Leto je v plnom prúde a k horúcim letným dňom patrí aj dobré, ľahké jedlo. Hoci nás v posledných dňoch správy o Grécku určite netešia, dnes si ho pripomenieme jeho skvelým jedlom.
Aj keď pri slove Grécko väčšine ľudí príde na myseľ blankytná modrá voda a skvelá dovolenka, bol by hriech neochutnať, alebo si doma nepripraviť niektoré z ich výborných jedál. Napríklad na párty s témou Grécka. Veď pozrite a vyskúšajte !
Tzatziki
Mimoriadne chutný dip k mäsu. Tiež býva považovaný za predjedlo. Chutná a ľahká kombinácia jogurtu, šalátovej uhorky, cesnaku a kôpru. Mňam. Podáva sa zvyčajne s chlebom pita, horúcou žemľou, alebo mäskom. Ak si ho chcete pripraviť sama, budete potrebovať 2 šálky jogurtu bieleho, pokiaľ možno hustého gréckeho, uhorku (nastrúhate ju, alebo pokrájate na kocky), prelisovaný cesnak, trochu olivového oleja a kôpor. Všetko zmiešate a necháte chute prejsť. Vyskúšajte!
Cuketové guľôčky
Mimoriadne svieži a pikantný olovrant. Tiež sa podáva s tzatziki. Nastrúhajte cuketu, zmiešajte ju s posekanou mätou a chilli. Ak ich chcete sýtejšie, pokojne pridajte aj mleté mäso a vypražte ich. Celá rodina sa bude zalizovať.
Odporúčame prečítať: Prírodné afrodiziakum vo vašej chladničke
Moussaka
Tiež alternatíva mletého mäska. Pečený pokrm zložený z vrstiev mäsa, baklažánu, paradajkového pyré, cesnaku, cibule a korenín. Ako príloha sa väčšinou podávajú zemiaky, ale niektorí ľudia nedajú dopustiť na bešamelovú omáčku a syr.
Syr Feta
Tradičné jedlo. Solený tvarohový biely syr vyrobený z ovčieho mlieka. Má krémovú textúru a pikantnú dochuť. Býva súčasťou mnohých šalátov, práve pre svoju silnú chuť. Dokonca je chránený značkou EÚ, teda názov Feta musí označovať iba syr pôvodom z Grécka, zložený z ovčieho mlieka.
Odporúčame prečítať: Slnečnicové semienka pre krásnu pleť a vlasy
Spanakopita
Aj vegetariáni si prídu na svoje. Slaný koláč, zložený práve zo syra Feta, špenátu a ďalších prísad. Veľmi chutný a plný vitamínov. Škodou je, že gréci recept naň veľmi strážia, teda je ťažké dostať sa k originálu.
Dolmathakia
Alebo plnené listy viniča. A teda plnené samými dobrotami ako píniové oriešky, ryža, čerstvé bylinky. Dajú sa kúpiť v plechovkách ako polotovar, po prihriatí sa iba pokvapkajú citrónovou šťavou a smelo môžu jesť. Čiže takto si môžete chuť Grécka vychutnať aj doma, kdekoľvek na Slovensku.
Odporúčame prečítať: Slnečnicové semienka pre krásnu pleť a vlasy
Fasolada
Biela fazuľová polievka, dochutená paradajkovým pyré, čo jej dáva veľmi zaujímavú príchuť. Hutné a výživné zimné jedlo.
Gyros
Alebo klasika všetkých fastfoodov. Žiaľ, s originálom má pramálo spoločného. Predstavuje tenké plátky pečeného orezaného mäsa s cibuľou, paradajkami. V zvyšnej Európe sa podáva najmä s hranolkami.
Odporúčame prečítať: Polievky, vďaka ktorým ľahšie schudnete
Medová baklava
Dezert, obsahujúci orechy, med a bylinky a pečivo. Už len opis vyzerá skvele, ako božsky musí chutiť ?
Kourabiethes
Sú bohaté maslové sušienky z mandlí, ktoré sa bežne vyskytujú v Grécku . Je to doslova nebíčko rozpúšťajúce sa v ústach a budete chcieť viac a viac sušienok.
Gréci milujú svoje jedlo pripravené najmä z čerstvých surovín. Toto sa my Slováci môžeme od nich priučiť. Preto, ak sa náhodou chystáte na dovolenku do Grécka a nebojíte krízy, nezabudnite ochutnať ich národné špeciality a podeliť sa s nami o dojmy !
Odporúčame prečítať: Kuchárska kniha Letné a zimné nápoje (recenzia)
www.thinkstockphotos.com