S jasnou vidinou predĺženia čerstvosti potravín ich najčastejšie strkáme priamo do chladničky. Pravdou však je, že niektorým týmto ťahom len a len poškodzujeme a na čerstvosti im skôr uberáme. Potom sa stáva, že končia v koši a s nimi aj naše vyhodené peniaze.
Naučte sa, ktoré potraviny nepatria do chladničky za žiadnych okolností a prečo to tak je. Potom už len rýchlo utekajte k tej vašej a povyberajte potraviny, ktoré tam nemajú byť. Ušetríte si veľa nervov, ale aj rodinných úspor.
Zemiaky, cibuľa a cesnak
Sú potraviny, ktoré síce zbožňujú chlad a tmu, no nie práve chlad, ktorý produkuje chladnička. Patria medzi ne napríklad zemiaky, ktoré v chladničke strácajú škrob, čo určite nikto z nás nechce.
Ďalšími adeptmi nevhodnými do chladničky sú cibuľa a cesnak, čo je zelenina, ktorá neznáša vlhko, najmä ak je ešte vcelku. Nenakrojenú cibuľu a neotvorenú hlavičku cesnaku nechajte na chladnom a suchom mieste. Inak hrozí, že z cibule sa stane plesnivá guľa s kašovitou konzistenciou a cesnaku bude chýbať povestná sila.
Zaujme ťa: RECEPT: Priprav si obľúbené a chutné Oreo cupcakes
Paradajky či melón
Paradajky máme v chladničke všetci a my hovoríme, že je čas na zmenu, pretože vďaka chladničke strácajú chuť aj farbu. Nechajte ich vonku na kuchynskej linke, kde pekne dozrievajú. Ak sú už príliš mäkké, je čas ich spracovať.
Podobne je to s neotvoreným melónom. Ani ten nepatrí do chladničky, aj keď vieme, že v lete chutí najlepšie vychladený. Takto nestráca antioxidanty a chutí vynikajúco. Pozor, toto pravidlo sa netýka len červeného melónu, ale aj žltého a ostatných odrôd.
Vyber to ovocie!
Chutia lepšie, keď nie sú v takom extrémnom chlade. Reč je o niektorých druhoch ovocia, akými sú napríklad jablká. Načo ich dávať do chladničky, keď budú dlhšie čerstvé na kuchynskej linke? V prípade, že sa nezjedia do dvoch týždňov, potom ich dajte do chladničky, aby ste ešte predĺžili ich životnosť.
Posledným kúskom, ktorý do chladničky nepatrí (kým nie je príliš zrelé), je avokádo. Ak ho necháte vonku a spapáte včas, nič sa nevyrovná jeho chuti z kuchynskej linky. Zostane totiž pekne krémové. Keď už začne mäknúť, jeho životnosť predĺžite chladničkou, ale pozor, len na deň či dva!
Vyskúšaj: Reflexné body na ruke ako prvá pomoc pri bolestiach. Ktoré to sú?