Najlepšia cigánska pečienka v žemli: Urob si vianočné trhy doma

Atmosféra Vianoc sa nám okrem iného spája aj s obľúbenými vianočnými trhmi. Sú čarovné aj pre vôňu vareného vína či vianočného punču a iných dobrôt, pri ktorých sa môžeme stretnúť navyše s tými, na ktorých nám záleží. K trhom patrí rozhodne aj tradičná bravčová cigánska pečienka. 

Aj tento rok sa trhy konajú v rôznych mestách a je pravdou, že bývajú naozaj plné ľudí. Chutné dobroty a špeciality zo stánkov si ľahko vieme pripraviť aj doma a obvykle omnoho lacnejšie. Ak sa aj vám zbiehajú slinky na voňavú cigánsku pečienku s poriadnou dávkou cibule a horčice, poďte si ju spolu s nami pripraviť.

Odporúčame: Pečeňový nákyp: Nedeľný obed pre skutočných gurmánov

cigánska

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Domáca cigánska pečienka – ingrediencie na 4 porcie:

  • 400 gramov bravčovej krkovičky
  • 4 čerstvé žemle
  • 2 väčšie cibule
  • plnotučná horčica
  • cesnak
  • olej
  • mletá červená paprika
  • soľ

TIP: Pre fit verziu s nižším množstvom kalórií si môžete takúto domácu cigánsku bez problémov pripraviť namiesto bravčového mäsa z kuracích alebo morčacích pŕs. Verte, že si pochutnáte. Pri príprave domácej cigánskej nie je problém potrieť žemle podľa chuti dijonskou horčicou, ak ju obľubujte.

Pozri aj: Rýchla tuniakova nátierka s vajíčkom: Jemná pomazánka na chlebík

mäso cibuľa

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Cigánska v žemli – postup prípravy:

  • Mäso nakrájame na väčšie rezne, jemne ich vyklepeme a naložíme do zmesi oleja, pretlačených strúčikov cesnaku, štipky mletej sladkej červenej papriky a soli.
  • Mäso necháme v zmesi naložené minimálne dve až tri hodiny, ideálne však dlhšie, aby sa napilo.
  • Prekrojené žemle opražíme nasucho na rozohriatej grilovacej panvici dochrumkava.
  • Medzitým si olejový nálev z mäsa prelejeme na panvicu a zatiahnite plátky mäsa. Mäso opražíme domäkka.
  • Po upečení mäsa následne presypeme do panvice cibuľu nakrájanú na kolieska. Vo výpeku opečieme cibuľu.
  • Vnútorné časti žemlí potom potrieme vrstvou plnotučnej horčice a pokvapkáme trochou olejového výpeku z panvice.
  • Na spodnú časť žemle položíme voňavé kúsky upečeného bravčového mäsa, pridáme opečenú cibuľu a prikryjeme vrchnou časťou žemle.
  • Podávame teplé a čerstvé. Dobrú chuť!

TIP: Pripravte si k domácej cigánskej aj domáce žemle

Cigánska v žemli je obrovská pochúťka a hravo sa dá pripraviť doma. A čo tak si k nej upiecť aj vlastné žemle? Verte, že s práve upečenými chrumkavými žemľami bude domáca cigánska pečienka chutiť ešte lepšie!

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky

  • 70 ml oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 3 až 3,5 dl vody
  • 20 g droždia
  • 1 vajce (na potretie)
  • na posypanie semienka, hrubozrnná soľ

Postup: Z vody, cukru a droždia pripravíme kvások. V miske zmiešame múku a soľ a pridáme olej aj kvások. Cesto dobre vymiesime a necháme ho kysnúť aspoň 1 hodinu. Potom cesto trošku roztiahneme na podložke a vykrojíme pohárom žemle.

Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a nakrojíme do kríža. Potrieme rozšľahaným vajcom a podľa chuti posypeme sezamom, ľanovými semienkami, rascou alebo soľou. Pri teplote 180 °C pečieme asi 20 minút. 

Článok aktualizovaný 7.12.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Magdaléna Križanová

Magdaléna Križanová

11.12.2021 17:19

Mňam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

12.12.2021 06:23

Jednoduchá a rýchla.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

12.12.2021 12:16

Pochuťka

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

13.12.2021 08:58

Také mäsko robím,ale k tomu kapusta a knedľa je to výborné

Vaše meno:

Natália Šugrová

Natália Šugrová

13.12.2021 16:09

Hneď sa mi slinky zbiehajú :) jednoduchý, no veľmi chutný recept

Vaše meno:

Kristína Mušková

Kristína Mušková

16.12.2023 19:05

Pravidelne pečiem domáce hamburgery, takže toto musím vyskúšať tiež

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

17.03.2024 16:40

Robievam mame radi mnamkýýý

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.