Atmosféra Vianoc sa nám okrem iného spája aj s obľúbenými vianočnými trhmi. Sú čarovné aj pre vôňu vareného vína či vianočného punču a iných dobrôt, pri ktorých sa môžeme stretnúť navyše s tými, na ktorých nám záleží. K trhom patrí rozhodne aj tradičná bravčová cigánska pečienka.
Aj tento rok sa trhy konajú v rôznych mestách a je pravdou, že bývajú naozaj plné ľudí. Chutné dobroty a špeciality zo stánkov si ľahko vieme pripraviť aj doma a obvykle omnoho lacnejšie. Ak sa aj vám zbiehajú slinky na voňavú cigánsku pečienku s poriadnou dávkou cibule a horčice, poďte si ju spolu s nami pripraviť.
Odporúčame: Pečeňový nákyp: Nedeľný obed pre skutočných gurmánov
Domáca cigánska pečienka – ingrediencie na 4 porcie:
- 400 gramov bravčovej krkovičky
- 4 čerstvé žemle
- 2 väčšie cibule
- plnotučná horčica
- cesnak
- olej
- mletá červená paprika
- soľ
TIP: Pre fit verziu s nižším množstvom kalórií si môžete takúto domácu cigánsku bez problémov pripraviť namiesto bravčového mäsa z kuracích alebo morčacích pŕs. Verte, že si pochutnáte. Pri príprave domácej cigánskej nie je problém potrieť žemle podľa chuti dijonskou horčicou, ak ju obľubujte.
Pozri aj: Rýchla tuniakova nátierka s vajíčkom: Jemná pomazánka na chlebík
Cigánska v žemli – postup prípravy:
- Mäso nakrájame na väčšie rezne, jemne ich vyklepeme a naložíme do zmesi oleja, pretlačených strúčikov cesnaku, štipky mletej sladkej červenej papriky a soli.
- Mäso necháme v zmesi naložené minimálne dve až tri hodiny, ideálne však dlhšie, aby sa napilo.
- Prekrojené žemle opražíme nasucho na rozohriatej grilovacej panvici dochrumkava.
- Medzitým si olejový nálev z mäsa prelejeme na panvicu a zatiahnite plátky mäsa. Mäso opražíme domäkka.
- Po upečení mäsa následne presypeme do panvice cibuľu nakrájanú na kolieska. Vo výpeku opečieme cibuľu.
- Vnútorné časti žemlí potom potrieme vrstvou plnotučnej horčice a pokvapkáme trochou olejového výpeku z panvice.
- Na spodnú časť žemle položíme voňavé kúsky upečeného bravčového mäsa, pridáme opečenú cibuľu a prikryjeme vrchnou časťou žemle.
- Podávame teplé a čerstvé. Dobrú chuť!
TIP: Pripravte si k domácej cigánskej aj domáce žemle
Cigánska v žemli je obrovská pochúťka a hravo sa dá pripraviť doma. A čo tak si k nej upiecť aj vlastné žemle? Verte, že s práve upečenými chrumkavými žemľami bude domáca cigánska pečienka chutiť ešte lepšie!
Ingrediencie:
-
500 g hladkej múky
- 70 ml oleja
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 3 až 3,5 dl vody
- 20 g droždia
- 1 vajce (na potretie)
- na posypanie semienka, hrubozrnná soľ
Postup: Z vody, cukru a droždia pripravíme kvások. V miske zmiešame múku a soľ a pridáme olej aj kvások. Cesto dobre vymiesime a necháme ho kysnúť aspoň 1 hodinu. Potom cesto trošku roztiahneme na podložke a vykrojíme pohárom žemle.
Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a nakrojíme do kríža. Potrieme rozšľahaným vajcom a podľa chuti posypeme sezamom, ľanovými semienkami, rascou alebo soľou. Pri teplote 180 °C pečieme asi 20 minút.
Článok aktualizovaný 7.12.2023