Atmosféra Vianoc sa nám okrem iného spája aj s obľúbenými vianočnými trhmi. Sú čarovné aj pre vôňu vareného vína či vianočného punču a iných dobrôt, pri ktorých sa môžeme stretnúť navyše s tými, na ktorých nám záleží. K trhom patrí rozhodne aj tradičná bravčová cigánska pečienka.
Aj tento rok sa trhy konajú v rôznych mestách a je pravdou, že bývajú naozaj plné ľudí. Chutné dobroty a špeciality zo stánkov si ľahko vieme pripraviť aj doma a obvykle omnoho lacnejšie. Ak sa aj vám zbiehajú slinky na voňavú cigánsku pečienku s poriadnou dávkou cibule a horčice, poďte si ju spolu s nami pripraviť.
Odkiaľ pochádza cigánska pečienka?
Cigánska pečienka je tradičné jedlo, ktoré sa často spája s vianočnými trhmi a oslavami v mnohých krajinách strednej a východnej Európy. Aj keď je dnes obľúbená v rôznych častiach sveta, jej korene sa najviac pripisujú Maďarsku, kde sa najskôr začala pripravovať ako jedlo z grilovaného bravčového mäsa podávané v žemli.
V Maďarsku je cigánska pečienka považovaná za street food, ktorý je obľúbený na rôznych trhoch a festivaloch. Klasicky sa pripravuje z bravčového mäsa, ktoré je marinované v cesnaku, paprike a horčici, následne grilované na panvici alebo otvorenom ohni.
V priebehu rokov sa recept rozšíril do ďalších krajín strednej Európy, najmä na Slovensko a do Česka, kde sa stal neoddeliteľnou súčasťou vianočných trhov. Cigánska pečienka sa stala symbolom tradičného zimného jedla, ktoré láka svojou vôňou a šťavnatým mäsom, podávaným s chrumkavou žemľou a rôznymi dochucovadlami.
Napriek tomu, že sa považuje za jedlo z ľudovej kuchyne, dnes je aj súčasťou modernej gastronomickej kultúry a mnohí si ju pripravujú aj doma, nielen na trhoch.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona PaľovčíkováDomáca cigánska pečienka – ingrediencie na 4 porcie:
- 400 gramov bravčovej krkovičky
- 4 čerstvé žemle
- 2 väčšie cibule
- plnotučná horčica
- cesnak
- olej
- mletá červená paprika
- soľ
TIP: Pre fit verziu s nižším množstvom kalórií si môžete takúto domácu cigánsku bez problémov pripraviť namiesto bravčového mäsa z kuracích alebo morčacích pŕs. Verte, že si pochutnáte. Pri príprave domácej cigánskej nie je problém potrieť žemle podľa chuti dijonskou horčicou, ak ju obľubujte.
Cigánska v žemli – postup prípravy:
- Mäso nakrájame na väčšie rezne, jemne ich vyklepeme a naložíme do zmesi oleja, pretlačených strúčikov cesnaku, štipky mletej sladkej červenej papriky a soli.
- Mäso necháme v zmesi naložené minimálne dve až tri hodiny, ideálne však dlhšie, aby sa napilo.
- Prekrojené žemle opražíme nasucho na rozohriatej grilovacej panvici dochrumkava.
- Medzitým si olejový nálev z mäsa prelejeme na panvicu a zatiahnite plátky mäsa. Mäso opražíme domäkka.
- Po upečení mäsa následne presypeme do panvice cibuľu nakrájanú na kolieska. Vo výpeku opečieme cibuľu.
- Vnútorné časti žemlí potom potrieme vrstvou plnotučnej horčice a pokvapkáme trochou olejového výpeku z panvice.
- Na spodnú časť žemle položíme voňavé kúsky upečeného bravčového mäsa, pridáme opečenú cibuľu a prikryjeme vrchnou časťou žemle.
- Podávame teplé a čerstvé. Dobrú chuť!
Prílohy k cigánskej pečienke
K cigánskej pečienke sa výborne hodí pečená alebo grilovaná zelenina. K tomu skvele pasuje karamelizovaná cibuľa, ktorá dodá sladkú a štipľavú chuť. Môžete si pripraviť aj zemiaky na rôzne spôsoby – pečené, varené alebo ako pyré, ktoré sú skvelou prílohou k šťavnatému mäsu.
Ďalšou ideálnou prílohou je kyslá kapusta alebo čerstvý šalát s bylinkami, ktorý dodá jedlu osviežujúcu chuť. Ak chcete ešte viac vylepšiť zážitok, môžete pridať aj domácu omáčku alebo dip, napríklad cesnakový alebo jogurtový s bylinkami.
TIP: Pripravte si k domácej cigánskej aj domáce žemle
Cigánska v žemli je obrovská pochúťka a hravo sa dá pripraviť doma. A čo tak si k nej upiecť aj vlastné žemle? Verte, že s práve upečenými chrumkavými žemľami bude domáca cigánska pečienka chutiť ešte lepšie!
Ingrediencie:
500 g hladkej múky
- 70 ml oleja
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 3 až 3,5 dl vody
- 20 g droždia
- 1 vajce (na potretie)
- na posypanie semienka, hrubozrnná soľ
Postup: Z vody, cukru a droždia pripravíme kvások. V miske zmiešame múku a soľ a pridáme olej aj kvások. Cesto dobre vymiesime a necháme ho kysnúť aspoň 1 hodinu. Potom cesto trošku roztiahneme na podložke a vykrojíme pohárom žemle.
Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a nakrojíme do kríža. Potrieme rozšľahaným vajcom a podľa chuti posypeme sezamom, ľanovými semienkami, rascou alebo soľou. Pri teplote 180 °C pečieme asi 20 minút.
Variácie na cigánsku pečienku:
Vegetariánska cigánska pečienka
Vegetariánska verzia cigánskej pečienky sa pripravuje bez mäsa, ale zachováva rovnakú chutnú a šťavnatú textúru. Môžete použiť tofu, tempeh alebo huby ako náhradu za bravčové mäso. Pre marinádu použite rovnaké koreniny ako pri tradičnej verzii, teda cesnak, paprika, horčicu a soľ. Táto verzia je ideálna pre tých, ktorí uprednostňujú rastlinnú stravu, no stále si chcú vychutnať vynikajúcu chuť cigánskej pečienky.
Sladko-kyslá cigánska pečienka
Sladko-kysla cigánska pečienka je variant, ktorý pridáva do tradičného receptu ovocie alebo slivkovú omáčku, čím získava jedinečnú sladkú a kyslú rovnováhu chutí. Do marinády sa pridáva šťava z pomaranča alebo jablkový ocot a malá dávka medu alebo javorového sirupu. Tento variant je obzvlášť obľúbený, pretože sa skvele kombinuje s grilovaným mäsom a pridáva originálnu chuťovú hĺbku.
Kuracia cigánska pečienka
Kuracia cigánska pečienka je ľahšou alternatívou k tradičnej bravčovej verzii, ktorá si zachováva rovnaký úžasný chuťový zážitok. Kuracie prsia alebo stehná sa marinujú v cesnaku, paprike a horčici, podobne ako pri tradičnej cigánskej. Mäso je šťavnaté a jemné, pričom má nižší obsah tuku ako bravčové, čo robí tento variant ideálnym pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu verziu obľúbeného jedla.
Vychutnajte si cigánsku pečienku podľa svojho gusta
Cigánska pečienka je jedným z tých jedál, ktoré navodzujú pocit domácej pohody a tradície. Či už si ju pripravíte v jej klasickej verzii, alebo sa rozhodnete vyskúšať zdravšie varianty, určite poteší každého, kto má rád chutné a sýte jedlá.
Vianočné trhy s cigánskou pečienkou sú nezabudnuteľným zážitkom, no rovnaký pôžitok si môžete dopriať aj v pohodlí domova. S rôznymi príchuťami, ako sladko-kysla alebo vegetariánskou verziou, nájdete tú pravú verziu pre každého člena rodiny.
Nezabúdajte, že cigánska pečienka je aj o radosti zo spoločného varenia. Urobte si k nej vlastné žemle, pripojte obľúbené prílohy a zdieľajte tieto chvíle s tými, na ktorých vám záleží. Vianoce sú časom, kedy sa nielen delíme o jedlo, ale aj o lásku a pohodu, a cigánska pečienka je skvelým jedlom, ktoré tento čas ešte viac umocní.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková
Aktualizovaný článok: 11.12.2025
7 komentárov
Janka Komadova
17.03.2024 16:40Robievam mame radi mnamkýýý
Kristína Mušková
16.12.2023 19:05Pravidelne pečiem domáce hamburgery, takže toto musím vyskúšať tiež
Natália Šugrová
13.12.2021 16:09Hneď sa mi slinky zbiehajú :) jednoduchý, no veľmi chutný recept
Zdenka Sabanošová
13.12.2021 08:58Také mäsko robím,ale k tomu kapusta a knedľa je to výborné
Mária Chromíková
12.12.2021 12:16Pochuťka
Ľubica Šťastná
12.12.2021 06:23Jednoduchá a rýchla.
Magdaléna Križanová
11.12.2021 17:19Mňam