Kyslá kapusta, cesnak, cibuľa, zázvor – toto všetko začína v našich domácnostiach pomaly, ale isto zapĺňať prázdne miesta po zmrzlinových tortách, výrobníkoch ľadu, chladených nápojoch a všetkých tých osviežovačoch rozhorúčeného organizmu. Jeseň so sebou však automaticky prináša aj zvýšenú potrebu sa vnútorne zohriať a zásobiť sa vitamínmi. Práve preto sme si dnes posvietili na zdravie a lahôdku v jednom – kyslú kapustu. Recept na kyslú kapustu, ktorý vám dnes prinášame, jednoducho neprehliadnite!
Neprehliadni: Prepeličie vajíčka: Pozri sa, čo obsahujú a prečo ich používať!
Vitamínová bomba
Kyslú kapustu už naši dávni predkovia považovali za vitamínovú bombu a súdok s touto pochutinou, plnou prospešných látok, nemohol chýbať v žiadnej domácnosti. Avšak, nie je kyslá kapusta ako kyslá kapusta. Tá, ktorú si kúpite v bežných potravinách, býva totiž často na míle vzdialená od tej, ktorú si pripravíte samy doma. Okrem toho, že ani zďaleka neobsahuje toľko cenných látok, ako tá domáca, ešte si spolu s kapustou z obchodu domov prinesiete aj veľké množstvo konzervačných látok, ktoré vaše telo skutočne nepotrebuje.
Bakteriálne kvasenie
Zrejme vás neohúrime žiadnou novinkou, keď povieme, že za svoju unikátnu chuť vďačí kyslá kapusta bakteriálnemu kvaseniu. Pripravuje sa z bielej kapusty, najemno nastrúhanej. A práve kvasenie je proces, ktorým sa z čerstvej zeleniny nestratí ani zrnko cenných živín. Kyslá kapusta je doslova preplnená vitamínmi B, C, E, K, vlákninou, antioxidantmi, draslíkom, vápnikom, železom, fosforom, mangánom a horčíkom.
Obsahuje tiež laktobacily, takže je prírodným živým probiotikom. Vďaka tomuto vzácnemu obsahu vám kyslá kapusta posilní imunitu, trávenie, dopomôže k detoxikácii organizmu a štíhlej línii a v neposlednom rade dokáže liečiť žalúdočné vredy.
Vedeli ste, že kyslá kapusta, resp. kapusta celkovo spomaľuje starnutie? Obsahuje betakarotén, ktorý chráni pokožku pred poškodením pri nadmernom slnení sa. Je v nej tiež obsiahnutý vitamín E, ktorý patrí medzi najlepšie antioxidanty a rovnako chráni bunky pred starnutím. Tento vitamín je skvelým bojovníkom proti oxidačnému stresu.
Odporúčame: Recept na tekvicové rizoto trochu inak: Toto mu dodá šmrnc!
Zabraňuje vzniku rakoviny aj Alzheimera
Kyslá kapusta má takisto antibiotické a protirakovinové účinky, znižuje hladinu zlého cholesterolu aj krvný tlak. Je prevenciou Alzheimerovej choroby, nuž a samozrejme prechladnutia a chrípky. Priaznivo pôsobí aj na nervovú sústavu. Podporuje tvorbu krvi, preto pozor, ak trpíte poruchou zrážanlivosti krvi. Narozdiel od čerstvej kapusty, tá kyslá nespôsobuje nadúvanie. Výbornou správou je, že sto gramov kyslej kapusty obsahuje len 17 kalórií. Nie je však vhodná pre ľudí s histamínovou intoleranciou.
Či už si ju vychutnávate len tak, práve preloženú zo súdka do misky alebo ju využívate k dusenému mäsu, do segedínskeho gulášu, kapustnice či k zemiakovým knedliam, kapustníkom a strapačkám, surovú, varenú, dusenú či pečenú, robíte dobre. Avšak pozor – varením zároveň zbavujete kyslú kapustu jej najvzácnejších zložiek, predovšetkým vitamínu C. Najlepšia a najzdravšia je teda surová.
Inšpiruj sa: Recept na domácu vegetu: Zdravá, poctivá a vhodná aj pre deti
Naložte si kapustu samy!
Jesennú odrodu bielej hlávkovej kapusty, samozrejme zdravú a neporušenú, rozkrojte na menšie časti, vykrojte hlúb a kapustu postrúhajte najemno (prípadne si kúpte už pokrájanú priamo od pestovateľa). Kapustu dochuťte podľa potreby a to soľou, novým korením, bobkovým listom a celou rascou. Môžete pridať aj cesnak a cibuľu – jednu cibuľu na jednu kapustu, ale nemusíte.
Na spodok súdka uložte zopár listov viniča alebo celých listov, ktoré vám zostali z kapusty. Nastrúhanú kapustu natlačte poriadne do suda (ideálne kameninového, ale vhodný je aj keramický). Natláčajte ju po vrstvách. Ak kapusta pustila nejakú vodu, odoberte ju preč. Dôkladne utlačenú kapustu v súdku prikryte vrchnákom a ten zalejte vodou.
Vodu priebežne dolievajte. Je nežiadúce, aby sa ku kapuste dostal vzduch, inak by zhnila, preto je dôležité, aby vrchnák nezostal suchý. Kapustu nechajte kvasiť minimálne mesiac, ideálne pri teplote okolo 15 °C.
Aktualizovaný článok: 3.10.2022
11 komentárov
Anna Kristova
07.10.2022 14:04Kyslá kapusta je najzdravšie jedlo v zimnom období.
Anton Marek
18.12.2018 13:04Kyslá kapusta je super, mali by sme jej viac konzumovať.
Marta Hollá
01.10.2018 09:59ja ju doslova milujem ♥
Patrik Podmanický
28.09.2018 23:19Veru, tej vlastnej, domácej sa nevyrovná žiadna. Neviem si predstaviť, že by sme nemali na zimu súdok s kvasenou kapustou. treba sa o ňu starať, no tá starosť sa určite vyplatí.
Anton Marek
28.09.2018 12:53Keď som bol dieťaťom, tak som kyslú kapustu nemal rád, ale teraz ju milujem, hlavne keď viem aká je prospešná.
Martina Zahoranová
24.09.2018 17:32kapustu si nakladáme každý rok pretože ju milujeme
Darina Božiková
24.09.2018 14:15teraz už nakladáme iba do malého 15litrového kamenáčika,ale doma sme mávali kapustu v sude /obuli sa čižmy ,ktoré boli v lete odložené so sudom a šľapalo sa/.
Jana Komadová
23.09.2018 16:59Milujem kyskú kapustu a každý rok ju tlačím do suda niet nad domácu
Mária Maxianová
23.09.2018 16:32chystáme sa nakladať, ale nie do suda, ale do pohárov
Mária Chromíková
23.09.2018 14:05žiaľ kapustu už nenakladáme ,pamätám si z mladosti ako sme ju nakladali do veľkého dreveného suda.
Ľubica Šťastná
23.09.2018 07:19Najlepšia a najzdravšia je naozaj surová, radi nakladáme.