Nadýchané cesto a jemný, akurát sladký, perfektne vyšľahaný a ochutený krém – spojenie, ktoré tvorí cupcake snov. A hoci ide o pomerne jednoduchý dezert, nie vždy je výsledok uspokojivý. Dajte preto na osvedčené krémy profesionálov a dajte si načas. Skvelý krém si ho žiada.
Muffiny nie sú zložité, je ale potrebné dodržiavať presné postupy. Aj malé detaily totiž môžu celý výsledok pokaziť. Dôležitým bodom je rovnaká teplota surovín, ktoré použijete. Tie, ktoré obvykle máte v chladničke si teda vyberte s predstihom, aby mali izbovú teplotu. Pri príprave cesta sa riaďte poučkou, že tekuté a suché ingrediencie sa najprv miešajú samostatne, až potom sa zapracúvajú do seba. Cesto tiež nesmiete miešať príliš, aby ste ho „nepremiešali“, to by sa muffiny nezodvihli a boli tuhé. Pri pečení rešpektujte vlastnosti vašej rúry, zvyčajne sa však odporúča piecť ich pri teplote 180 stupňov Celzia asi 20 – 25 minút.
Na základné cesto použite 250 g hladkej múky, 100 g cukru, 2 lyžičky prášku na pečenie a pridajte malú štipku soli. Z tekutých ingrediencií si pripravte 2 vajíčka, 200 ml mlieka a 85 g masla.
Krém č. 1: Šľahačka a mascarpone
Jedným z najobľúbenejších krémov pre zdobenie cupcakes je kombinácia šľahačky a tvarohu (prípadne mascarpone) v pomere 1:1. „Najskôr je potrebné vyšľahať samotnú šľahačkovú smotanu a potom pomaly pridávať tvaroh alebo mascarpone. Najdôležitejšie je šľahať skutočne pomaly, inak vám krém zredne,“ delí sa o svoje skúsenosti profesionálna cukrárka Olga Ceralová z Dortisimo.sk.
Krém č. 2: Bielky a maslo
Základný bielkovo-maslový krém predstavuje cukrársku klasiku, ktorú je možné použiť aj na cupcakes. Najskôr uvaríme vodu s cukrom a zvlášť vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do peny. Samotné bielky vyšľaháme na tuhý sneh a potom do nich postupne vmiešame uvarenú vodu s cukrom. Až na záver sa premiešajú obe hmoty dovedna – bielková a maslová. „Kombináciou bielkov a masla vzniká krém, s ktorým sa dobre pracuje a je možné ho ľubovoľne dochutiť, ale použiť sa dá aj v základnej verzii bez príchutí,“ vysvetľuje O. Ceralová.
Odporúčame: RECEPT: Svieže citrónové cupcakes – oblížeš si po nich všetky prsty!
Nebojte sa príchutí
Ak máte krém v dobrej konzistencii, prichádza čas na dochutenie. Prísady pridávajte postupne a pomaly, aby ste neprišli o dobre odvedenú prácu pri šľahaní krému. Vyskúšajte, okrem vanilky alebo čokolády aj redukované ovocie alebo škoricu. Pokiaľ nemáte radi všedné chute, pridajte do krému napríklad kvapku vaječného alebo orieškového likéru. Prvú verziu krému môžete v závere zafarbiť aj jednoduchšie - potravinárskym farbivom. Pozor, zväčša stačí pridať len pár kvapiek!
Zdravšia verzia (ne)existuje
Aby krém dosiahol ideálnu konzistenciu a dalo sa s ním pracovať žiadúcim spôsobom, tuk je v ňom nevyhnutný. „Krémy sú pomerne tučné všetky, či už tie z masla, mascarpone alebo šľahačky. Nie je to teda vhodná súčasť redukčného jedálnička. Ale sladké si väčšinou nedoprajeme denne, takže z času na čas, keď je príležitosť, nie je na kréme na muffine nič zlého,“ hovorí O. Ceralová. Ak má však niekto napríklad intoleranciu na laktózu, môže použiť špeciálnu šľahačku bez laktózy a výborný krém sa dá vyrobiť aj z náhradného sladidla tak, aby bol vhodný aj pre diabetikov.
Zaujme ťa: Moravské koláče: Týmto voňavým maškrtám nebudeš vedieť odolať!