Povieme ti, ktoré potraviny nepatria do chladničky a prečo

S jasnou vidinou predĺženia čerstvosti potravín ich najčastejšie strkáme priamo do chladničky. Pravdou však je, že niektorým týmto ťahom len a len poškodzujeme a na čerstvosti im skôr uberáme. Potom sa stáva, že končia v koši a s nimi aj naše vyhodené peniaze.

 

Naučte sa, ktoré potraviny nepatria do chladničky za žiadnych okolností a prečo to tak je. Potom už len rýchlo utekajte k tej vašej a povyberajte potraviny, ktoré tam nemajú byť. Ušetríte si veľa nervov, ale aj rodinných úspor.

 

Zemiaky, cibuľa a cesnak

Sú potraviny, ktoré síce zbožňujú chlad a tmu, no nie práve chlad, ktorý produkuje chladnička. Patria medzi ne napríklad zemiaky, ktoré v chladničke strácajú škrob, čo určite nikto z nás nechce.

 

Ďalšími adeptmi nevhodnými do chladničky sú cibuľa a cesnak, čo je zelenina, ktorá neznáša vlhko, najmä ak je ešte vcelku. Nenakrojenú cibuľu a neotvorenú hlavičku cesnaku nechajte na chladnom a suchom mieste. Inak hrozí, že z cibule sa stane plesnivá guľa s kašovitou konzistenciou a cesnaku bude chýbať povestná sila.

 

Zaujme ťa: RECEPT: Priprav si obľúbené a chutné Oreo cupcakes

cibuľa a cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Paradajky či melón

Paradajky máme v chladničke všetci a my hovoríme, že je čas na zmenu, pretože vďaka chladničke strácajú chuť aj farbu. Nechajte ich vonku na kuchynskej linke, kde pekne dozrievajú. Ak sú už príliš mäkké, je čas ich spracovať.

Podobne je to s neotvoreným melónom. Ani ten nepatrí do chladničky, aj keď vieme, že v lete chutí najlepšie vychladený. Takto nestráca antioxidanty a chutí vynikajúco. Pozor, toto pravidlo sa netýka len červeného melónu, ale aj žltého a ostatných odrôd.

paradajky a melón

Zdroj: Shutterstock®

Vyber to ovocie!

Chutia lepšie, keď nie sú v takom extrémnom chlade. Reč je o niektorých druhoch ovocia, akými sú napríklad jablká. Načo ich dávať do chladničky, keď budú dlhšie čerstvé na kuchynskej linke? V prípade, že sa nezjedia do dvoch týždňov, potom ich dajte do chladničky, aby ste ešte predĺžili ich životnosť.

 

Posledným kúskom, ktorý do chladničky nepatrí (kým nie je príliš zrelé), je avokádo. Ak ho necháte vonku a spapáte včas, nič sa nevyrovná jeho chuti z kuchynskej linky. Zostane totiž pekne krémové. Keď už začne mäknúť, jeho životnosť predĺžite chladničkou, ale pozor, len na deň či dva!

 

Vyskúšaj: Reflexné body na ruke ako prvá pomoc pri bolestiach. Ktoré to sú?

avokádo

Zdroj: Shutterstock®

9 komentárov
Milka Damašková

Milka Damašková

17.03.2018 00:38

Kedysi som nechápala, prečo moja príbuzná vždy prinesie banány, ktoré sú celé čierne..potom som sa niekde dočítala, že sa to stáva, ak sa skladujú v chladničke- a záhada bola vyriešená :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

17.03.2018 08:40

To ani do chladničky nedávam.

Vaše meno:

benynka

benynka

17.03.2018 10:40

jablká a rajčiny dávam do chladničky a postupne vyberiem na pár dní dopredu aby sa ohriali...ale 2 týždne nechať jablká v kuchyni to asi len keď sa kupujú ešte nedozreté

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

17.03.2018 15:45

nezistila som žiadny môj prehrešok v tomto článku

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

17.03.2018 16:27

Aha, zas som o niečo múdrejšia. Ja som dávala melon do chladničky, lebo som si myslela,že ked je na drese,tak zhnije.. A paradajky mám vždy v chladničke..No odteraz to zmením. Cibuľu a cesnak nedávam do chladničky, a zemiaky už vôbec nie .!!!!

Vaše meno:

Lenka Meravá

Lenka Meravá

17.03.2018 19:14

Takto to u nas funguje

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

17.03.2018 21:24

Ja som voľakedy banány tiež dávala do chladničky... ale už nie :) tiež boli veľmi skoro čierne

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

17.03.2018 23:47

poučný článok.Rajčiny veru tiež dávam do chladničky a tiež prekrojený melón.Budem to musieť zmeniť.

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

21.03.2018 15:34

cibulu, cesnak a v lete melón mám v chladničke. ani som nevedela že je to nesprávne.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE