Častokrát príde bez akéhokoľvek varovania. Len zrazu lapáte po dychu, s rukou na hrudi a pádom na zem. Infarkt môže byť prudký, náhly a častokrát smrteľný. Nepočúva a ani nečíta sa o tom ľahko, no pritom prevencia je prvoradá. Ako nám prezradil dlhoročný kardiológ, niektorí pacienti nemusia mať vôbec príznaky infarktu a predsa sa dostaví. Už najmenší tlak na hrudi, bez akéhokoľvek pichania v srdci, by mal byť varovným signálom na to, aby ste urýchlene navštívili najbližšiu pohotovosť.
Dokonca je možné, že ste už infarkt prekonali a ani o tom neviete. Čo je v prípade infarktu najdôležitejšie? Budeme sa opakovať, ale prevencia. Dôležité je mať čisté artérie, ktoré by neblokovali prísun kyslíka do srdcového svalu. Ako na to? Poznáme tie najlepšie potraviny, vďaka ktorým sa môžete ochrániť pred vznikom infarktu!
Neprehliadni: Cesnakový čaj a jeho účinky: Neuveriteľné, čo všetko dokáže!
Avokádová nátierka verzus margarín
Nie je margarín ako margarín a rovnako nie je maslo ako maslo. Zatiaľ čo väčšina z nás si na chlieb natiera rôzne rastlinné nátierky, tí, ktorí dbajú na svoje zdravie, siahajú radšej po avokádovej nátierke. Avokádo totiž pomáha zlepšovať hladinu cholesterolu v krvi a to tým, že pomáha znižovať zlý cholesterol (LDL) a zvyšovať dobrý cholesterol (HDL). A práve HDL cholesterol pomáha udržiavať čisté artérie.
Zaujme ťa: Senovka grécka: Takto môžeš vďaka nej podporiť svoju ženskosť!
Granáty v jablku a zdravie
Čo ste si predstavili pod pojmom „granáty“? Žeby kôstky, ktoré sa nachádzajú v jablku? Možno sme vás v tejto chvíli trošku zmiatli, no mali sme na mysli granátové jablko, ktoré obsahuje fytonutrienty. Tie pôsobia ako silné antioxidanty, ktoré, okrem pozitívneho vplyvu na našu pleť a celkové zdravie, majú blahodarný vplyv aj na artérie, ktoré chránia proti poškodeniu. Navyše, granátové jablko obsahuje oxid dusnatý, ktorý napomáha k priechodným artériám.
Aromatická škorica nielen do medovníčkov
Škoricu si spájame hlavne s Vianocami – veď je to tá najlepšia prísada do medovníčkov, ale aj do vareného vínka. A viete čo? Je to aj najlepšia korenina pre naše zdravie. Škorica znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň odstraňuje usadeniny v cievach. Je plná antioxidantov, ktoré majú blahodarný vplyv na srdcovo-cievny systém. No uznajte, nestojí za to, aby sme ju konzumovali oveľa častejšie? Nezabúdajte si ju teda pridať do kávy alebo do nejakých pokrmov.
Pozri aj: Ako byť šik? Zisti, ako sa nosia nohavice so šatami a zažiar!
Brusnice nielen na „močák“
Brusnice sa zaraďujú medzi superpotraviny, ktoré majú neuveriteľný prínos pre naše zdravie. Určite ich mnoho z nás konzumuje hlavne kvôli zlepšeniu činnosti močového mechúra. No vedeli ste, že brusnice pôsobia aj proti zlému cholesterolu v krvi? Áno, aj ony pomáhajú zvýšiť hladinu HDL cholesterolu v organizme a tým v konečnom dôsledku prispievajú k ochrane vášho srdca. Ak ste im doposiaľ neprišli na chuť (predsa len je špecifická), tak ochutnajte brusnicový džús, ktorý si môžete rozriediť podľa seba.
Ospevovaný zelený čaj
V poslednom rade nám nedá nespomenúť mnohými ospevovaný zelený čaj, ktorý je taký zázračný, pretože pomáha pri redukčnej diéte. Navyše je plný antioxidantov a katechínov, ktoré znemožňujú absorpciu cholesterolu z jedla do krvného obehu. Takže, ak sa navyše chcete ochrániť pred infarktom, mali by ste si dopriať šálku zeleného čaju oveľa častejšie.