Častokrát príde bez akéhokoľvek varovania. Len zrazu lapáte po dychu, s rukou na hrudi a pádom na zem. Infarkt môže byť prudký, náhly a častokrát smrteľný. Nepočúva a ani nečíta sa o tom ľahko, no pritom prevencia je prvoradá.
Ako nám prezradil dlhoročný kardiológ, niektorí pacienti nemusia mať vôbec príznaky infarktu a predsa sa dostaví. Už najmenší tlak na hrudi, bez akéhokoľvek pichania v srdci, by mal byť varovným signálom na to, aby ste urýchlene navštívili najbližšiu pohotovosť.
Dokonca je možné, že ste už infarkt prekonali a ani o tom neviete. Čo je v prípade infarktu najdôležitejšie? Budeme sa opakovať, ale prevencia. Dôležité je mať čisté artérie, ktoré by neblokovali prísun kyslíka do srdcového svalu. Ako na to? Poznáme tie najlepšie potraviny, vďaka ktorým sa môžete ochrániť pred vznikom infarktu!
Shutterstock®Avokádová nátierka verzus margarín
Nie je margarín ako margarín a rovnako nie je maslo ako maslo. Zatiaľ čo väčšina z nás si na chlieb natiera rôzne rastlinné nátierky, tí, ktorí dbajú na svoje zdravie, siahajú radšej po avokádovej nátierke.
Avokádo totiž pomáha zlepšovať hladinu cholesterolu v krvi a to tým, že pomáha znižovať zlý cholesterol (LDL) a zvyšovať dobrý cholesterol (HDL). A práve HDL cholesterol pomáha udržiavať čisté artérie.
Olivový olej – tekuté zlato Stredomoria
Za studena lisovaný olivový olej je základom zdravej stredomorskej kuchyne, ktorá je známa nízkym výskytom srdcových ochorení. Obsahuje mononenasýtené tuky a polyfenoly, ktoré chránia cievy pred poškodením.
Ak v kuchyni nahradíte klasický tuk olivovým olejom, prospejete nielen srdcu, ale aj celkovému zdraviu. Najlepšie je používať ho v studenej kuchyni, napríklad do šalátov či na dochutenie hotových jedál.
Shutterstock®Granáty v jablku a zdravie
Čo ste si predstavili pod pojmom „granáty“? Žeby kôstky, ktoré sa nachádzajú v jablku? Možno sme vás v tejto chvíli trošku zmiatli, no mali sme na mysli granátové jablko, ktoré obsahuje fytonutrienty.
Tie pôsobia ako silné antioxidanty, ktoré, okrem pozitívneho vplyvu na našu pleť a celkové zdravie, majú blahodarný vplyv aj na artérie, ktoré chránia proti poškodeniu. Navyše, granátové jablko obsahuje oxid dusnatý, ktorý napomáha k priechodným artériám.
Listová zelenina – sila ukrytá v špenáte a kapuste
Špenát, kel alebo rukola sú nabité vitamínmi, minerálmi a predovšetkým dusičnanmi. Tie v tele podporujú tvorbu oxidu dusnatého, ktorý pomáha cievam zostať pružnými a priechodnými.
Listová zelenina je nízkokalorická, takže ju môžete zaradiť do jedálnička bez výčitiek. Čerstvé šaláty, smoothies alebo dusená príloha sú jednoduchým spôsobom, ako podporiť zdravie srdca každý deň.
Shutterstock®Aromatická škorica nielen do medovníčkov
Škoricu si spájame hlavne s Vianocami – veď je to tá najlepšia prísada do medovníčkov, ale aj do vareného vínka. A viete čo? Je to aj najlepšia korenina pre naše zdravie. Škorica znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň odstraňuje usadeniny v cievach. Je plná antioxidantov, ktoré majú blahodarný vplyv na srdcovo-cievny systém.
No uznajte, nestojí za to, aby sme ju konzumovali oveľa častejšie? Nezabúdajte si ju teda pridať do kávy alebo do nejakých pokrmov.
Losos a mastné ryby
Losos, makrela či sardinky patria medzi najlepšie prírodné zdroje omega-3 mastných kyselín. Tie sú nevyhnutné pre zdravie srdca, pretože chránia cievy pred zápalmi a podporujú správny rytmus srdca.
Pravidelná konzumácia rýb aspoň dvakrát do týždňa môže výrazne znížiť riziko infarktu. Navyše, tieto ryby sú chutné a dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov – od pečenia až po grilovanie.
Shutterstock®Brusnice nielen na „močák“
Brusnice sa zaraďujú medzi superpotraviny, ktoré majú neuveriteľný prínos pre naše zdravie. Určite ich mnoho z nás konzumuje hlavne kvôli zlepšeniu činnosti močového mechúra. No vedeli ste, že brusnice pôsobia aj proti zlému cholesterolu v krvi?
Áno, aj ony pomáhajú zvýšiť hladinu HDL cholesterolu v organizme a tým v konečnom dôsledku prispievajú k ochrane vášho srdca. Ak ste im doposiaľ neprišli na chuť (predsa len je špecifická), tak ochutnajte brusnicový džús, ktorý si môžete rozriediť podľa seba.
Orechy – chrumkavý elixír pre srdce
Mandle, vlašské orechy či lieskovce sú bohatým zdrojom zdravých tukov, ktoré prospievajú cievam. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu.
Stačí malá hrsť orechov denne, aby ste podporili pružnosť ciev a znížili riziko srdcovo-cievnych ochorení. Navyše, orechy sú skvelou alternatívou k sladkostiam, keď vás prepadne chuť na niečo malé.
Shutterstock®Ospevovaný zelený čaj
V poslednom rade nám nedá nespomenúť mnohými ospevovaný zelený čaj, ktorý je taký zázračný, pretože pomáha pri redukčnej diéte. Navyše je plný antioxidantov a katechínov, ktoré znemožňujú absorpciu cholesterolu z jedla do krvného obehu. Takže, ak sa navyše chcete ochrániť pred infarktom, mali by ste si dopriať šálku zeleného čaju oveľa častejšie.
Cibuľa a cesnak – silná dvojka pre zdravé cievy
Cibuľa a cesnak sú prirodzené „čističe“ ciev. Obsahujú sírne zlúčeniny, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak, regulovať cholesterol a zlepšovať cirkuláciu krvi.
Ich pravidelná konzumácia môže posilniť imunitu a zároveň ochrániť vaše srdce pred nadmerným zaťažením. Nebojte sa pridať cesnak do nátierky alebo cibuľu do šalátov – malé množstvo denne dokáže veľké veci pre vaše zdravie.
Strava ako kľúč k zdravému srdcu
Infarkt prichádza často nečakane, no práve preto má prevencia nezastupiteľné miesto. Popri pohybe, pravidelných prehliadkach a dostatku oddychu je práve pestrá a vyvážená strava jedným z najjednoduchších spôsobov, ako chrániť svoje srdce a cievy.
Ak zaradíte do jedálnička potraviny bohaté na antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny či vlákninu, môžete výrazne znížiť riziko upchatia artérií. Avokádo, orechy, zelený čaj, brusnice či losos sú len malým výberom z toho, čo vám môže pomôcť. Každodenné drobné rozhodnutia pri výbere potravín dokážu vytvoriť silnú obranu proti infarktu a prispieť k dlhšiemu, vitálnejšiemu životu.
Aktualizovaný článok: 25.09.2025