Určite sa už každý z nás musel aspoň raz v živote popasovať s nádchou. Nádcha býva často nepríjemná, komplikovaná a zdĺhavá. Vo väčšine prípadov sa pridruží aj bolesť hlavy a celkový diskomfort.
Ak máte pocit, že ste už vyskúšali v boji s ňou všetky možnosti, stavte na silu prírody. Počuli ste už o nádchovníku alebo inak aj rýmovníku? Táto rastlina si vie poradiť nielen s nádchou, ale aj s radom iných zdravotných problémov.
Odporúčame: Domáci skorocelový sirup: Čo lieči, ako si ho pripraviť a užívať?
Ako nádchovník spoznať
Nádchovník, rýmovník alebo aj Plectranthus amboinicus a jeho iné známe druhy, je čarovnou rastlinou, ktorú by ste mali bezpochyby pestovať vo svojej domácnosti. Často však natrafíte aj na pomenovanie Kubánske oregano. Táto rastlina sa vám za vašu starostlivosť odmení svojou liečivou silou, vďaka ktorej môžete vyriešiť nejeden problém.
Vo všeobecnosti poznáme jeho 350 druhov a najlepšie sa mu darí na kontinentoch ako Ázia, Austrália či Afrika. Nádchovník má ostro krojené cik-cakovité listy, ktoré sú hrubšie, no krehké. Rastlina zvyčajne dorastá do 20 cm, no jej výhony môžu dorastať až do metra. Pravidelným zastrihávaním a tvarovaním viete dosiahnuť jej bohatý kríčkovitý tvar.
Pozri aj: Levanduľa lekárska sa nestratí v žiadnej domácnosti: Ani nevieš, ako ti pomôže
Nádchovník a účinky na naše zdravie
Táto nenápadná rastlinka v sebe ukrýva obrovské bohatstvo. Listy obsahujú silicu, ktorá svojou vôňou pripomína kombináciu eukalyptu, medovky, mentolu i gáfru. Ako napovedá jej samotný názov, nádchovník je skvelým pomocníkom pri nádche a prechladnutí, už samotná ostrejšia silica dokáže uvoľniť upchatý nos. Pri prechladnutí pomáha aj čaj z nádchovníka. Dokáže si však poradiť aj s tráviacimi ťažkosťami či bolesťami hlavy.
Obsiahnutá silica má dezinfekčný účinok, a preto ju viete využiť aj pri ošetrení drobných poranení. A nielen to, nádchovník je prírodným repelentom, ktorý dokáže účinne odpudiť muchy, komáre, mole, vošky a iné druhy hmyzu. Okrem toho naše telo dokáže detoxikovať, jeho vôňa pomôže aj pri strese a úzkosti či pri bolestiach spojených s atritídou. Nádchovník je možné využiť aj v kuchyni na dochutenie duseného mäsa či polievok.
Zaujme ťa aj: Ďatelina lúčna v hlavnej úlohe: Tento ďatelinový sirup zaženie mnohé neduhy
Pestovanie nádchovníka
Pestovanie nádchovníka si nevyžaduje špeciálne podmienky. Viete ho preto pestovať nielen v byte, ale aj na balkóne či záhrade. Táto rastlinka obľubuje svetlo, a preto jej nájdite vhodné svetlé miesto. Dajte si však pozor na priame ostré slnečné lúče. Počas leta ho však pokojne presuňte na balkón či na terasu domu.
Nádchovník patrí medzi teplomilné rastlinky, pričom mu nevadí ani suchý vzduch. Zálievku však realizujte vtedy, keď je substrát úplne suchý. Ak sa bude rastlinke dariť, odvďačí sa vám tým, že sa krásne rozrastie a bude plná života. Doprajte jej preto viac priestoru a vhodný kvetináč.
Neprehliadni: Je harmančekový olej receptom na zdravie? Za vyskúšanie určite stojí!
Presádzanie nádchovníka
Ideálne obdobie pre presádzanie nádchovníka je jar (v rozmedzí marca až apríla). Podľa potreby ho možno presádzať aj dvakrát do roka. Nádchovník nie je príliš náročný na substrát, ideálne je však vhodné pri presádzaní použiť substrát s vyšším podielom piesku, ktorý je ľahko priepustný. Dbajte na to, aby mal zvolený kvetináč odtokový otvor.
Krásne rozrastanie rastlinky dosiahnete dostatočne veľkým priestorom v kvetináči a pravidelným štepením vrchných výhonkov. Rozmnožovanie nádchovníka je skutočne jednoduché, stačí rastlinku rozdeliť a presadiť alebo dať výhonky zakoreniť do vody.
Odporúčame: Stonkový zeler je obľúbený nielen medzi celebritami: Je na ňom niečo špeciálne?
Využitie nádchovníka
Nádchovník možno využiť na mnoho spôsobov a pripraviť z neho napríklad liečivý sirup, čaj proti nádche i tinktúru. Ako inšpiráciu vám prinášame jednoduchý spôsob, ako z neho pripraviť tinktúru, ktorú využijete na posilnenie imunity.
Na tinktúru budete potrebovať:
- Asi 20 – 25 listov nádchovníka
- 500 ml 80 % alkoholu
Listy nádchovníka poriadne premyte pod vodou a následne ich pokrájajte. Nakrájané listy preložte do tmavšej nádoby a zalejete pripravenou dávkou alkoholu. Takto naloženú zmes necháte lúhovať na tmavšom suchom mieste približne mesiac. Nálev nezabudnite pravidelne premiešavať. Precedenú tinktúru skladujeme v tmavej fľaške. Tinktúru si potom dávkujeme každý deň po 20 kvapiek.
Inšpiruj sa: Skús pestovanie potočnice i ty! Dostane ťa jej chuť aj účinky