V čase, kedy po celom svete zúri pandémia a ešte stále nebola dosiahnutá kolektívna imunita z hromadného očkovania, je opatrnosť naozaj na prvom mieste. S týmto vyhlásením súhlasia aj odborníci, ktorí si dokonca myslia, že na mieste je aj dezinfekcia potravín po príchode z obchodu. Viete, ako ju správne vykonávať?
Šanca je nízka, no existuje
Koronavírus sa prenáša primárne z človeka na človeka kvapôčkami, to je všetkým veľmi dobre známa informácia. Existuje však malá šanca, že vírus získate z potravín, ktoré si prinesiete domov z obchodu alebo z predmetov priamo v ňom, napríklad z nákupného košíka.
Aj preto je dôležitá ostražitosť. V prvom rade je viac než vhodné nosiť dezinfekciu stále so sebou a utrieť si pred použitím rúčku nákupného košíka alebo použiť jednorazové rukavice. V obchode si nechytajte tvár ani oči a používajte bezhotovostnú platobnú metódu. Výbornou a veľmi bezpečnou alternatívou zostáva aj donáška potravín.
Bude sa ti páčiť: Myslíš, že je sushi zdravé? Nie každé, tvrdí dietológ!
Dezinfekcia tašiek aj obalov
Zostávame však pri alternatíve, že ste s potravinami s obchodu prišli domov. Ako sa postarať o to, aby ste si do domu či bytu nezaniesli vírusy ani baktérie? Ak máte tú možnosť, potraviny vybaľte z ich originálnych obalov (napr. ovocie a zeleninu či cestoviny z plastu) do vlastných nádob ihneď po príchode domov.
Znovupoužiteľné nákupné tašky nechajte pár dní postať v garáži alebo ich jednoducho vyperte či umyte. Čo sa konzerv týka, pokojne ich umyte vo vode so saponátom a na ďalšie potraviny môžete použiť napríklad antibakteriálne vreckovky alebo dezinfekciu v spreji.
Inšpirácia pre teba: TOP popínavé rastliny do záhrady: Ktoré skrášlia okolie domu?
Vyberajte starostlivo
Čo sa samotných potravín (ktoré nie sú balené, ale voľné) týka, už v obchode vyberajte naozaj starostlivo. Berte plody, ktoré nie sú poškodené či obité a tie, ktoré vyzerajú čo možno najčerstvejšie. Ak predsa kúpite plod, ktorý je nahnitý, starostlivo ho obrežte.
Pred manipuláciou s potravinami si dôkladne umyte ruky a umyte aj samotné potraviny. Odborníci na hygienu tak odporúčajú urobiť pod tečúcou vodou po dobu niekoľkých sekúnd, pri špinavšom ovocí a zelenine si pomôžte na to určenou kefkou. Umývanie plodov saponátom sa vyslovene neodporúča. Čo však môžete urobiť je plody následne dôkladne vysušiť a po ukončení manipulácie s potravinami si opäť poriadne umyť ruky.