim neporiadok v kuchyni ked cosi peciem
Zuz Kosle
08.05.2023 13:28odkial ste kupovali noze na krajanie? je lepsie investovat do nejakch kvalitnych ci sa to neoplati?
Tatiana Chovancova
28.05.2019 10:18suhlasim - niet na dobre nabruseny ostry noz - moja srdcovka v kuchyni su ostre japonske noze z damaskovej ocele dellinger s cepelou ktora je ostra, pevna a odolna
Tatiana Chovancova
30.04.2019 15:30ostrá pevná čepeľ je základ a preto uz len japonske noze dellingeru z damaskovej ocele s tymi ide rajcina hladku a bez vytecenia vnutorneho obsahu
Marianna Rajniaková
13.01.2018 06:35trochu neporiadku vždy ostane, ale to neriešim..
Miroslava Zvončeková
10.01.2018 18:41Paradajky moja najobľúbenejšia zelenina, milujem ich do šalátov už sa teším na leto keď budú sladké a voňavé :-) ďakujem za super trik vyskúšam
Ria Petrová
10.01.2018 16:26Tiez mám už dosť praxe a odskúšané nože.
Soňa Kelemenová
10.01.2018 08:22čakala som niečo extra...... toto sme vedeli predpokladám všetky čo sme kuchárky.... ale žiadne umenie k tomu netreba.... a dokonca ani kuchárkou byť...
Jana Križanová
09.01.2018 23:57dobra rada:-)
Alžbeta Remencová
09.01.2018 21:33ziadna veda :)
Elena Švachová
09.01.2018 20:53nemám problém pri krájaní paradajok...či už na koliečka,alebo na kocky
Helena Zobková
09.01.2018 20:40Ja používam keramický nôž, ale najradšej mám cherry paradajky, hlavne keď mám doma vnúčatá.
Soňa Horáčková
09.01.2018 19:50používam zúbkovaný nôž ... nemám s krájaním problém ...
Ľubica Šťastná
09.01.2018 19:36Paradajky sú u nás takmer na dennom poriadku a keď sú i pekne nakrájané,...super!
Mária Maxianová
09.01.2018 13:38krájam s nožom so zúbkami a záleží aj na odrode paradajok
benynka
09.01.2018 12:20krájam bez problémov s jemne zúbkovaným nožom, ten mi ľahko prereže šupku takže aj prezretá rajčina sa dá pekne najkrájať
ivana pistovičová
09.01.2018 12:14nic nove
Anna Bútorová
09.01.2018 09:03výborné rady...vždy sa mi pri krájaní paradajky podarí urobiť neporiadok
Soňa Krátka
09.01.2018 08:56no vidím, že je to hotová veda, niet nad dobré nabrúsený nôž