Domáce spotrebiče: Týchto 9 pomocníkov v domácnosti musíte mať

Ak by ste mali zostaviť zoznam spotrebičov, bez ktorých neviete žiť, aký by bol dlhý? Predtým, ako na túto otázku odpoviete, predstavte si typický deň vášho života. Zobudil vás dnes ráno budík?  Vzali ste si nápoj z chladničky? Pripravili smoothie, alebo kávu? Obliekli si čerstvo vyžehlenú blúzku, alebo košeľu?

Napriek rýchlemu tempu moderného života, s jeho neistotami a výzvami, máme k dispozícii mnohé vymoženosti a malé potešenia, ktoré sú výsledkom siete nápadov, konceptov a vynálezov, a ktoré nám spríjemňujú život v podobe rôznych domácich pomocníkov. Všetci máme svoje vlastné verzie vecí, bez ktorých „nemôžeme žiť“, pokiaľ ide o spotrebiče, ktoré nám pomáhajú pri prevádzke našich domácností. Po dôkladnom zvážení a premýšľaní prichádzame so zoznamom must-have spotrebičov, bez ktorých by bol náš každodenný život úplne iný.

Pozri aj: Ako správne pestovať vianočný kaktus? Čo môže spôsobiť nekvitnutie?

chladnička

Zdroj: Shutterstock®

Chladnička

Ak neplánujete prežiť len z baleného jedla, budete musieť investovať do chladničky. Chladnička je jedným z najdôležitejších a najpotrebnejších domácich spotrebičov. Každá kuchyňa ju musí mať. Veľkosť sa môže líšiť v závislosti od členov vašej rodiny. Hoci biela technika môže byť dosť drahá, spoľahlivé modely chladničiek nájdete aj za veľmi prijateľné ceny.

Umiestnite túto položku na začiatok vášho zoznamu. Ostatné kuchynské spotrebiče bez miesta na uskladnenie potravín nevyužijete.

Pri výbere je dôležitá konfigurácia chladničky. Prvé modely chladničiek mali mrazničku navrchu z dobrého dôvodu: studený vzduch klesá. Mnohí z nás však uprednostňujú mrazničku v spodnej časti, pretože do nej toľko nechodíme a umožňuje nám to otvoriť chladničku bez toho, aby sme sa zohýbali.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou, na ktorú by ste mali myslieť je, či má chladnička jeden alebo dva kompresory. Ak míňate viac peňazí na potraviny, napríklad na nákup bio potravín, túto investíciu ochránite výberom dvojitého kompresora, ktorý udrží potraviny dlhšie čerstvé. Jeden kompresor musí pracovať dvakrát tak tvrdo, ale ušetríte na cene spotrebiča a pravdepodobne trochu aj na účte za energiu.

Kuchynský robot

Ak chcete rozširovať svoje kulinárske zručnosti, alebo jednoducho ste k tomu len nútení početnosťou vašej rodiny, kuchynský robot sa môže rýchlo stať vaším novým najlepším priateľom. Kuchynský robot je „dievča pre všetko“. Aj keď je síce zvyčajne objemný, tie najlepšie stroje zvládnu všetko od koláčov a mrkvy až po mleté mäso a majonézu. Dokážu mixovať, šľahať, sekať, drviť, krájať a robiť pyré. Od prípravy cesta až po šľahanie smotany, alebo miešanie ingrediencií na koláče, robot rýchlo a dokonale  zvládne úlohy, ktoré môže byť dosť ťažkopádne robiť ručne.

Kuchynský robot reálne urýchli takmer všetky úlohy pri príprave jedla. Ale s takým množstvom ponúkaných zručností môže byť tento multitaskingový asistent ťažkým orieškom pri výbere, najmä ak ste ho nikdy predtým nevlastnili. Avšak máte dobré predpoklady na to, aby ste demystifikovali nákupný proces, pretože…je tu internet. Dnes nájdete online množstvo porovnaní, hodnotení a testov modelov, ktoré vyhrali test kuchynských robotov, čo vám výrazne uľahčí rozhodovanie.

Zaujme ťa aj: Ako variť zemiaky, aby boli hotové raz-dva? Dať ich do studenej alebo teplej vody?

práčka do domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

Práčka

Odkedy ľudia nosia oblečenie, musia vymýšľať spôsoby, ako ho vyčistiť. Ak by ste žili pred pár tisíckami rokov, udierali by ste šaty o kameň, aby ste odstránili škvrny, ako to robili Rimania. Na pranie mali špeciálne kamenné korytá a ako primitívnu formu mydla používali rozpustený živočíšny tuk. Rýchly posun vpred o niekoľko sto rokov a kamenné korytá boli nahradené drevenými doskami na drhnutie. Ale proces bol stále pomalý, bolestivý pre chrbát a výsledky boli menej ako hviezdne.

Veci začali byť zaujímavé, keď boli vyvinuté agitátory. Tieto pádla boli zavesené vo vani s vodou so špinavým oblečením a potom ručne otáčané dozadu a dopredu. Vyžadovali síce svaly, ale proces bol konceptom podobný spôsobu, akým dnes perieme oblečenie, miešaním vody, aby sa uvoľnila nečistota z vlákien látky. V roku 1908 Alva J. Fisher predstavil prvú modernú práčku. Volala sa Thor a bola to prvá práčka s elektromotorom.

Ručné pranie, nie je zábavný zážitok a môže byť obzvlášť ťažké, pokiaľ ide o pranie posteľnej bielizne alebo uterákov. Ak ste len dvaja, nepotrebujete práčku s veľkou kapacitou. Čo však potrebujete, je plne automatická práčka, aby vaše víkendy neboli zničené praním v poloautomatickom modeli. Potrebujete stredne veľkú 6 kg práčku, ktorá zvládne týždňovú záťaž.

Najnovšie práčky sú označované navyše ako bezúdržbové, pretože ak ich používate správne, nepotrebujú žiadnu údržbu.

Malé kuchynské spotrebiče - mixér, hriankovač, kávovar

Či už ste fanúšikom smoothies, mliečnych koktailov alebo margarít, mixér je všestranným doplnkom vašej kuchyne. Ak nemáte veľa miesta, môžete si vybrať malý smoothie mixér, ktorý vám bude nápomocný pri každodenných kuchynských úlohách. Ak nemáte problém s priestorom, môžete siahnuť po stolnom mixéri, ktorý sa oplatí pre svoju absolútnu všestrannosť. Skontrolujte motor mixéra, či má aspoň 500 wattov a vyberte nádobu, ktorá je vyrobená zo skla alebo polykarbonátu. Pokiaľ ide o smoothie mixér vyberte ten najlepší v teste smoothie mixérov  a získate tak zariadenie rovnocenné klasickému mixéru.

Ak máte ráno málo času alebo jednoducho naozaj neradi pripravujete raňajky, pouvažujte nad obstaraním hriankovača. Hriankovače, sú praktickým malým zariadením, ktoré máte po ruke pre rýchle raňajky. Aj keď je na trhu veľa drahších modelov, toto je jedno zo zariadení ktoré si môžete kúpiť pomerne lacno. Aj keď je najlepšie investovať do renomovanej značky. Ale okrem toho všetko, čo musíte urobiť, je rozhodnúť sa, či chcete variant na dve, alebo štyri plátky chleba.

Mnohí z nás si nevedia predstaviť začať svoj deň bez čerstvo uvarenej kávy. Zrod gurmánskych kaviarní  popularitu kávy ešte zvýšil a hoci niektorí sa obávali, že to eliminuje dopyt po kávovaroch, zdá sa, že tomu tak nie je. Káva už nie je len ranný nápoj.

Čoraz viac ľudí si vychutnáva šálku horúcej kávy kedykoľvek počas dňa, alebo dokonca aj v noci. Kávovar v kuchyni to umožní v pohodlí domova, namiesto toho, aby ste museli navštíviť kaviareň, kedykoľvek si chcete dať šálku jávskej kávy. Kávovary sa stali štandardným spotrebičom väčšiny domácností. Na trhu je k dispozícii obrovský výber strojov aj servisov kávovarov. Môžete si vyberať na základe svojich chuťových preferencií aj rozpočtu.

Odporúčame: Umývačka riadu umyje nielen špinavý riad: top nápady na jej využitie

tyčový vysávač

Zdroj: Shutterstock®

Vysávač

Niet pochýb o tom, že vysávač je základnou súčasťou každého programu riadenia kvality vzduchu v interiéri a – „vďaka“ pandémii – zvýšené povedomie o úlohe vysávača pomáha distribútorom propagovať jeho používanie. Vysávanie pomáha zlepšovať kvalitu vzduchu v interiéri reguláciou množstva prachu a nečistôt na podlahe a vo vzduchu.

Vysávače sú základným krokom v procese upratovania a dezinfekcie. Odstraňujú hrubé nečistoty, čo umožní čistiacim chemikáliám správne vykonávať svoju prácu. Vysávač odstraňuje aj prachové roztoče a peľ, ktoré môžu vyvolať astmu a alergie.

Môžete si vyberať z vertikálnych, klasických alebo bezkáblových tyčových modelov, hoci klasické modely sú často najlacnejšie. Tyčové vysávače si však získali tak obrovskú popularitu, že teraz je už na trhu aj množstvo cenovo dostupných možností. Bez ohľadu na to, ktorý model si vyberiete, pred kúpou sa uistite, že je vyrobený na vysávanie typu podlahy vo vašej domácnosti.

Umývačka riadu

Či už ste náruživým kuchárom a nechce sa vám po príprave jedla umývať riad alebo „prevádzkujete“ mnohopočetnú rodinu, umývačka riadu je dokonalým riešením, ktoré šetrí čas. Život je dostatočne zaneprázdnený a rýchly bez toho, aby ste trávili

čas umývaním hrncov a panvíc. Vedeli ste, že 60 minút zo dňa strávite umývaním riadu po jedle, pričom iba 9 minút naplnením umývačky riadu. Niektoré umývačky riadu dokonca ponúkajú rôzne časované programy, aby čo najviac vyhoveli vášmu rozvrhu

A to nie je všetko. Používanie umývačky riadu zníži spotrebu vody o neuveriteľných 74 %.2 To je naozaj veľa vody!

A tam to ešte nekončí. V snahe znížiť spotrebu energie niektoré modely ponúkajú výrazne nízku spotrebu vody, len 6 litrov na cyklus. Navyše, niektoré sú vybavené aj programom polovičnej náplne, čím sa znižuje spotreba energie a vody o 10 – 25 %. Takže šetríte nielen čas, ale aj energiu.

Sušička bielizne

So sušičkou si vychutnáte komfort prania, sušenia a ukladania čistého oblečenia do šatníka na okamžité použitie.

Sušenie bielizne na vzduchu je často ovplyvnené vlhkým, sychravým počasím a môže tak trvať aj niekoľko dní. Bielizeň je tiež vystavená prachovým časticiam, smogu a pachom. Vystavenie slnku môže síce pomôcť pri dezinfekcii, ale na druhej strane ultrafialové lúče spôsobia vyblednutie farieb vášho oblečenia. So sušičkou môžete eliminovať potrebu spoliehať sa na dobré počasie, urýchliť proces sušenia a získať sviežo voňajúcu bielizeň. Rozlúčte sa s dlhými čakacími dobami, vyblednutými farbami a pachmi, ako aj s nevzhľadnými šnúrami na bielizeň a kolíkmi na bielizeň.

 

Zdroje informácií:
4 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.12.2021 07:18

Must-have spotrebiče, bez ktorých by bol náš každodenný život naozaj iný.

Vaše meno:

Anna Nusk

Anna Nusk

05.04.2023 21:14

aky mixer by ste si vbyrali do domacnosti? ja by som potrebovala nejaky novy a neviem sa stale rozhodnut

Vaše meno:

Lea Junsk

Lea Junsk

14.04.2023 18:09

ja mam doma niekolko mixerv, kupovane su od znacky orava ale najcastejsie vyuzivam jeden multifunkcny...s tym spravim snad vsetko

Lujza Nedke

Lujza Nedke

17.04.2023 14:22

ja mam vsetkych devät a nielen tie, doma mame dost takychto pomocnikov ktori vedia ulahcit pracu

Vaše meno:

Linda Nijkl

Linda Nijkl

22.04.2023 12:47

malych spotrebicov doma az tak nemame, mame len take zakladne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE