Prácu v kuchyni, respektíve prípravu jedla, nám v súčasnej dobe uľahčujú mnohí rôznorodí pomocníci, o ktorých gazdinky mohli v minulosti len snívať. Spomenúť môžeme napríklad parný hrniec, vďaka ktorému sa čas prípravy niektorých pokrmov neporovnateľne skráti. Mnohí si zase nevedia predstaviť život bez mikrovlnnej rúry, vďaka ktorej nie je potrebné ohrievať jedlo na sporáku, ale za pár minút je teplé práve vďaka mikrovlnke.
Neoddeliteľnou súčasťou kuchyne by však mal byť aj kvalitný mixér, stolný či ponorný. Tohto pomocníka často využívame najmä vtedy, keď chceme nejaké ingrediencie vymiešať dohladka, teda napríklad pri príprave smoothie nápojov či chutných krémových polievok.
Pre klasický, týčový či smoothie mixér však nájde oveľa väčšie využitie, než by sme čakali. Tu je 13 skvelých trikov s použitím mixéra – niektoré možno poznáte, no mnohé vás isto prekvapia!
1. Príprava orechového masla
Vedeli ste o tom, že pomocou kvalitného stolného mixéru si môžete doma vyrobiť prakticky to najkvalitnejšie arašidové či orechové maslo bez rôznych konzervantov a iných neželaných prídavných látok? Arašidy alebo akékoľvek orechy stačí vopred nasucho opražiť na panvici a následne mixovať do hladka.
Dochutiť môžeme štipkou soli alebo naopak trochou sladidla. Mixovať môžeme do úplne hladkej konzistencie, no rovnako môžeme v masle ponechať aj nerozmixované kúsky orechov.
Odporúčame: Šťavnaté a hlavne mäkké mäso na počkanie: Zázračný trik od babičiek, ktorý funguje
Zdroj: Depositphotos
2. Príprava rastlinného mlieka
Nielen domáce orechové maslo, ale aj domáce rastlinné mlieko (ryžové, ovsené, mandľové, sójové, kokosové) sa dá vyrobiť s použitím kvalitného stolného mixéra so silným motorom. Ako na to? Vo všeobecnosti platí, že vybranú surovinu stačí zaliať vodou, rozmixovať a následne pretlačiť cez gázu. Držať sa môžete pomeru 1:10 – 1 l vody na 100 g suchej ingrediencie. Ak pripravujete rastlinnú náhradu mlieka z orechov, vhodné je ich vopred namočiť do vody, pokojne aj na noc.
3. Výroba práškového cukru
Minul sa vám práškový cukor a práve teraz ho nevyhnutne potrebujete? Nie, nemusíte rýchlo bežať do obchodu. V prípade núdze postačí aj kryštálový cukor a mixér. Cukor v mixéri dôkladne rozmixujeme na prášok a môžeme použiť podľa potreby.
4. Domáca strúhanka
Výroba domácej strúhanky nie je ničím netradičným ani náročným. Ak vám zostanú suché rožky alebo pečivo, vhoďte ho do sekáčikového mixéru, poriadne pomixujte a strúhanka je na svete. Stačí uskladniť v dobre uzatvárateľnej nádobe a vytiahnuť pri obaľovaní rezňov.
5. Mletie kávy
Vôni a chuti kávy z čerstvo namletých kávových zŕn sa skrátka nič nevyrovná. Ak nemáte doma mlynček na kávové zrná, pokojne ich hoďte do kvalitného mixéra a razom si môžete vychutnať lahodnú šálku kávy.
6. Domáca ryžová alebo ovsená múka
V kvalitnom mixéri môžete pomlieť aj rôzne obilniny, napríklad ryžu, ale aj ovsené vločky či pohánku. Takto jednoducho získate múku, ktorú budete môcť použiť pri zdravšom varení a pečení. Napríklad pomleté ovsené vločky sú skvelé aj na pečenie muffinov, bábovky či zahustenie polievok a omáčok. Vyskúšajte, neoľutujete!
7. Cesto na palacinky
Máte problém s vymiešaním palacinkového cesta? Zostávajú vám v ňom vždy nejaké hrudky? V tom prípade sa nabudúce netrápte ručným miešaním a ingrediencie na cesto rovno vymixujte v mixéri. Palacinkové cesto bude vďaka mixéru krásne hladké a tekuté a vám to uľahčí veľa roboty a nervov.
Odporúčame: Strelícia kráľovská – majestátna kráska z juhu Afriky u vás doma
Zdroj: Depositphotos
8. Drvenie ľadu
Výkonný mixér bez problémov podrví aj ľad. Ak potrebujete ľad nadrviť, napríklad na prípravu domácich alkoholických alebo nealkoholických kokteilov, neváhajte na to využiť práve mixér. Či je mixér vhodný aj na drvenie ľadu, obvykle nájdete v návode na použitie.
9. Domáca zmrzlina
Pri studených dobrotách na chvíľu ešte zostaneme. Ak máte výkonný mixér, ktorý je vhodný aj na drvenie ľadu, v tom prípade si poradí aj so zamrznutým ovocím. A pokiaľ máte dobrý mixér a zamrznuté ovocné plody, poľahky si vyrobíte rôznorodé mrazené pochúťky – nanuky alebo zmrzlinu.
Použiť môžete zmrazené banány, broskyne, marhule či bobuľové plody. Do mixéra tiež môžete pridať trošku rastlinného mlieka alebo smotanu, prípadne med či citrónovú šťavu. Rozmixujte dohladka, prelejte do vhodných nádobiek a uskladnite v mrazničke.
10. Nátierky
Domáce nátierky sú skvelou voľbou na raňajky, desiatu či olovrant a hoc aj na ľahšiu večeru. Ak nechcete nátierky pripraviť len vymiešaním surovín, ale chcete, aby mala nátierka jednotnú krémovú konzistenciu, rozhodne použite práve mixér. Použitím mixéra môžete rýchlo získať ľahký tvarohový, vajíčkový, rybičkový či avokádový krém. Mixér je tiež skvelým pomocníkom pri príprave nátierok zo strukovín, teda cícera, fazule či šošovice.
11. Chilli papričky
Pestujete si vlastné chilli papričky, prípadne rôzne bylinky? Sušenie patrí k najlepším spôsobom, ako ich dlhodobo uskladniť a využívať v kuchyni pri varení a pečení. Dôkladne vysušené chilli papričky možno rozomlieť na vločky a uskladniť vo vhodnej nádobke. Podobne, ak máte väčšiu úrodu domácich byliniek, môžete ich vysušené zľahka nasekať v mixéri. Pre tento účel úplne postačí aj mixér s nižším výkonom.
12. Mäso na fašírky alebo hamburgery
Kvalitný mixér možno použiť aj na mixovanie mäsa, napríklad kuracieho, morčacieho či rybieho. Mäso stačí nakrájať na menšie kúsky a hodiť do mixéra. Následne postačí pridať koreniny a ďalšie ingrediencie, ako napríklad vajíčka a zmes na prípravu fašírok či domácich hamburgerov na gril je hotová.
13. Zemiakové pyré
Obľubujete zemiakové pyré, ktoré je úplne jemné, vyšľahané dohladka a bez najmenších kúskov zemiakov? V tom prípade neváhajte pri jeho príprave použiť práve tyčový alebo stolový mixér. Samozrejme, aj ručne vyšľahané pyré je skvelé, no nikdy nedosiahne takú konzistenciu, ako pyré vymixované mixérom.
Odporúčame: Ako urýchliť varenie? Spoznaj s nami super triky!