Sme to, čo jeme – staré známe porekadlo, s ktorým sa bežne stretávame. Ale vedeli ste, že toto porekadlo môžeme spojiť aj so zubami? To, čo konzumujeme, sa v prvom rade môže odraziť na stave nášho chrupu. Je to preto, lebo veľké množstvo potravín a nápojov dokáže na zuboch vytvoriť plak, ktorý zuby poškodzuje. Keď už píšeme o plaku, tak bolo by vhodné objasniť si, čo to ten plak je. Ak vás to zaujíma, tak môžeme povedať, že zubný plak predstavuje lepivý film plný baktérií, ktorý sa usádza na zuboch a na línii ďasien, kde prispieva ku vzniku zubného kazu či ochoreniu ďasien. Baktérie nachádzajúce sa v zubnom plaku uvoľňujú kyseliny, ktoré napadajú zubnú sklovinu, „naleptávajú“ ju a ničia.
Ak si človek nečistí zuby alebo to nerobí naozaj poctivo, zubný plak sa začne usádzať na línii ďasien, kde sa bude „vytvrdzovať“, v dôsledku čoho sa vytvorí zubný kameň. Ten môže prispieť k vzniku ochorenia ďasien poprípade k vypadnutiu zubov. Tomu všetkému však môžeme jednoducho zabrániť, a to správnou technikou čistenia zubov, používaním dentálnej nite alebo medzizubných kefiek, pravidelnými preventívnymi prehliadkami u zubného lekára. Ale aj tým, že sa budeme vyhýbať niektorým potravinám.
Odporúčame: Ako zistíš, či ťa trápia mastné alebo suché lupiny? Takto jednoducho!
Zemiakové lupienky
Niet nad čas strávený pri sledovaní obľúbeného seriálu v prítomnosti misky s čerstvo nasypanými zemiakovými lupienkami. Síce sa nepovažujú za najzdravšiu pochúťku, no sú chutné a občas si ich môžeme dopriať, no nie? No čo je ich najväčším problémom? Majú tendenciu uviaznuť v medzizubných priestoroch, kde sa začnú tvoriť a hromadiť baktérie a čo nasleduje ďalej, to už vám určite písať nemusíme. Zemiakové lupienky jednoducho nie sú vhodné pochutiny pre naše zuby a dokonca ani pre naše ploché bruško.
Kyslé potraviny
Aj vy začínate deň s pohárom vody zmiešanej s citrónovou šťavou? Vraj je to najlepší spôsob ako na ráno naštartovať metabolizmus, ale pozerali ste sa na tento nápoj aj z hľadiska zdravia svojej ústnej dutiny? Kyslé potraviny poškodzujú zubnú sklovinu a odhaľujú zubné kŕčky, výsledkom čoho sú citlivé zuby.
Citrónová šťava, citrusové plody, paradajky, alkohol, ale aj káva sa radia medzi kyslé potraviny, ktorých konzumáciu by ste mali obmedziť v prípade, že pociťujete citlivosť zubov a rovnako aj v prípade, ak chcete podporiť zdravie svojej ústnej dutiny. Navyše káva zafarbuje zubnú sklovinu, preto ak túžite po žiarivom úsmeve, tak by ste jej určite mali vyhýbať.
Ľadové kocky
Blíži sa leto, ktoré sa mnohým spája s letnými festivalmi, letnými drinkami a schladzujúcimi ľadovými kockami. Čo je na ľade najlepšie, tak je to len zamrazená voda. Nie je to cukor, nie je to kyselina, tak nie je dôvod na obavy, že? Ľad sám o sebe je neškodný, teda len do doby, kým ho nezačnete chrumkať a vychutnávať si ho. Pochutnávanie si na tvrdých veciach môže prispieť k zničeniu zubnej skloviny, čo vedie k vzniku bolesti.
Žiarivý úsmev s Lacalut-om
Každý deň naša ústna dutina a zuby čelia veľkému množstvu nástrah, ktorým ich vystavujeme. Sladké potraviny, kyslé potraviny, tvrdé potraviny, nápoje s obsahom cukru (energetické nápoje), kyslé nápoje atď., to všetko môže prispieť k postupnému oslabovaniu zubnej skloviny, zafarbovaniu zubov a pod. No ak aj vy túžite po žiarivom úsmeve, je načase vyskúšať zubnú pastu Lacalut white & repair. Zubná pasta remineralizuje zubnú sklovinu a obnovuje jej poškodený povrch, vďaka čomu sú zuby odolnejšie a hladšie. A navyše, prostredníctvom špeciálnych látok pomáha zmierniť zafarbenie zubov spôsobené kávou, čajom, červeným vínom a pod.