Jarná cibuľka: Jej sezóna je v plnom prúde. Pre toto ju treba jesť!

Jarná cibuľka je jednoznačne jednou z potravín, na ktoré sa tešíme celú zimu. Poznáme ju aj pod názvom mladá alebo lahôdková cibuľa. A keďže jar konečne prišla, môžeme si túto sympatickú zeleninu naplno vychutnať na pečive či v nátierkach a šalátoch. A viete, prečo vlastne? Čím nám vie jarná cibuľka tak dobre poslúžiť? Pozrite sa na to spolu s nami!

Jarná cibuľka je vlastne mladá cibuľa, ktorá sa zbiera ešte predtým, než úplne dozreje na legitímnu veľkú cibuľu. Jej sezóna býva väčšinou od začiatku apríla do konca júna. Aby sme sa však dostali k pointe, prečo je jarná cibuľka taká zdravá a prospešná a prečo by nemala chýbať na žiadnom tanieri počas tohto krásneho ročného obdobia, nahliadnime priamo do nej! Odhliadnuc od toho, ako výborne mladá cibuľka chutí, obsahuje vitamíny A, B, C a K a celú škálu prospešných minerálnych látok (vláknina, železo, horčík, draslík, fosfor, meď).

Pozri aj: Ako využiť cibuľu pre svoje zdravie? Týchto 5 trikov musíš vyskúšať!

jarná cibuľa

Zdroj: Shutterstock®

Takmer žiadne kalórie, no zato množstvo vitamínov

Jarná cibuľka sa môže pýšiť nízkym obsahom kalórií (100 gramov má len 30 kalórií) a vďaka obsahu alicínu má silný antibakteriálny účinok. Je teda skvelým liekom proti nachladnutiu a kašľu, dokonca aj proti astme. Jarná cibuľka by mala byť súčasťou vášho jedálnička predovšetkým vtedy, keď bojujete s jarnou únavou a zároveň stresom. Dokonale vás totiž nabudí, no popritom aj upokojí.

 

A keď už je reč o tom nabudení, je zároveň významným afrodiziakom. Ak teda budete mladú cibuľku konzumovať pravidelne, poďakuje sa vám za to nielen váš partner, ale aj vaše srdce, pečeň, žalúdok, kosti, ako aj imunitný systém.

jarná zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Jarná cibuľka ako mladý silný bojovník

Mladá cibuľka má schopnosť chrániť pred baktériami a infekciami, znižovať krvný tlak a bojovať proti krvným zrazeninám. To všetko, pochopiteľne, pri pravidelnej konzumácii, teda minimálne dvakrát týždenne, čo by pri jej výbornej chuti a nízkej cene nemal byť žiadny problém, čo poviete? A zabudnúť nesmieme ani na zelenú vňať mladej cibuľky.

Tá obsahuje vitamín A a množstvo kyseliny listovej. Určite ju preto zužitkujte tiež, napríklad namiesto pažítky. A keďže mnohí už majú určite svoju grilovaciu sezónu v plnom prúde, je načase vyskúšať aj ugrilovanú jarnú cibuľku. Získa tým mierne nasladlú chuť, čo je doslova gurmánsky zážitok. 

Zaujme ťa: Dokonalá mama - fenomén dnešnej doby alebo skutočnosť?

čo znižuje krvný tlak

Zdroj: Shutterstock®

Mladá cibuľka na surovo aj v jedlách

Jarná cibuľka býva zároveň skvelou prísadou do slaných koláčov alebo zapekaných jedál. Niekto si bez nej nevie predstaviť omeletu, zeleninovú polievku alebo zemiakovú kašu. Ideálna je však, samozrejme, v surovej forme. Mnohí z nás na ňu nedajú dopustiť preto, že je oveľa lahodnejšia, jemnejšia a menej ostrá, než klasická cibuľa.

 

To znamená, že aj ľudia, ktorým klasická cibuľa sťažuje trávenie, môžu mladú cibuľku konzumovať bez najmenších problémov. Keď si budete v obchode vyberať jarnú cibuľku, siahnite po pevnej, nezvädnutej, s tmavozelenou vňaťou. Alebo si ju jednoducho samy vypestujte, pokojne aj na balkóne či parapetnej doske. :-)

5 komentárov
Jana Mariaková

Jana Mariaková

02.05.2018 09:36

Jarnú cibuľku mám veľmi rada, je jemná, má výbornú chuť a je plná vitamínov. Najradšej ju mám ako súčasť pomazánok.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

02.05.2018 11:07

Jarna cibulka je super s vareným vajíčkom a pomazankami. Ale uzasna je aj pazitka a tu si dopestujem aj sama v crepniku na balkone.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

02.05.2018 20:54

Teším sa po zime, že konečne nájdem na pultoch jarnú cibuľku , redkvičku a pod. Veľmi mi to chýba v zime, a ked si túto zeleninku kúpim ,tak sa vytešujem ,že už je jar a budem mať samú lahodnú zeleninu ..Radšej mám z trhu ,ale niekde aj v obchodoch je výborná . Určite si ju aj ugrilujeme, ved o tomto je aj leto .. !!

Vaše meno:

Denisa Oravcová

Denisa Oravcová

02.05.2018 21:19

Jarná cibuľka je úplná topka! Vždy si ju pridávam či už do praženice, alebo len tak na hrianku s maslom.❤️

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

02.05.2018 22:37

Ked si pripravujem zeleninový šalát,nesmie tam jarná cibuľka chýbať.A samozrejme aj v nátierkach.Teraz si ju kupujem v obchode,no za chvíľu budem mať vlastnú zo záhradky.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE